Categorieën
#deeltijdstuderen Back to school Day Zero Project

Media, Informatie & Communicatie

Zoals bekend volg ik een hbo deeltijdstudie: Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Deeltijd wil niet zeggen dat je er minder voor hoeft te doen dan voor voltijd. Het wil eigenlijk alleen zeggen dat alle colleges op een vaste dag in de week worden gepland. In mijn geval op de vrijdag, wat absoluut geen ideale dag is. Als ik had mogen kiezen was het maandag of woensdag geweest. Sommige klasgenoten zouden ook liever op twee avonden les hebben, maar dat zou voor mij reistechnisch niet te doen zijn. Als de opleiding dichterbij was geweest, zou ik waarschijnlijk ook een voorkeur voor de avonden hebben.

Omdat mijn Day Zero Project voor een gedeelte uit studie-gerelateerde doelen bestaat, zal ik wat meer over mijn opleiding vertellen.

dsc04761_li-kopie-2

 

 

I will study and I will win!

 •  

 

 • Afstuderen/mijn diploma behalen in het collegejaar 2018/2019
 • 60 studiepunten behalen in het tweede jaar, collegejaar 2016/2017
 • 10 studiepunten behalen met de algemene vakken (6/10)
 • 30 studiepunten behalen met de specialisatie Archivistiek (0/30)
 • 20 studiepunten behalen met het onderdeel werkervaring (0/20)
 • 60 studiepunten behalen in het derde jaar, collegejaar 2017/2018
 • 30 studiepunten behalen met een minor
 • 30 studiepunten behalen met mijn afstudeerscriptie
 • Vrijwilligerswerk volhouden/een stage vinden die ertoe doet
 • In het tweede jaar extra vakken van de andere studierichting (= Digitale Media) volgen voor werkervaring: Social Media, Webredactie, Search & Findability

MIC logo

Ik zit nu bijna halverwege het tweede jaar. Het eerste jaar van de driejarige bachelorfase. In het eerste jaar behaalde ik mijn propedeuse, maar daar heb ik al eerder over geschreven. Over hoe ik het propedeuse-jaar heb ervaren, schreef ik al hier, hier, hier en hier.

Voor aanvang van het tweede jaar kon je kiezen uit twee specialisaties, te weten Archivistiek of Digitale Media.

Ik ben niet heel erg kapot van Digitale Media in zijn algemeenheid, hoewel er zeker wel interessante vakken bij zitten.

Omdat ik eerst eigenlijk Geschiedenis wilde gaan studeren (maar dat is universiteit, dus dat leverde toelatingsproblemen op) en zelfs op de studiecheckdag van Cultureel Erfgoed ben geweest (die afschuwelijk was), koos ik voor Archivistiek. Ten eerste omdat die specialisatie dus het dichtste bij de eerder genoemde studies staat. Ten tweede omdat Archivistiek me meer aanspreekt dan het grootste gedeelte van Digitale Media.

Maar ja, onze klas bestaat slechts uit 13 personen en daarvan kozen er maar 2 voor de specialisatie Archivistiek. Andere student en ik samen zijn dus niet eens een klas te noemen, eerder een ienie-minie studiegroepje. Dit leverde de nodige problemen op met het volgen van de vakken. Het komt er nu op neer dat ik een relatief rustig eerste helft van het jaar heb gehad en dat het tweede half jaar waarschijnlijk een stuk drukker gaat worden. In het tweede half jaar zijn we niet meer met z’n tweeën, want dan komen er studenten van de opleiding Cultureel Erfgoed  (CU) bij, die deze specialisatie volgen als minor. Ja, die studenten van CU vind ik dus wel interessant! Ook komen er nog contractstudenten bij, die de vakken van Archivistiek volgen als een soort van cursus. Dus ik ben zeer benieuwd naar al deze nieuwe klasgenoten. Helaas is er nog altijd geen rooster voor de tweede helft van het schooljaar verschenen (ze hebben nog tot het einde van de maand), dat is best vervelend.

Of ik echt een baan zou willen in de Archivistiek, weet ik nog steeds niet. Dat moet de rest van de vakken nog uit gaan wijzen. Verder liggen de banen in deze sector niet echt voor het oprapen.

Ook vind ik schrijven heel erg leuk. Vroeger heb ik veel geschreven, de laatste jaren is dat op een zeer laag pitje komen te staan. Het zou goed zijn om dat weer op te pakken, want ik heb er altijd veel plezier aan beleefd. Dus de kans is groot dat ik een “schrijfminor” ga doen. Dat levert dan wel weer het probleem op, dat die voltijd zijn. Problem, problem. Als ik geluk heb, kan ik zo’n schrijfminor volgen bij een andere hogeschool, die dichterbij mijn woonplaats is. Dat zou een hoop van de problemen oplossen. Maar zover is het nog niet. Eerst moet ik het tweede jaar af zien te ronden.

iwillstudyandiwillwin

Het tweede jaar levert 60 studiepunten op. Dit is onderverdeeld in drie onderdelen:

 1. De algemene vakken. Dit zijn drie vakken en die leveren samen 10 studiepunten op. Twee hiervan heb ik al gehaald, dus er zijn al 6 studiepunten binnen. Het derde van deze vakken hoop ik dit blok te halen, dat zorgt dan voor de overige 4 studiepunten.
 2. De specialisatie Archivistiek. Dit zijn vijf vakken en die leveren samen 30 studiepunten. Hiervan moet het grootste gedeelte behaald worden in de tweede helft van het schooljaar. Twee vakken kan ik nu al halen.
 3. Werkervaring. Dit levert 20 studiepunten op. Vorig jaar noemde ik dit onderdeel het “gewraakte werkervaring”. Wat een problemen heb ik me daarmee op de hals gehaald. Dit jaar ziet het er allemaal veel rooskleuriger uit, omdat ik nu diverse dingen doe om wel aan de werkervaringsuren te komen. Waaronder deze blog en de dingen die ik voor de Vegetariërsbond doe. De studiepunten worden echter pas aan het einde van het schooljaar toegekend.

studienerd

Verder is mijn plan om enkele vakken van de specialisatie Digitale Media te volgen. Dit zou dan ook meetellen voor Werkervaring. De coördinator MIC en mijn slb’er vonden dit een prima idee, mits het in te passen is in mijn rooster. En dat rooster is dus nog altijd niet online, dus ik zit nu nog vast met mijn studienerd-planning. Als ik die drie vakken ga volgen, dan is het wel mijn intentie om ze ook echt te halen. En dat is ook nog een dingetje: ik wil die vakken dan ook vermeld op mijn ooit-te-behalen-diploma. En dat schijnt dus niet te kunnen, wat ik raar vind, want hoe moeilijk is het om drie regeltjes extra op een diploma te printen? Of om een extra vak in SIS (het puntensysteem) te vermelden? Volgens mij zijn het gewoon  extracurriculaire vakken en die worden wel degelijk genoemd in SIS. Dus daar moet ik het nog eens over hebben op school.

Kortom, ik ben nog wel even bezig met studeren.

De afbeeldingen zijn van internet geplukt en het leek me wel leuk om deze blog te laten verschijnen op de eerste schooldag van 2017 op het tijdstip waarop ik soms op moet staan om op tijd op school te zijn. Gelukkig hoef ik vandaag pas later te verschijnen :>)

Één reactie op “Media, Informatie & Communicatie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s