Categorieën
#deeltijdstuderen Day Zero Project

Day Zero Project: Done: Doel #16a

Doel 16 op mijn lijst is dit: 60 studiepunten behalen in het tweede jaar, collegejaar 2016/2017. Het lopende schooljaar dus van de deeltijdopleiding Media, Informatie en Communicatie. Ik schreef er al eerder een stukje over.

Dit heb ik opgesplitst in drie subdoelen:

  • 16a. 10 studiepunten behalen met de algemene vakken (10/10)
  • 16b. 30 studiepunten behalen met de specialisatie Archivistiek (5/30)
  • 16c. 20 studiepunten behalen met het onderdeel werkervaring (0/20)

Ondertussen heb ik dus 15 van de 60 studiepunten voor dit jaar behaald. Yeah, ik ben op een kwart. Alle algemene vakken (de vakken die zowel door de richting Archivistiek als de richting Digitale Media worden gevolgd) heb ik ondertussen afgerond.

Dit waren drie vakken.

Schrijven met Effect

Tja, dit vak was vrij simpel voor mij. Ik heb het boek dat bij het vak hoorde voor niets aangeschaft, want ik heb het niet open gehad. Je moest verschillende schrijfopdrachten doen, voor zogenaamde verschillende opdrachtgevers. Het kostte mij allemaal niet zo heel veel moeite. De samenvatting was nog het lastigste. Verder schrijf ik liever met een beetje humor, dan voor een droge instelling als de gemeente Amsterdam. Met het Moi Lolita-stukje heb ik echter heel veel lol gehad.  Ook heb ik een hekel aan stukken voorlezen in de klas, maar dat heeft meer te maken met een algehele hekel aan presentaties in zijn algemeen. Ben nou eenmaal een introvert type en dat is heel moeilijk te veranderen, ook al schijnen veel mensen te denken dat je zomaar ineens extravert kan worden, alsof het een knopje is dat alleen maar omgezet hoeft te worden. Goed, ik haalde een 8 voor dit vak en daarmee drie studiepunten.

Datavisualisatie

Op zich vond ik dit best een interessant vak, het ging o.a. over het maken van infographics, maar ook over grafieken en andere manieren waarop je data kan weergeven. Wat ik dan weer jammer vind is dat er een stuk of drie programma’s voorbij kwamen, die we allemaal maar even geacht werden te leren. Lekker met Engelse instructie, wat bij mij dan het it’s so easy to learn – but not yet – gevoel oproept. Het kost gewoon veel tijd. Ik leer dan liever één programma goed, dan drie half. Uiteindelijk ga je toch werken met de programma’s die je toekomstige werkgever gebruikt, dus dan leer je die het beste. Wat ik ook een klein beetje jammer vond, was de 7,4. 1/10 hoger en het was afgerond naar een 8, nu werd het naar beneden afgrond, een 7 dus. Drie studiepunten.

Omdat er anders nooit meer iemand naar kijkt, hieronder twee voorbeelden uit mijn portfolio voor Datavisualisatie:

 

2016-11-04 (1)
stukje van de infographic over mijn woonplaats Oisterwijk die ik maakte met PiktoChart         (mmm, zie nu een spelfout – slordig van me)

 

Ook met het KPI-dashboard voor PostNL heb ik veel lol gehad. Ik heb dit natuurlijk niet echt aan mijn teamleider voorgelegd, hoewel de huidige app (die er toen ik dit portfolio inleverde nog niet was) wel erg in de buurt komt van het Big Brother Is Watching You gedeelte…

 

2016-11-09 (1)
Detail: dat kaartje is echt van Tilburg e.o.

 

Werkprocessen

Tja, werkprocessen. Het bleek een soort van vervolg op het gewraakte Organisatiekunde van vorig schooljaar te zijn. Met als verschil dat het een stuk minder stof was, want vorig jaar een dik boek van 500+ pagina’s en nu was er geen boek, alleen losse teksten. En een stroomdiagram van een werkproces. Bureaucratie. Keyword van dit vak? Interoperabiliteit. Ik haalde een 7, want ik heb een zeventjesmentaliteit (meest behaalde cijfer tot nu toe). Vier studiepunten.

De rest

Nu moet ik de specialisatie Archivistiek dus nog afronden, daar ben ik nu nog mee bezig. Eén vak hiervan heb ik al wel gehaald: Onderzoek in Archieven, maar ik behandel later de hele specialisatie in 1x hier op mijn blog.

En Werkervaring, maar dat is 20 studiepunten in eens en  die worden pas aan het einde van het schooljaar toegekend.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s