Categorieën
#geocaching Wandelen

Walk of Wisdom: etappe 6

Het stond al een hele tijd op het verlanglijstje van mijn moeder en mij om de Walk of Wisdom af te maken. We moesten nog maar 23 kilometer. Volgens de officiële regels hadden we de 136 kilometer van de Walk of Wisdom binnen een jaar af moeten leggen. Dat hebben we helaas net niet gehaald. Wij liepen de eerste etappe op 15 mei 2016, het was toen Pinksteren. En vandaag was het 21 mei 2017, eigenlijk 6 dagen te laat dus. Maar Pinksteren valt dit jaar pas in juni, dus rekenden wij voor het gemak daar maar mee ;>) Het eerste idee was om de afstand nog op te splitsen, maar uiteindelijk toch besloten om het vandaag helemaal te gaan proberen.

We zaten dan ook al om 8.46 uur in de trein. De etappe liep van de bushalte (bushalte Koningstraat) in Afferden terug naar de Stevenskerk in Nijmegen (de wandeling wordt georganiseerd vanuit de kerk – ik ben overigens verder niet gelovig ofzoiets). Op station Nijmegen aangekomen moesten we bijna een half uur wachten op de bus naar Afferden en dan hadden we het nog goed ingepland, want die bus reed op zondagochtend slechts 1x per uur. Rond kwart voor 11 stapten we uit de bus bij een bushalte in de the facking middle of nowhere. Erger nog, het was de verkeerde bushalte, we hadden eigenlijk nog een halte verder gemoeten, naar bushalte Afferden Pas. Je begrijpt dat we geen zin hadden om een uur op de volgende bus te gaan wachten, dus hebben we een klein stukje van de route gemist en zijn we gewoon ingevoegd.

We begonnen op de Waalbandijk, een slingerende dijk langs de rivier de Waal tussen de wielen en de waaijen door, dit zijn gaten (poelen) die door overstromingen zijn ontstaan. Ik ben ze wel vaker tegen gekomen tijdens het geocachen, op andere plekken. We kwamen al gauw de eerste cache tegen, die lag echt precies op de route, bij het Dijkmagazijn van Afferden. Later op de dag passeerden we nog meer dijkmagazijnen, vroeger lagen hier materialen opgeslagen om de dijk te kunnen versterken bij een eventuele doorbraak.

In Deest probeerden we ons eerste vogelringetje te scoren, maar het betreffende café was nog gesloten en we hadden geen zin om ruim een half uur te wachten tot het open ging (het was ook nog echt hermetisch afgesloten en geen mens te zien). Er zijn altijd twee mogelijkheden voor ringetjes, maar de eerste mogelijkheid hadden we ook al gemist, tijdens de vorige etappe (augustus 2016), omdat we toen op maandag liepen en dan is zo’n beetje alles gesloten, zeker in deze omgeving. Het betekent helaas dat we het ringetje van de gemeente Druten voorlopig nog missen. Even kijken of het opgestuurd kan worden en anders moeten we het nog eens gaan ophalen in de Stevenskerk.

De dijk was geluwd voor autoverkeer, dat was wel prettig. Er waren wel veel fietsers, maar wat wil je met dit ideale weer. Het was rond de 20 graden, dus niet te warm en niet te koud. Wij begonnen met jassen aan, maar die gingen al heel snel uit en toen heb ik de rest van de dag in mijn T-shirt rondgelopen. Ik had ’s morgens heel even overwogen om een korte broek aan te trekken, maar toen was het nog maar 7 graden, dus werd het toch een spijkerbroek. Later was ik daar heel blij mee, want we besloten voor de alternatieve struinroute te gaan, een smal paadje – soms niet eens echt een pad – langs het water van de Waal waar je zelf zo’n beetje je route moest zoeken. Deze route hebben we kilometerslang gevolgd, van net iets voorbij Deest tot aan Weurt. Over de strandjes van de Waal, door weilanden, over stenen dijkjes, door het gras en onder de brug (A50) bij Winssen/Ewijk door. Ik had een beetje last van hooikoorts, maar het viel me nog alles mee in zo’n grassig gebied.

Het leukste stukje was toen we de koeien tegen kwamen. Ze stonden gewoon op één van de vele strandjes langs de Waal en sommige koeien waren zelfs pootje aan het baden. Ze waren niet bang en ik ook niet, dus het leverde leuke foto’s op. Koeien op het strand, het is weer eens iets anders.

Vlakbij het plaatsje Weurt verlieten we het struingebied, om verder te lopen over de dijk. We waren het struinen toen een beetje beu, het loopt toch iets zwaarder en volgens de kilometerteller van Smaug hadden we het zo’n 10 kilometer lang gedaan.

Bij het dijkmagazijn van Weurt konden we ons volgende vogelringetje ophalen, die van de gemeente Beuningen. Deze waren verstopt in een potje bij het raam, het deed ons natuurlijk sterk denken aan een geocache, haha. We hadden gehoopt iets te kunnen drinken hier, want het zou een bezoekerscentrum zijn, maar helaas was het gesloten. Het was echter veel warmer dan we dachten, dus we hadden onze Doppers al leeggedronken en we hadden best wel dorst. We besloten dus om door te lopen naar Weurt – langs de Duivelswaaij – en daar even van de route af te wijken om een café op te zoeken. Dat café bleek vlak bij een cache te zijn, dus we pakten Met STIP op de kaart Weurt natuurlijk even mee. Was ook niet heel moeilijk verstopt. We dronken wat bij het enige terras in Weurt wat open was. We waren zo’n beetje de enige bezoekers (toch raar op zondag), gelukkig was het een heel aardige vrouw, die ook nog onze Doppers heeft gevuld met water, gratis nog wel.

Nadat we onze drankjes ophadden, waren we klaar voor de laatste zeven kilometer naar Nijmegen. We liepen terug naar de dijk en hier konden we twee caches vlak na elkaar scoren, beide van WiGe, deze cachemaker heeft heel veel creatieve caches verstopt in deze omgeving. We hadden dan ook al vaker caches van zijn hand gevonden. Ook bij deze twee was het even goed kijken en dan…hebbes. De verstopmethode van nummertje 2, bij de sluis van Weurt, leek erg op die van de eerste, dus die ging sneller.

Het was tijd om over de eerste brug te gaan wandelen, de brug die de bijnaam “de handtas” heeft. Op deze brug was een multi-cache te doen over Operation Market Garden. Dit was een oneway-multi, dus één richting. Toevallig voor ons de goede richting. Helaas waren de vragen van deze cache ingewikkeld gesteld en klopte ook niet alles. We hebben veel tijd verloren met opzoekwerk en toen bleek de cache 500 meter de verkeerde kant op te liggen. We hadden toen al meer dan 20 kilometer gelopen en hadden geen zin meer in een kilometer extra. Jammer van de multi dus. Wel nog even stilgestaan bij het monument van de Waalcrossing. Triest hoor, 48 van die jonge mannen, allemaal rond de 20 jaar oud, gesneuveld om een rivier te veroveren in een land dat niet eens het hunne was (want allemaal Amerikanen). Bij zonsondergang gaan er lampjes op de brug branden, één voor elk slachtoffer. Omdat het nu natuurlijk nog licht was, hebben we dat niet gezien. Lijkt me best mooi om dat een keer te zien.

Via een kort stukje door de polder bij Lent, kwamen we bij de volgende brug uit, die met de bijnaam “de snelbinder”. Minder mooi dan de eerste brug. Maar wel fijn dat wij nu kunnen leven in vrijheid en dat er nu wel drie bruggen zijn om de stad binnen te komen of te verlaten wanneer je dat maar wilt. We liepen nog een stukje langs de Waalkade, hier ligt een soort van labyrinth en gingen via de Antoniuspoort de binnenstad van Nijmegen binnen. We stonden nu al snel voor de Stevenskerk, die we al een hele tijd vanuit de verte hadden kunnen zien liggen. De kerk was echter al gesloten, dus we konden hier niet ons eindringetje ophalen. Ook had ik nog de toren willen beklimmen (ook een doel op mijn DZP-lijst), maar dat moet op een andere keer wachten. We gingen het laatste ringetje, van de gemeente Nijmegen zelf, ophalen bij de tweede locatie, een café, maar die deden heel moeilijk. Uiteindelijk wel het ringetje gekregen. Hiermee hadden we de Walk of Wisdom officieel voltooid. Dat zijn we gaan vieren met een hapje en een wijntje op een Nijmeegs terras. Daarna volgden nog de laatste meters naar het station van Nijmegen. We hadden vandaag zo’n 23 kilometer gewandeld en het ging ons dit keer goed af.

Walk of Wisdom blogs:

Alle foto’s bij deze blog zijn door mij zelf gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s