Categorieën
Maar wat eet jij dan? Meatless Monday

Meatless Monday: De Vegetariër TAG

De Vegetariër TAG is bedacht door ene Bonnie en je moet de vragen eigenlijk beantwoorden in een filmpje dat je dan op YouTube plaatst. Zoals bekend heb ik echter een vreselijke hekel aan filmpjes maken en al helemaal aan beeld met mezelf erop. Dus dat gaan we niet doen. Ik ga de vragen gewoon in tekst beantwoorden. Sommige vragen zijn al wel eens eerder hier voorbij gekomen, dus dan komen de antwoorden je vast bekend voor. Misschien lees je ook nog wel wat nieuws.

dinohummus

1. Hoe oud was je toen je vegetariër werd?

Ik was 13 jaar oud toen ik echt helemaal vegetariër werd, in de week na Kerstmis. Ik zat toen in de tweede klas van de middelbare school. Daarvoor had ik al ruim een jaar bijna geen vlees gegeten – dat zou je nu flexitarisch noemen -, maar at ik het nog wel eens bij gelegenheden of als het ergens doorheen zat.

2. Waarom ben je vegetariër geworden?

Er waren eigenlijk twee redenen. De eerste is dat ik de smaak van vlees niet lekker vond. Ik vind vlees er ook niet lekker uit zien en de geur is vies. De helft van het vlees at ik al niet, omdat ik het gewoon niet lekker vond. Daaronder vielen alle snacks uit de frietpan, alles wat groot was (ehm, bijna alles dus), kip en vis. Ik at ook nooit vlees als broodbeleg, al heb ik het volgens mijn moeder als heel klein kind wel op.

De tweede reden is dat ik veel van dieren houd. Toen ik in groep 8 zat was er een of andere programma over de bio-industrie op de televisie (volgens mij heette het De Eetfabriek) en ik vond dat zo afschuwelijk om te zien, dat het zaadje om geen vlees meer te eten al werd geplant. Maar ja, ik was nog erg jong en de rest van het gezin at wel gewoon volop vlees. Hoe moest ik dat dan gaan aanpakken? Die stap heb ik dus pas een tijdje later gezet. Mijn ouders vonden het goed. Mijn moeder haalde gewoon een bordje voor mij uit de pannen voor er vlees bij ging. Later heb ik ook veel kookbeurten op me genomen.

Overigens krijg ik nog steeds een naar gevoel als ik zo’n veewagen gevuld met varkens zie rijden. En toen ik per ongeluk langs de slachterij in Boxtel fietste, moest ik bijna kotsen. Wat een ellende is dat zeg.

3. Heb je vrienden en familieleden die ook vegetariër zijn?

Ik heb een penvriendin die ook vegetarisch eet. Maar die heb ik nog nooit in het echt ontmoet, we schrijven er wel over. Enkele van mijn oudere nichten zijn ook vegetariër (de reden dat ik het ook mocht van mijn ouders). In het gezin waar ik uit kom of mijn directe vriendenkring zitten geen vegetariërs, maar wel een aantal flexitariërs. Mijn moeder eet de laatste jaren ook steeds minder vlees, die is dus ook flexitariër. Ook mijn twee beste vriendinnen en hun beide partners eten niet dagelijks vlees, dus ook zij zijn flexitariër: dat is niet onder invloed van mij, maar wel handig als ik bij hun ga eten ;>) Sinds ik voor de Vegetariërsbond werk, heb ik er wel een aantal vegetarische kennissen/collega’s bij gekregen. Opvallend is trouwens dat de meerderheid vrouw is. Blijkbaar leeft het dus meer onder vrouwen, dan onder mannen.

email_logo

4. ‘Zondig’ je wel eens?

Niet in de zin van dat ik stukken vlees of vis naar binnen ga schrokken, dat heb ik nooit meer gedaan sinds m’n 13e. Maar ik ben geen veganist en ik eet dus wel kaas. En ik ga niet altijd alle etiketten uit zitten pluizen of die vegetarisch gestremd is. De kaas die ik thuis eet is dat wel. Ook als ik in restaurants of bij iemand anders eet, ga ik dat niet helemaal na zitten kijken. Zo zijn er wel meerdere etenswaren waar toch stiekem iets dierlijks in verwerkt zit en die ik wel eet, omdat ik het niet weet. Ik gebruik soms ook wel zuivel, maar niet zo heel erg veel, omdat ik er niet zo goed tegen kan (met name melk). Eieren geef ik ook niet zoveel om, maar ik eet wel dingen waar ei in verwerkt zit, zoals sauzen. Ook eet ik wel eens chocolade.

5. Wat is je favoriete vleesvervanger?

Vroeger zou ik dan meteen hebben geantwoord: de groenteschijf en de groenteballetjes van Tivall (dat tegenwoordig Garden Gourmet heet, wat ik echt een vreemde naam vind), verkrijgbaar bij de AH. Maar de laatste jaren zijn er ontzettend veel nieuwe vleesvervangers op de markt gekomen, dat er veel meer afwisseling mogelijk is. En ik vind best veel lekker. Wel blijft mijn voorkeur voor de vleesvervangers met veel groente erin. Hoe kleurrijker, hoe beter. Al die bruine dingen, die echt veel op vlees lijken, hoeven van mij niet zo nodig, die vind ik droog en smakeloos. De laatste tijd eet ik veel dingen van het merk Samhoud (aspergeburger en groentefrikandel). Ook de bonenburger van Hak valt bij mij in de smaak. En toch ook nog steeds good old Tivall, met de spicey falafelbal, de spinaziefalafelbal en de eerder genoemde groenteschijf en groenteballetjes. Ik ben niet iemand die een blok tofu gaat staan marineren, daar ben ik veel te lui voor, daarnaast vind ik tofu niet bijzonder lekker. Soms koop ik wel van die kant-en-klare, gekruide tofureepjes, volgens mij zijn die ook van Tivall.

vegaburger

6. Heb je weleens een opvallende reactie gehad?

Owh ja hoor, veel (vaak oudere) mensen vinden het volkomen idioot. Waarom zou je geen vlees eten? Dat hoort toch gewoon in de standaard Hollandse maaltijd? Geen vlees eten zou een teken van armoede zijn.

“Het is toch de natuur, dat dieren opgegeten worden?” Nee, de bio-industrie is niet natuurlijk!

“Ik zou niet weten waarom ik geen vlees zou eten.” Nou, dan moet je er maar eens wat over lezen. Dan hoef je het vlees nog niet te laten staan, maar kan je wel een gemotiveerde reden opnoemen waarom dat wel zou kunnen.

De kip-opmerking heb ik nooit gehad, maar ik heb dus niet veel kip in mijn leven gegeten, omdat ik dat al niet lekker vond.

Je hebt altijd mensen die domme opmerkingen maken, vooral tijdens de gemiddelde bbq met een groep komt er altijd wel iets voorbij in de trent van: “Ik zal Maartje zo eens een lekker stuk vlees gaan geven.” Ik ben overigens Oost-Indisch doof voor zulke opmerkingen.

Maar ook wel eens een leeftijdsgenoot die vertwijfeld uitriep: “Maar wat eet jij dan?” Die uitroep gebruik ik nog steeds als hashtag op instagram.

Ik heb me begin dit jaar echt kostelijk vermaakt met het hele gedoe rondom #schnitzelgate, over de naamgeving van vleesvervangers. Het is namelijk iets waar mijn vader zich ook graag over opwindt. Mij interesseert die naamgeving echt geen rode bietenbal. Ik ben zelf gewoon een vegaburger.

Trouwens, veel mensen zijn ook gewoon geïnteresseerd hoor. Laten we de positieve reacties vooral niet vergeten. En door de jaren heen is het ook wel beter geworden. Ik ben nu ruim 17 jaar vegetariër en in het begin werd ik vaak voor een totale freak aangezien, want wie at er nou geen vlees? Tegenwoordig eten er veel meer mensen vegetarisch of flexitarisch en kijken de meeste mensen dus niet meer zo vreemd op als je het vertelt.

diervriendelijkvleesbetaatniet

7. Mis je weleens iets als vegetariër?

Nee, ik mis vlees en vis nog steeds niet. Maar zoals ik al schreef: ik heb ook nooit van de smaak gehouden. Wel vind ik het nog steeds vaak lastig bij uit eten gaan. Veel restaurants hebben wel een vegetarische optie, maar als ik die dan toevallig niet lekker vind, dan sta je daar met je mond vol tanden. De Vegetariërsbond heeft wel een app om een Gastvrij Vegetarisch restaurant te zoeken. Maar ja, ik woon in een uithoek van het land en ga eigenlijk altijd uiteten met vleeseters. In het buitenland is het ook niet altijd even makkelijk om iets vegetarisch te krijgen. Het is ook nog steeds niet het eerste dat ik vertel als ik nieuwe mensen ontmoet. Maar deze nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen van vegetarisch eten.

8. Zou je ook veganist willen worden? Waarom wel/niet?

Nee, ik denk niet dat ik ooit volledig veganist wordt. Wel zou ik nog graag een keer een maand lang veganistisch willen proberen, zeg maar een Vegan Challenge. Maar dat is momenteel even lastig, omdat ik moeilijke huisgenoten heb op het gebied van eten. Uiteindelijk houd ik te veel van kaas om veganist te worden. En dan moet je echt op alles streng gaan letten en daar heb ik ook geen zin in. Veganisme hangt vaak samen met een sterk wereldverbeterende visie en dat is niet de grondreden waarom ik vegetariër ben. Dat vegetarisch eten toevallig ook goed is voor het klimaat, is voor mij echt een bijzaak en niet de hoofdzaak. Een betere voedelverdeling voor de wereldbevolking zou ik dan nog hoger op mijn lijstje zetten.

Sommige veganisten zijn echt vreselijke zeurkousen, sorry dat ik het zeg. En ik wil niet zo’n zeurkous worden.

9. Zijn er mensen door jou vegetariër geworden?

Geen vegetariër, wel flexitariër. Maar ik ben dus niet echt een prekende vegetariër.

whababy

10. Zou je je kinderen als vegetariër opvoeden?

Pfft, ik heb niet echt een sterke kinderwens, dus ik heb hier nog niet heel diepzinnig over na gedacht. Ik denk dat het er aan ligt of de vader van die kinderen wel of niet vegetariër is. Je moet die keuze dan samen maken. Zelf zou ik het wel graag willen, want het lijkt me heel awkward als mijn kinderen vlees zitten te eten (en ik dat klaar moet maken), terwijl mij dat zo tegenstaat. Maar uiteindelijk moeten ze de definitieve keuze wel zelf maken.

feelgood

Afbeeldingen in deze blogpost komen van internet. De foto van de “vegaburger” ben ik zelf, het is mijn bewerkte profielfoto op facebook. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s