Categorieën
#geocaching Throwback Thursday

Throwback Thursday: 20 juli 2008

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes

Vandaag gaan we terug naar 20 juli 2008

Op een zomerse dag gingen Anke en ik weer eens cachen bij de Zuiderburen. Het was de dag waarop we onze 100ste Belgische cache vonden en besloten dat we ooit Kilocacher (dan heb je 1000 caches gevonden in een bepaald land) in België wilden worden. Ik moet zeggen: een ambitieus doel, daar we op dat moment nog niet eens Kilocacher waren in ons eigen Nederland ;>)

Het verslag:

 1. Rondje Cacheterlee: Hoge Mauw
 • Maker: De Duvels
 • Type: Multi
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Kasterlee
 1. Duivels 5
 2. Duivels 3
 • Maker: Speerpunt
 • Type: Traditionals
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Kasterlee
 1. Rondje Cacheterlee: Molen van Brustele
 • Maker: De Duvels
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Kasterlee
 1. Ten Aard: grot
 2. Ten Aard: jachthaven
 3. Ten Aard: Daelemansloop
 • Maker: CintaKJK
 • Type: Multi’s
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Kasterlee
 1. Baron Coppens
 • Maker: TomPetLegend
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Kasterlee/Tielen
 1. Ten Aard: kerk Kempisch domein
 2. Ten Aard: Hooibeekhoeve
 • Maker: CintaKJK
 • Type: Multi’s
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Kasterlee/Tielen
 1. Rondje Cacheterlee: kapel OLV in ’t Zand
 2. Rondje Cacheterlee: Hof van Tielen
 3. Rondje Cacheterlee: 3e Bataljon Parachutisten
 • Maker: De Duvels
 • Type: Multi’s
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Kasterlee/Tielen
 1. De Rovertse Leij
 • Maker: de Stevige Stapper
 • Type: Earthcache
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 20 juli 2008
 • Plaats: Hilvarenbeek

 

Het begon te regenen zodra we de Belgische grens overreden. Dat was niet eerlijk, want er was goed weer voorspeld, volgens Ankes weersite. We besloten om met Magic Cards te beginnen, een multi waarop we bij een vorige poging gestrand waren. Gewapend met de spoilerfoto’s (die hadden we dit keer WEL meegenomen) gingen we op zoek naar de kist met de aanwijzingen op het voorlaatste waypoint. We vonden de kist vrij snel, er bleek een complete kaartentruc in te zitten. Vanwege de regen liepen wij terug naar de auto om de kaartentruc te doen. Dat was nog een heel gedoe en je moest ook nog “magisch poeder” hebben (wij hebben ons natuurlijk kapot gelachen, je moet echt niet met magisch poeder aankomen bij iemand met zo’n grote fantasie als mij). De kaarttruc leek gelukt te zijn, dus wij trotseerden de regen om de cache te gaan zoeken op het berekende coördinaat. Een hoop gezocht, ook nog op een andere mogelijkheid, maar geen cache te bekennen. Balen dus, we moeten ooit nog een keertje terug, want we willen deze cache wel graag op onze found-lijst hebben.

We gingen naar de overkant van de weg om op zoek te gaan naar de Hoge Mauw en de Duivels, die allemaal in hetzelfde stuk bos verstopt lagen. De vorige keer hadden we in de brandende, hete zon ruim een uur naar de Hoge Mauw gezocht en hem niet gevonden. Nu, met de spoilerfoto in de hand, hadden we hem zo te pakken. Helaas was Duivels 4 ook met de spoilerfoto niet te vinden. Omdat er een hoop “cache-holletjes” in de grond rondom de spoilerfoto-boom zaten, dachten we dat hij geript was (wat dus later niet zo bleek te zijn, balen dus). Voor Duivels 3 en Duivels 5 moesten we een stuk lopen. Onderweg begon het opnieuw keihard te regenen. Na een hoop gezoek vonden we duivels in bomen en konden we ze in de stromende regen loggen. Vlug terug naar de auto. Onderweg naar de volgende cache zetten we de verwarming van de auto hoog, zodat onze jassen een beetje konden drogen.

Tegen de tijd dat we voor de tweede keer bij de watermolen van Brustele stonden, was het buiten droog en waren ook wij weer een beetje opgedroogd. Het pluspunt aan de Brustele-cache was, dat het bij een kanovereniging was. Het minpunt was dat we de cache de vorige keer niet hadden kunnen vinden. En ook nu duurde het nog een hele tijd voor we hem eindelijk te pakken hadden. Hij zat namelijk extreem sneaky verstopt. En dan bedoel ik met een doorzichtig, heel dun draadje in een donkere buis waarin je nauwelijks 5 cm diep kan kijken. Met dank aan Anke die 10x in de paal is geklommen en het draadje voelde zitten, konden we deze cache eindelijk loggen. Anke is langer dan ik, dus dit soort dingen moet zij doen.

Hierna gingen we verder met een andere Belgische serie die ik had ontdekt en die in de buurt lag: de Ten Aard-serie. Deze gingen ons een stuk beter af dan de voorgaande series. Het waren allemaal offset-multi’s (of mysteries), dus een vraag beantwoorden op het eerste waypoint en de cache vinden op het tweede waypoint. De eerste lag bij een grote kapel waar de Tielenaren open-lucht-mis hielden. Gelukkig was er geen bezig toen wij aan het zoeken waren. De tweede konden we helaas niet vinden, dat was bij een kapelletje. Het hielp ook niet echt dat we bespioneert werden door een wantrouwige man.

We gingen verder met de jachthaven. Hier zou een boot moeten liggen met een naam erop. Over deze cache was ik erg wantrouwig, ik was namelijk heel bang dat die boot er niet zou liggen en dat we de cache dan niet zouden kunnen vinden. Gelukkig lag de boot er wel en stond de naam er duidelijk op. We moesten een stukje langs de kade van het kanaal lopen om de cache te vinden. Het volgende probleem doemde op, want precies op het 0-punt stonden twee tentjes, van twee vissers. En die mensen lagen in hun tentjes. Ik wilde toch wel die cache hebben. Dus zijn we met een boog om de tentjes heen geslopen en gingen we heel zacht achter de tentjes op zoek naar de cache. Die hadden we gelukkig snel gevonden. We barstten nog net niet in lachen uit, toen we in gebarentaal aan elkaar probeerden te vertellen of we de cache gevonden hadden. Op de terugweg naar het fietspad langs het kanaal zagen de kampeerders ons toch. Dus wij heel droog: “hoi”. We dachten dat ze nu kwaad ofzo zouden worden, maar ze zeiden gewoon “hoi” terug en wij liepen weer terug naar de auto. Toen we de hoek om waren barstten we in lachen uit en vroegen we ons af of er al meer cachers achter die tentjes doorgekropen waren. Tja, geocaching, zo kom je nog eens ergens…

De Daelemansloop was een micro. Omdat we de vorige micro van de Ten Aard-serie niet hadden gevonden, waren we ook bang voor deze. Gelukkig was deze een stuk makkelijker en was dit een meer afgelegen plek, waar geen spionnen of TB’s waren. Na deze volgde het extraatje van de dag: Baron Coppens. Een cache die niets met al de serie had te maken, maar die gewoon in hetzelfde gebied lag. Baron Coppens was dus blijkbaar een of andere baron die in dit gebied heeft gewoond. De man lang in een enorme graftombe, waar een complete familie in had gepast (of hij was een reus). Wij liepen over de grafheuvel, langs de deur van de graftombe en over de randjes, maar de cache zat vrij moeilijk verstopt, in een boom. Gelukkig hebben we hem wel gevonden. Ik geloof dat deze cache een dubbele milestone was: onze 100ste Belgische found en onze 500ste traditional-cache. We besloten hier ter plekke dat we ooit Kilocacher wilden worden in België en dat heette vanaf dat moment “het België-doel”.

Na deze twee afgelegen caches kwamen we weer uit in de bewoonde wereld. We probeerden drie caches door elkaar te doen. Bij de ene kwamen we uit op een soort van jaarmarkt, waar het erg druk en gezellig was, maar wij waar een jaartal moesten hebben, dat achter een stel kraampjes verborgen was. Nadat we dat gevonden hadden, konden we weer terug, over een weg van van die irritante keienkopjes. Ondertussen hadden we ook al een bord gevonden, dat ik erg creatief had nagetekend om inkt te besparen. Op de terugweg konden we alle caches oppikken. We vonden de twee Ten Aards wel, maar de Duckie-cache helaas niet, terwijl die heel makkelijk zou moeten zijn. Geript? Geen idee.

Met Ten Aard waren we nu klaar. Omdat we de Pierenkapel niet gevonden hadden, konden we ook de bonus-cache niet doen. Dat was wel jammer. We besloten om het Rondje Cacheterlee af te gaan maken. We bezochten nog een kapel, een friettent (niet om te cachen, maar om te eten), een heel mooi kasteeltje (de Hof van Tielen), dat helaas privé-bezit was en hebben nog een hele tijd gezocht naast een kinderboerderij, bespioneert door woedende ganzen en nieuwsgierige geiten. Deze cache klopte ook niet echt, dus besloten we alle bomen langs het pad (de hint was -in  de zoveelste boom-) na te kijken. Ik nam de ene kant van het pad en Anke de andere kant. Anke had geluk en vond de cache, net voor hij een frustratie dreigde te worden.

Nu moesten we nog op zoek naar de militaire basis van Tielen. Volgens de cache-beschrijving wist elke Tielenaar waar de basis lag. Ja, dat zal best, maar wij wisten dat niet, wij zijn Nederlanders. We hadden dus ook echt geen coördinaat van die basis. Gelukkig zagen we op een bepaald moment een bordje staan met “militaire basis” erop, dus zijn we die gaan volgen. Nu is de bewegwijzering in Belgie niet echt geweldig, maar uiteindelijk bereikte we de militaire basis. Hier konden we de vraag beantwoorden en de cache vinden. We dachten nu alle Cacheterlee-caches te hebben gevonden en gingen aan het picknicktafeltje de bonus-cache berekenen. Al vlug kwamen we erachter dat we een getal misten. En we hadden vandaag juist zo goed opgelet dat we alle hints overschreven. Was er dan nog een cache? Ja dus. Er was nog een cache in de serie, die ik bij de voorbereiding over het hoofd had gezien omdat alle namen van die caches op elkaar leken, Rielen, Tielen, enz.

We moeten dus nog een keer terug voor de laatste caches en alle bonussen van zowel de Duivel-serie, als de Ten Aard-serie en de Cacheterlee-serie. En voor Magic Cards. We dachten dat dat wel 2009 zou worden.

Het was echter nog vroeg in de avond en nog lang licht, dus wilden we eigenlijk nog verder cachen, maar onze Belgische caches waren op. Wel hadden we nog Grenzen Verleggen bij, onze Baarle-Nassau frustratie. Dus reden we een beetje anders terug naar Nederland om daarmee verder te gaan. Onderweg spotten we nog wel wat Belgische paddestoelen (die hebben we er na deze dag een heleboel bij) maar met Grenzen Verleggen zijn we geen stap verder gekomen, ondanks een wandeling door een drassig gebied (na een fout probeersel) en een hoop rond rijden.

Dan maar naar Hilvarenbeek voor de nieuwste earthcache in onze omgeving: De Rovertse Leij. Dit riviertje hadden we al veel vaker gezien, tijdens andere caches in Hilvarenbeek, in het bijzonder tijdens Gorp en Roovert. We konden de auto ook parkeren op het startpunt van Gorp en Roovert. We wandelden naar het foto-punt. We hadden nog geluk, want de batterijen van het fototoestel begaven het na 1 foto en ik was al door al mijn reserves heen, doordat de GPS de hele dag had aangestaan. De vragen bij al die rivier-earthcaches komen altijd op hetzelfde neer: hoe ontstaan de meanders.

Hierna waren we echt door onze caches heen en gingen we maar eens naar huis.

Wat ik hier op 20 juli 2017 nog aan toe te voegen heb:

Zo, dit is een behoorlijk gedetailleerd verslag voor de beginperiode van het geocachen. De meeste verslagen uit die tijd zijn een stuk korter. Blijkbaar heb ik niet veel foto’s gemaakt die dag, want die kan ik dan weer niet terug vinden.

Door de jaren heen gingen we heel vaak “werken aan het België-doel”. Maar je hebt niet zomaar 1000 caches in een land gevonden, dus het duurde ruim acht jaar, voor we op 2 september 2015 uiteindelijk daadwerkelijk de 1000ste Belgische cache vonden. Je ziet dat ik mezelf dus ook al doelen stelde in 2008 ;>)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s