Categorieën
#geocaching Throwback Thursday

Throwback Thursday: 3 augustus 2007

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 3 augustus 2007

Een verslag van 10 jaar geleden over een dagje geocaching in de buurt (Boxtel). Op deze dag logden we onze allereerste earthcache, een cachetype waar ik later een voorliefde zou ontwikkelen, omdat het natuureducatie en geocaching samen brengt.

Het verslag:

 1. NpfW Huisvennen
 • Maker: Wilp
 • Type: Earthcache
 • Gevonden op: 3 augustus 2007
 • Heideroosjes: Anke en Maartje
 • Plaats: Boxtel
 1. Boxtel Sportief Tennis
 2. Boxtel Sportief Schietsport
 3. Boxtel Sportief Zwemmen
 4. Boxtel Sportief Hengelsport
 • Maker: Team Dima
 • Type: Traditionals
 • Gevonden op: 3 augustus 2007
 • Heideroosjes: Anke en Maartje
 • Plaats: Boxtel
 1. Kakuro
 • Maker: Wilp
 • Type: Mysterie
 • Gevonden op: 3 augustus 2007
 • Heideroosjes: Anke en Maartje
 • Plaats: Boxtel
 1. Boxtel Sportief Paardrijden
 2. Boxtel Sportief Honkbal
 3. Boxtel Sportief Bonus
 • Maker: Team Dima
 • Type: Traditionals
 • Gevonden op: 3 augustus 2007
 • Heideroosjes: Anke en Maartje
 • Plaats: Boxtel
 1. NpfW Beerze dal 2
 • Maker: Wilp
 • Type: Traditional
 • Gevonden op: 3 augustus 2007
 • Heideroosjes: Anke en Maartje
 • Plaats: Boxtel

Anke en ik waren deze dag toevallig allebei vrij van ons werk, dus besloten we om flink veel caches te gaan scoren. Bij voorkeur 15, zodat we die 300 bereikten, maar we wisten allebei dat dat wel heel overdreven was. Toch nam ik er voor de zekerheid wel precies 15 mee. We vonden er uiteindelijk 10, ook een leuk aantal.

We begonnen de dag met het ‘vinden’ van onze eerste earthcache; Huisvennen. Earthcaches zijn een aparte categorie caches. Er is niks te vinden op die plek. Meestal zijn het bijzondere natuurverschijnselen of monumenten. En je moet er dan een foto maken van jezelf met GPS als bewijs dat je er geweest bent en een vraag beantwoorden over het betreffende onderwerp. Earthcaches zitten nog niet zolang bij geocaching.com, ze zaten eerst bij waymarking, dat is weer een andere ‘sport’ waarbij je je GPS gebruikt. Maar sinds 2007 zijn ze weer terug bij geocaching.com, dus dat betekend dat je ze gewoon kan vinden en loggen er een puntje voor krijgt. Je kunt zelfs master worden in het earthcachen. Dan moet je een bepaald aantal earthcaches in een bepaald aantal landen vinden. Dan wordt je eerst brons, dan zilver, dan goud en als je er zelf ook nog een paar hebt uitgezet ook nog platinum en dan ben je Earthcache-Master. Wilp heeft nu dus drie earthcaches zelf gemaakt en daarmee is hij zo’n Master geworden. De Heideroosjes moeten daar nog heel wat voor doen. Ook al zouden we nu wel brons zijn, als we er eentje in het buitenland zouden doen, omdat we inmiddels vijf Nederlandse hebben gelogd.

Maar goed, Huisvennen was onze allereerste. Wel heel gek om geen kist of kokertje te vinden. We moesten een foto maken bij een monument van stenen bij de Huisvennen (het “graf” van Pieter van Tienhoven, een van de grondleggers van Natuurmonumenten). Ik verdenk makers van earthcaches ervan dat ze gewoon graag die foto’s willen zien, zodat ze eens kunnen zien wat voor soort mensen er schuil gaan achter al die nicknames. Daarna nog een vraag beantwoorden waarvan het antwoord te vinden was op een informatiebord.

Hierna begonnen we aan de serie Boxtel Sportief, een vrij nieuwe serie. Alle caches van die serie lagen bij Boxtelse sportclubs. Ze waren allemaal vrij makkelijk te vinden. Voor de bonuscache moest je dan de namen van alle clubs opschrijven. Dat leverde een probleem op bij de honkbal-club, want hoe lang we ook zochten, we konden de naam niet vinden. Tussendoor pikten we ook nog Kakuro op, een puzzel die Anke had opgelost. Ik ben meer van de sudoku’s en snap niet zoveel van kakuro’s, maar gelukkig is Anke daar wel goed in. Het bereiken van Kakuro was heel moeilijk. Uiteindelijk zijn we gaan lopen en toen bleek hij aan het einde van een doodlopende weg te liggen bij een hek bij een spoorlijn. Dat hek hadden we dus al drie keer vanaf de andere kant van de spoorlijn gezien. De cache was blijkbaar moeilijk te vinden, als ik de logs van de andere cachers lees, maar wij hadden hem zo te pakken.

Met de Bonus van de Sportief-serie hadden we ook nog flink moeite. Geko 201 had weer kuren. Dus waren we al overgeschakeld op de Etrex. Maar er zat toch ergens een foutje in onze sportclub-namen en we misten die van de honkbal-club. We moesten iets vinden bij een paaltje, maar geen een paaltje daar had die info. We wilden het opgeven en liepen al terug naar de auto toen ik achterom keek en ineens een hele rij paaltjes zag staan om de hoek. Natuurlijk moesten die nog even snel bekeken worden. En daar lag inderdaad het kokertje met de eindcoördinaten. De cache lag maar een paar honderd meter verderop. We gingen hem vlug ophalen met een paar travelbugs als beloning. We waren blij dat we de hele serie in één keer hadden opgelost.

Op de terugweg naar Oisterwijk reden we expres nog even langs NpfW Beerze dal 2. Na een korte wandeling konden we ook die toevoegen aan onze founds. Nummertje 1 hadden we al veel eerder gevonden, in 2006.

Met tien founds was dit een geslaagde dag.

Wat ik hier op 3 augustus 2017 nog aan toe te voegen heb:

De Geko 201 was “mijn” allereerste GPS. Eigenlijk was hij aangeschaft door mijn ouders, maar ik heb er altijd mee rond gelopen. Een maand eerder – juli 2007 – was hij in Frankrijk op het asfalt gestuiterd en sindsdien was de onderkant van het scherm kapot. Hij ging steeds meer kapot en uiteindelijk was hij niet meer bruikbaar. Uit nostalgie ligt het apparaatje zelf nog steeds bij mij in een lade. De eTrex was de eerste GPS van de familie van Anke en wij namen die vaak mee als reserve.

Ik schrijf hier over waymarking alsof het iets nieuws voor mij is en dat was ook zo. Later werd waymarking ook wel een hobby van mij.

Earthcaches vind ik nog steeds leuk om te doen. Er zijn er niet zo extreem veel van, dus als er eentje in de buurt ligt, probeer ik die altijd wel mee te pakken. We zijn ook nog “Bronze Earthcache Master” geworden, daar heb ik nog een pin van liggen, gekregen vanuit Amerika. Maar Zilver of Goud hebben we nooit bereikt. Maakt ook niet uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s