Categorieën
#geocaching Throwback Thursday

Throwback Thursday: 28 september 2009

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 28 september 2009

Waar ik vorige week eigenlijk geen enkel verslag van een 21 september echt heel leuk vond, had ik deze week het probleem de andere kant op: twee leuke verslagen. Voor het oudste verslag gekozen: De smokkelroute, die ik deed in 2009.

Het verslag:

 1. Smokkelroute 12: Monument Dr. Anton Mathijsen
 2. Smokkelroute 2: Molen Zeldenrust
 • Maker: the snoopy family
 • Type: traditionals
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 28 september 2009
 • Plaats: omgeving Budel
 1. De Pastorie
 • Maker: Hans Budel
 • Type: traditional
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 28 september 2009
 • Plaats: omgeving Budel
 1. Budel
 • Maker: MADpalace
 • Type: multi
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 28 september 2009
 • Plaats: omgeving Budel
 1. Smokkelroute 11: Bijen- en bloementuin de Immenhof
 2. Smokkelroute 10: Kasteel Cranendonck
 • Maker: the snoopy family
 • Type: traditionals
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 28 september 2009
 • Plaats: omgeving Budel
 1. Heerlijckheijd Cranendunc
 • Maker: Volwaardig lid in de Orde der Schijnheiligen
 • Type: letterbox
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 28 september 2009
 • Plaats: Cranendonck
 1. 888 The number of MADpalace en de Schattige Zoeker
 • Maker: Friends of MADpalace en de schattige zoeker
 • Type: traditional
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 28 september 2009
 • Plaats: Cranendonck
 1. Smokkelroute 8: IJslandse pony’s
 2. Smokkelroute 6: Kapel Sint Cornelius
 3. Smokkelroute 7: Oorlogsmonument Gastel
 4. Smokkelroute 5: Douanepaal van de admiraliteit
 5. Smokkelroute 3: Kantine Zinkfabriek
 6. Smokkelroute 4: Gevangenis Dorplein
 7. Smokkelroute 9: Vogelkijkhut “Het Goor”
 • Maker: the snoopy family
 • Type: traditionals
 • Heideroosjes: Maartje
 • Gevonden op: 28 september 2009
 • Plaats: omgeving Budel

De Smokkelroute stond al een tijdje op mijn: “Wil-ik-graag-nog-doen-lijst”.

Bij mijn voorbereiding kwam ik erachter dat op de route van de multi-cache Budel al enkele smokkelroutes lagen. Dus besloot ik ook die cache op te nemen in het programma. Als reserve kwamen er dan nog de letterbox Heerlijckheijd Cranendunc en de tradi 888 bij. Uiteindelijk heb ik zo’n beetje het hele dagprogramma af kunnen werken.

Ik reed al vroeg naar Budel, dat is toch nog wel een eindje rijden, het is nog voorbij Eindhoven. Hier kon ik gratis parkeren bij de plaatselijke Boerenbond en aan de dorpscache Budel beginnen. Ik kwam nog voor ik het tweede waypoint bereikt had al langs een tradi van de Smokkelroute-serie, die bij het monument van Anton Mathijsen; dit is de uitvinder van het gipsverband. Toch wel een nuttige uitvinding, gelukkig heb ik het nog nooit nodig gehad. Hierna kwam ik bij de molens van Budel, waar ik de smokkelroutetradi Molen Zeldenrust vond. Daarna kwam ik uit midden op de weekmarkt van Budel. En midden tussen de marktkraampjes stond het monumentale Schepenhuis, waar ik geacht werd een nano van de smokkelroute-serie te vinden. Daar was geen beginnen aan. De GPS draaide als een gek rondjes, het was harstikke druk vanwege die weekmarkt en er liep ook nog politie rond, dus ik voelde me niet helemaal op mijn gemak. Tenslotte liep ik met een vreemd apparaatje rondom een gebouw te sluipen. Dus deze cache heb ik helaas moeten laten schieten.

Bij de kerk vond ik nog wel een andere traditional, die verder niets met de smokkelroute-serie had te maken: de Pastorie. Deze was op zich wel grappig, hij zat in een vogelhuisje op de grote oprit van een huis (de pastorie dus waarschijnlijk) langs de kerk.

Daarna kon ik de dorpscache Budel afronden. In de beschrijving stond al dat de cache meer dan een kilometer van het voorlaatste wp af zou liggen. Dus pakte ik heel lui de auto om naar het verlaten boerenweggetje te rijden waar de cache lag. Hier vond ik hem na een tijdje zoeken.

Ik ging verder met de smokkelroute-serie. Eerst over mysterieuze zandpaden naar een bijenhouderij midden in het bos. Het was hier totaal uitgestorven en ik voelde me een beetje een inbreker toen ik daar door de tuin van de bijenhouderij liep, ook al stond er dan een vriendelijk welkomstbordje. Verder heb ik geen bijen gezien, alleen maar een groot kunstwerk van een bij, waarbij de cache verstopt lag.

Daarna naar iets leukers: het kasteel van Cranendonck. Nou was dit in mijn ogen niet echt een kasteel, maar meer een landhuis met een torentje. Volgens mij was er een bedrijf in gevestigd, want er stonden erg veel auto’s geparkeerd. Ik had hier last van een grote afwijking en heb een hele tijd naar de cache moeten zoeken voor ik hem zo’n beetje onder Reno (mijn auto) vond.

Ik was nu het dichtste bij het startpunt van de letterbox Heerlijckheijd Cranendunc en omdat het nog best vroeg was en lekker weer, besloot ik om die ook nog te gaan lopen. Bij een letterbox heb je je GPS niet echt nodig, want je volgt de routebeschrijving in de tekst.

Reno bleef achter op een grote parkeerplaats waar hij de enige auto was.

Ik ging terug in de tijd en volgde de sporen van een dief. Dit was een echte letterbox waarbij je je GPS helemaal niet nodig had, zelfs niet om de cache te vinden. Ik vond het heel leuk gedaan en de aanwijzingen waren heel duidelijk waardoor ik geen 1x fout ben gelopen. Voor ik wist stond ik al bij de cache. Omdat ik deze cache zo leuk vond, heb ik hem een Geo d’Or gegeven (dat was een soort van waardering die je toe kon kennen aan caches, bestaat nu niet meer, nu heb je favorites).

De tradi 888 was bereikbaar vanaf dezelfde parkeerplaats, maar lag dan aan de overkant van de weg.

Hierna weer verder met de smokkelroute-caches, de route bracht me over vage zandpaden waarbij ik af en toe twijfelde of Reno er wel echt overheen zou kunnen rijden, over de grens in België en bij een oude gevangenis die er heel creepy uitzag. De vervelendste cache van de dag was de vogelkijkhut. Ik had hem vroeg in de middag al gepasseerd, maar toen zaten er mensen voor. Aan het einde van de middag nog eens geprobeerd en toen waren die mensen nog niet weg, heel vervelend, het was een paar uur later (echte vogelaars, denk ik). Ik kon mijn auto daar niet keren en moest een stukje doorrijden. Toen ik weer terug reed, reden de mensen net weg! Dat was mijn geluk, zo kon ik deze cache toch nog vinden. Ik had genoeg informatie voor de bonus-cache, ondanks dat ik de nano bij het Schepenhuis niet gevonden had, maar ik kon hem niet bereiken, hij lag ergens midden in een bosgebied, maar de Tom Tom kwam er niet uit en in Gerard Pieter Simon (mijn toenmalige GPS) zit geen kaart. Dus moest ik het opgeven en naar huis terug gaan, omdat het ook al laat was.

Wat ik hier op 28 september 2017 nog aan toe te voegen heb:

Dat de hele tijd van cache naar cache rijden met een auto vind ik nu eigenlijk helemaal niet meer leuk. We doen dat ook vrijwel nooit meer. Ik heb natuurlijk ook geen auto meer. Ik wandel of fiets tegenwoordig veel liever.

Gerard Pieter Simon (afgekort dus G.P.S.) was mijn tweede GPS en hij doet het nog steeds, maar ik gebruik hem nooit meer. In deze GPS zat geen kaart en hij had geen touchscreen, dus je moest steeds een heleboel knopjes indrukken om door de menu’s heen te gaan. Ook moesten alle waypoints handmatig ingevoerd worden, cijfertje voor cijfertje. Dat was altijd een heel gedoe. Wat dat betreft ben ik nu vreselijk verwend, Smaug (mijn huidige GPS) “eet” 1000 caches tegelijk op als het moet. Toch hebben we ook heel wat caches met Gerard Pieter Simon gevonden, waaronder 95 stuks in Zweden.

Ik vermoed dat ik geen camera mee had op deze dag, want ik kan er geen foto’s van terug vinden. De afbeelding van Kasteel Cranendonck is dus van internet geplukt. Bij nader inzien vind ik het toch best een mooi optrekje ;>)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s