Categorieën
#geocaching Day Zero Project Wandelen

Day Zero Project: Done: Doel #44

Doel #44 op mijn Day Zero Project-lijst is een geocachingdoel, namelijk “geocachen op de Beegderheide in Limburg”. Vermoedelijk heb ik dit idee opgedaan tijdens het bekijken van een foundlijst van een andere geocacher, want ik weet anders niet waarom mijn focus op dit relatief kleine gebiedje is komen te liggen. 

VVV Midden-Limburg schrijft op hun website het volgende over de Beegderheide:

“Aan de rand van het Maasdal ligt het natuurgebied De Beegderheide. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen.

Karakteristiek voor de Beegderheide is het rijke reliëf en het grote aantal kleine en grote vennen.
Bovendien is de Beegderheide een toevluchtsoord voor een bont scala aan planten en dieren waaronder enkele zeldzame en bedreigde soorten als de veldkrekel, heikikker en diverse salamander- en libellensoorten. Ook de sperwer, havik en spechten broeden jaarlijks in de bossen en de uiterst zeldzame Phegeavlinder komt hier massaal voor.

Op de Beegderheide is een uniek stuk natuur herschapen met gevarieerd loof- en naaldbos, een zandverstuiving, een aantal heideveldjes en diverse vennen. Delen van het terrein worden begraasd en zijn daarom afgerasterd. Onderdeel van de Beegderheide is de Lange Vlieter, een grindgat, dat gebruikt wordt als reservoir voor de drinkwatervoorziening.”

Ook het adres van het natuurgebied vind ik geweldig:

De Beegderheide
Beegderveld 12
6099 NC BEEGDEN

Nederland

DSC04761_LI (17)

In november was ik een weekje in Limburg op vakantie en toen bleek de Beegderheide op fietsafstand te zijn. Ja en toen wilde ik er dus wel heel graag echt naartoe. Dat is dus ook gebeurd.

 1. De Mussenberg
 • Maker: Jemn
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje
 • HaJaMaToJo: Hannie
 • Gevonden op: 10 november 2017
 • Plaats: Waije
 1. De mooiste plekjes van Leudal 03
 • Maker: Hamica
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje
 • HaJaMaToJo: Hannie
 • Gevonden op: 10 november 2017
 • Plaats: Waije
 1. Beegderheide: Lost places, Zonnehuis
 2. Beegderheide: Het Beegderven
 3. Struinen op de Beegderheide
 4. Beegderheide: via de Klokjesgentiaan
 5. Beegderheide: via de Geelgors
 6. Beegderheide: via de Phegea vlinder
 7. Beegderheide: H.A.K.
 8. Beegderheide: De Franse berg
 9. Beegderheide: via de Heikikker
 10. Beegderheide: via de Zonnedauw
 11. Beegderheide: via het klein warkruid
 12. Beegderheide: via de millennium eik
 13. Beegderheide: via de levendbarende hagedis
 • Maker: Quick & Flupke
 • Type: Traditionals en 1 multi
 • Heideroosjes: Maartje
 • HaJaMaToJo: Hannie
 • Gevonden op: 10 november 2017
 • Plaats: Beegden
 1. Sint Jozefkapel
 • Maker: Bosuulke
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje
 • HaJaMaToJo: Hannie
 • Gevonden op: 10 november 2017
 • Plaats: Nunhem

Toen ik mogelijke caches aan het bekijken was in de omgeving van Reuver kwam ik al gauw de Beegderheide tegen, een naam die ik kende van mijn DZP-lijst. Het leek mij dus erg leuk om daar te gaan cachen tijdens de vakantie, zodat ik het doel echt zou kunnen vervullen. Het bleek het met 13 kilometer afstand hemelsbreed zelfs op fietsafstand te zijn. Mijn moeder vond het best. Het weer was erg bewolkt en een beetje dreigend, maar uiteindelijk hebben we nog best een goede dag gehad, op een paar miezerbuitjes na. In de middag klaarde het zelfs nog op.

De fietstocht viel heel erg mee. We gingen weer met het pontje (mijn moeders eerste keer, voor mij ondertussen al de vijfde keer deze week) en fietsten een heel stuk langs de rivier de Maas. We vonden al vrij aan het begin twee caches die vrijwel op de route lagen. De Mussenberg was een uitkijkpunt over de Maas, maar ik had eerder die week mooiere foto’s gemaakt bij Kessel. Het fietspad ging hier over een smal bruggetje over een zijstroompje van de Maas, met een pittige afdaling en een stijging die wij als slappe Brabanders weer niet haalden. Een stukje verderop vonden we ok nog een cache (onze enige deze week) van de Mooiste Plekjes van Leudal-serie. De gemeente hier langs de rivier heet het Leudal. 

Tijdens de fietstocht kwamen we zowaar een ANWB-paddestoel tegen. Het werd de enige fietspaddestoel van deze week, ze zijn duidelijk niet zo populair in deze provincie, dus niet veel aan waymarking kunnen doen.

De route vormde nu een bijna rechte weg, er lag wel overal een fietspad langs. We hadden tegenwind, dus waren blij, toen we aan kwamen bij de ingang van de Beegderheide. Er stond een groot informatiebord, dus dat fotografeerde ik als bewijs voor mijn DZP-doel.

We begonnen met de multi, die Struinen over de Beegderheide heette. Die voerde ons meteen door het afwisselende gebied, dat uit heide en bos bestond. Ook kwamen we nog een heel groot stuk water tegen, ik denk dat dit die zandafgraving was – De Lange Vlieter. Het was heel erg herfstachtig weer, bij elke windvlaag zag je de blaadjes door de lucht dwarrelen. Waarschijnlijk vanwege het niet zo denderende weer, was het zo’n beetje uitgestorven op de Beegderheide. We kwamen bijna niemand tegen.

De multi werd op een bepaald moment een beetje eentonig en het was niet heel erg duidelijk hoeveel waypoints er waren. Wel vonden we alle tags. Op een bepaald moment vonden we ook een traditional, bij de ruïne van het Zonnehuis. Vroeger had hier blijkbaar een soort van theehuis gestaan, eigendom van een rijke familie, maar dat was afgebroken. Dit was op het moment dat we de ergste regenbui van de dag over ons heen krijgen. Daarna klaarde het op.

Het laatste stukje van de route vond ik het mooiste, hier lagen een paar vennen in de heide. Ze leken op die op de Kampina, maar toch ook weer niet. We vonden hier nog een traditional en uiteindelijk dan ook nog de eindcache van de multi.

DSC00388

Het was nog redelijk vroeg op de middag, dus besloten we om nog verder te gaan cachen in het andere deel van de Beegderheide, aan de overkant van de weg. We vonden het raar dat er geen officiële oversteekplaats was, terwijl er wel een parkeerplaats lag. Aan de andere kant van de weg bleek nog een heel stuk Beegderheide te liggen. Hier waren meer mensen aan het wandelen en er waren ook nog een heleboel caches. Ik bedacht een route met behulp van de kaart in de GPS en we wandelen over allerlei soorten paden. Sommige waren heel netjes, maar er waren ook echte struinpaden bij. De caches waren heel divers verstopt, ook al waren ze bijna allemaal van dezelfde maker. We vonden er enkele in vogelhuisjes, maar ook heel andere dingen. We moesten nog wel lachen om “de hightech schattenjacht” en de kleuren van de punaises die precies hetzelfde waren als de kleuren in het logo van geocaching.

Er was ook nog veel houtsnijwerk-kunst op de heide te vinden. Zaten best wel mooie dingen bij. Een cache was verstopt in een hagedis en die vond ik zo mooi, dat ik hem eigenlijk mee naar huis wilde namen, voor mijn verzameling. Maar ja, caches slopen is natuurlijk not done, dus het bleef bij een foto.

Ook aan deze kant waren nog een paar vennen te vinden, maar deze waren kleiner dan die aan de overzijde. Ik moest ook nog heel erg lachen om de hoogspanningslijn die over de Beegderheide liep, omdat ik op mijn stage bezig ben met een onderdeel van een foto-archief dat bestaat uit honderden foto’s van hoogspanningsmasten. Ik heb later nog opgezocht welke lijn dit is en het is de lijn Kelpen-Maasbracht. Ik ben momenteel echt expert op dit gebied hoor… “Hoogspanningsmast” was sowieso het woord van november, denk ik.

 

DSC00387
Hoogspanningsmast van de lijn Kelpen-Maasbracht

 

We vonden aan deze zijde van de Beegderheide nog tien caches. Wij denken trouwens dat dit niet echt een heel populair wandelgebied is, omdat het zo rustig was. Alsof het helemaal niet bekend is. Dus ja mijn geliefde uitspraak “geocaching, zo kom je nog eens ergens” ging hier zeker weer op. We hadden trouwens meer caches kunnen vinden, als ik me beter ingelezen had van te voren, want enkele traditionals hadden ook nog te maken met een multi, maar dan hadden we op een ander punt moeten starten. Ach ja, zo was het ook goed. Na een mooie wandeling staken we de weg weer over naar onze fietsen en begonnen we aan de terugtocht, die we nog voor het donker hoopten te volbrengen.

De terugtocht verliep echter veel sneller dan de heenweg, omdat we nu geen tegenwind meer hadden. We logden onderweg zelfs nog een cache bij een kapelletje en voor we het wisten waren we alweer op het steile fietspad langs de rivier en bij de pont. 

 

DSC00396
Vennetje op de Beegderheide

Alle foto’s bij deze blog zijn door mij zelf gemaakt op 10 november 2017.

 

2 reacties op “Day Zero Project: Done: Doel #44”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s