Categorieën
Day Zero Project Museumjaarkaart

Day Zero Project: Done: Doel #68

Doel #68 op mijn Day Zero Project-lijst is er eentje uit de categorie Lekker weg in eigen land. Namelijk het bezoeken van 10 musea (met mijn museumjaarkaart). In de recente Hoe gaat het?-blog schreef ik al dat ik er bijna was, want ik had al negen musea bezocht. En ondertussen heb ik ook een tiende museum bezocht, dus daarmee is dit doel voltooid.

DSC04761_LI (20)

Welke musea heb ik bezocht?

Teyler’s Museum (Haarlem)

Het Teyler’s Museum is het oudste museum van Nederland en aan de inrichting is weinig veranderd: het staat dus helemaal vol met antieke kasten en apparaten. Ook zit er in het dak een lichtzuil, omdat er nog geen elektrisch licht was, in de tijd dat het museum geopend werd: dat was in 1784.

Het is voor een groot gedeelte een natuurhistorisch museum: er is bijv. een grote collectie stenen en mineralen te zien.

Maar er zijn ook enkele vleugels met schilderijen en een heleboel technische apparaten te zien.

Er is ook een grote bibliotheek bij, maar hier mag je als bezoeker niet in, helaas.

Ik vond dit een leuk museum, omdat het al zo oud is en omdat ik de combinatie van de tentoongestelde dingen origineel vond.

Museon (Den Haag)

Ik ging naar het Museon, omdat er een tentoonstelling over optische illusies was. Ik vind dit soort dingen erg interessant en heb me dan ook alleen al op deze tentoonstelling urenlang vermaakt, vooral ook omdat je heel veel proefjes zelf kon doen en er een spiegelgrot was. Nadat ik klaar was met de illusies, ontdekte ik dat er op de tweede verdieping nog een heel stuk museum was, met de vaste tentoonstellingen. En dat bleek ook nog eens supergroot te zijn. Uiteindelijk ben ik dus zo’n beetje een hele dag zoet geweest in dit museum.

Literatuur/kinderboekenmuseum (Den Haag)

Het Literatuurmuseum zit in hetzelfde gebouw als het Kinderboekenmuseum en je mag met een enkel kaartje naar beide musea. Van het Literatuurmuseum werd ik een beetje depressief: het ziet er uit als een soort van graftombe vol met odes aan (hoofdzakelijk) overleden auteurs. Ik werd eigenlijk alleen blij van de vitrine vol met oude handschriften.

Gelukkig was het Kinderboekenmuseum een stuk vrolijker. Alleen de boekenmuur, die zich door het hele museum slingert is al de moeite waard. Verder staan er overal quotes uit jeugdboeken op de muren en omdat ik als kind de halve jeugdbibliotheek heb verslonden, herkende ik hier veel van. Verder zijn er enkele themastukjes, zoals een avonturenbos en een tovenaarshut.

Alles bij elkaar is het niet echt een heel groot museum, dus in een paar uurtjes was ik er wel doorheen.

CODA (Apeldoorn)

CODA staat voor Cultuur Onder Dak Apeldoorn (volgens mij) en in het gebouw zitten een museum, de bibliotheek en het stadsarchief gevestigd. Dus alleen daarom al sprak dit gebouw mij aan. In het museum is regelmatig een PaperArt-tentoonstelling, maar helaas waren wij er iets te vroeg in het jaar. De tentoonstellingen die er nu waren, spraken mij niet zo heel erg aan, om heel eerlijk te zijn. Het is dat ik gratis naar binnen kon, anders had ik het overgeslagen. Uiteindelijk waren we meer onder de indruk van de tentoonstelling die bij het archief hoorde en waar je ook in mocht met het kaartje van het museum. Die ging over brieven die verstuurd waren vanuit concentratiekampen en werkkampen. De briefwisseling van enkele uitgelichte personen werd gevolgd. Helaas overleefden niet alle briefschrijvers de oorlog. We waren hier vlak voor 4-5 mei, vandaar dit thema.

Naturalis (Leiden)

Samen met mijn twee broertjes bezocht ik de tentoonstelling T-rex in Town in een gedeelte van Naturalis (de rest is dicht vanwege een grote verbouwing). Ik was in 2016 ook al eens in Naturalis geweest, maar toen was de rest van het museum nog open en was het dinosaurusskelet er nog niet. Het skelet heet Trix, want het gaat om een vrouwelijk exemplaar van de T-rex. Trix at nogal veel en van ons drieën zou ze ongeveer vier dagen kunnen leven. We waren hier op moederdag (onze moeder was zelf een weekend weg met onze vader), dus app’ten we haar een foto dat Trix ons op aan het eten was en dat ze daarom geen moederdag-cadeautjes kreeg…tja, wij drieën delen naast exact dezelfde haarkleur, ook de nodige foute humor.

T-rex in Town was leuk, maar vrij klein – we waren er snel doorheen – het zou leuker zijn geweest in combinatie met de rest van het museum. Zeker omdat Leiden een pokke-eind van Brabant af is.

Biesboschmuseum (Werkendam)

Het museum over het ontstaan van de Biesbosch en de ontwikkeling van het gebied. Hierover schreef ik al eens eerder iets, omdat dit museum ook deel uitmaakte van een ander (vervuld) DZP-doel.

Kasteel Nijenhuis (Heino)

Kasteel Nijenhuis ligt op de route van de gelijknamige NS-wandeling Nijenhuis. Je loopt dan van station Wijhe naar station Heino. Ik combineerde de wandeling dan ook met het museumbezoek. Het museum hoort bij de Fundatie in Zwolle en het is eigenlijk een grote beeldentuin. Op sommige dagen mag je ook in het kasteel en ik had geluk, want dat was dus ook zo op de dag dat ik er was. Zo had ik eigenlijk twee musea voor de prijs van één.

Beelden aan Zee (Scheveningen)

Ik was al zo vaak langs Beelden aan Zee gelopen, dat ik er nu wel eens binnen wilde kijken. Helaas vond ik het niet zo heel bijzonder. Het is niet zo heel groot en er is ook geen knaller van een kunstwerk te zien. De inrichting van het buitenstuk vond ik dan weer wel leuk, een soort van doolhof van plateaus. Maar uiteindelijk zijn de Sprookjesbeelden, die op de boulevard voor het museum liggen het leukste en die zijn gratis te bezichtigen voor iedereen, dus die had ik al vaker gezien.

Panorama Mesdag (Den Haag)

Ook Panorama Mesdag is niet zo heel groot (ik bezocht dit dan ook op dezelfde dag als Beelden aan Zee), maar ik vond het wel gaaf om dit een keer te zien; zo’n panorama-schilderij. Ook de andere schilderijen, in het voorportaal spraken mij wel aan, vooral alle beelden op zee. Toevallig had ik ook recent iets gelezen in een tijdschrift over het schildersgroepje waar Mesdag en zijn vrouw bij hoorden, dus het was grappig om dan enkele dingen uit dat artikel hier terug te zien.

Allard Pierson Museum (Amsterdam)

Dit museum hoort min of meer bij de Universiteit van Amsterdam, het is een archeologiemuseum. Ik mocht er volgens mij dubbel gratis binnen, zowel met mijn pasje van school, als met mijn museumkaart. Goed, ik ging voor de tentoonstelling Crossroads over reizen door de Middeleeuwen en dit was interessant. Daarna ook nog de rest van het museum bezocht. Opvallend was dat het bij Crossroads best wel druk was en dat bijna alle mensen de rest van het museum oversloegen. Best wel raar. De bewegwijzering in de rest van het museum was dan ook echt heel slecht, er waren overal trappen, maar nergens stond duidelijk vermeld of je daar nu wel of niet mocht komen. Dus het kan best dat ik ook nog een heel stuk museum gemist heb.

Ten slotte:

Ik heb dus al deze musea en tentoonstellingen gratis bezocht met mijn museumjaarkaart. Vermoedelijk was ik anders ook niet bij alles naar binnen gegaan.

Één reactie op “Day Zero Project: Done: Doel #68”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s