Categorieën
Wandelen

Wandelen – de tag

Het is weer eens tijd om een vragenlijstje te beantwoorden. Deze tag gaat over wandelen en is bedacht door Vera van de blog Vera wandelt.

Alle foto’s bij deze blog zijn door mij zelf gemaakt.

Waarom wandel je?

Het is voor mij zo’n beetje de beste manier om me te ontspannen. Daarnaast geeft wandelen een gevoel van vrijheid. Ik ben graag buiten. Ook vind ik het een fijne manier om in beweging te zijn: ik houd niet van hardlopen en ga liever wandelen in de natuur, dan op een loopband trainen binnen in een sportschool.

 

DSC00507
Galgeven, Oisterwijk

 

Wanneer wandel je?

Dagwandelingen: het meeste op vrije dagen en vooral in de periode april-oktober. Kortere wandelingen in de omgeving het hele jaar door.

Hoewel ik tijdens mijn werk ook wel veel loop (en fiets), maar dat is (bijna) iedere keer hetzelfde rondje.

In de zomer, als het lekker lang licht is, wil ik ook nog wel eens een avondwandeling maken in de omgeving (de Oisterwijkse bossen en vennen en de Kampina vormen mijn achtertuin).

En als het uit komt met de (reis)tijd, wandel ik van het station naar school of andersom, hoewel dat een saaie stadswandeling (in Amsterdam) is.

 

DSC00197
14 Vennen Wandeling in mijn eigen woonplaats Oisterwijk

 

Waar wandel je het liefst?

In de natuur: bossen, heide, duinen, zandverstuivingen, enz. Liefst waar ik niet zoveel andere mensen tegen kom. Hier in de omgeving heb ik wel een aantal vaste rondjes. Het rondje dat ik het allermeest heb gelopen is ongetwijfeld het rondje bij het Galgeven, dat is het grootste ven van Oisterwijk en misschien ook wel het onbekendste ven, omdat het niet op terrein van Natuurmonumenten ligt, maar een beetje verborgen in de bossen, op terrein van Brabants Landschap. Het is mijn favoriete ven en het komt dan ook zeer regelmatig voorbij op mijn instagram.

 

DSC09081
Hulshorsterzand (NS-wandeling Hierdense Poort van Nunspeet naar Harderwijk)

 

Wandel je samen of alleen?

Ik wandel het meeste alleen. Dan kan ik zelf bepalen wat mijn tempo is (ik loop niet zo snel), hoe lang ik weg blijf en wat ik tussendoor doe (geocaching, fotograferen). Soms wandel ik met mijn moeder (de Walk of Wisdom bijv.) en soms ga ik wandelen met Anke, maar dat zijn dan wel altijd geocachingwandelingen.

Wat is voor jou het perfecte wandelweer?

Volgens mij schrijft iedereen hier dat ze het liefste wandelen met droog weer. Ik ook, want wandelen in de regen heeft niet echt mijn voorkeur. Miezer is nog tot daaraantoe, maar een clusterregenbui over je heen krijgen is echt niet aangenaam (en helaas heb ik dat meerdere keren gehad), vooral niet als je dan de rest van de dagen verder moet op zeiknatte schoenen en sokken. Verder houd ik ook niet van wandelen als het echt heel erg koud is (onder 0) of heel erg warm is (meer dan 30 graden), hoewel één van mijn meest bijzondere wandelingen ooit naar het drenkelingenhuisje op Terschelling was, over een besneeuwd strand bij een temperatuur van enkele graden onder 0.

Wat neem je mee tijdens je wandeling?

Tijdens de dagwandelingen: een rugzak met daarin water, meestal wat kleine dingetjes te eten, mijn GPS, fototoestel, telefoon, portemonnee met inhoud, opschrijfboekje, pen en afhankelijk van het weer: jas en/of regenbroek en een pet (tegen de zon) en zakdoekjes (omdat ik hooikoorts heb en vaak mijn neus moet snuiten).

Wat is jouw wandeltempo?

Ik denk bij een normaal tempo tussen de 4 en 5 kilometer per uur. Maar omdat ik vaak ben afgeleid door geocaching of fotograferen, haal ik dat niet altijd. Ik ben dus niet zo’n doorloper, meer een rustige wandelaar.

Op welke schoenen wandel je?

Ik heb zowel lage als hoge wandelschoenen van het merk Lowa. De lage draag ik het meeste, omdat ik die het fijnste vind zitten. Ik draag die ook tijdens mijn werk als postbesteller. Helaas loop ik ze gemiddeld in een jaar tijd compleet aan gort, dus ik ben eigenlijk alweer aan nieuwe toe. De hoge draag ik eigenlijk alleen als het heel erg koud is of als het een heel drassig gebied is. Dit omdat ik deze hoge schoenen minder fijn vind lopen dan de lage exemplaren.

Wandel je het liefst verhard of onverhard?

Onverhard, lekker in de natuur.

 

DSC09266
NS-wandeling Heiligenbergerbeek (Woudenberg-Amersfoort)

 

Wanneer is een wandeling voor jou geslaagd?

Als ik er een tevreden gevoel over heb – dat is overigens bijna altijd wel hoor. Of als ik mooie dingen heb gezien, qua natuur. Ik vind het ook altijd leuk om koeien (liefst Schotse Hooglanders of taurussen) tegen te komen onderweg. Een paar geocaches op de route is ook altijd fijn. Of mooie gebouwen (kastelen) en ik vind (natuur)kunstwerken ook vaak mooi.

 

DSC00617
Taurus @ Kempen-Broek bij Weert

 

2 reacties op “Wandelen – de tag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s