Categorieën
Tuesday TAG

Tuesday TAG: De gelukkig huisvrouw?

Je komt ze heel vaak tegen op blogs: TAGS. Vragenlijstje over een bepaald onderwerp die dan ingevuld worden. Stiekem vind ik ze best leuk en daarom ga ik voorlopig om de twee weken een TAG invullen en op mijn blog plaatsen. Mocht je nog een leuke TAG voor mij weten, dan hoor ik dat graag in de comments.

Vandaag trap ik af met De gelukkig huisvrouw-TAG, die ik vorige week op een andere blog tegen kwam. Van wie het oorspronkelijk lijstje vragen af komt: geen idee.

iwanttobreakfree

Qua huishouden ben ik ongetwijfeld meer het I want to break free-type dan de gestructureerde huisvrouw. Maar ja, ik woon in een klein appartement, dus de boel moet wel netjes blijven om het leefbaar te houden.

1. Wat zijn je drie ‘likes’ in het huishouden?

  • De vaatwasser is zo’n beetje de beste huishoudelijke uitvinding ooit. En ondanks dat ik alleen woon en hij maar 2 of 3x per week draait, ben ik er erg blij mee. Zo heerlijk om dat ding alleen maar in- en uit te hoeven ruimen en dat alles weer schoon wordt.
  • Boodschappen doen. Eigenlijk vind ik het wel leuk om een beetje in de supermarkt rond te kijken. Ik wissel de plaatselijke supermarkten steeds af, dus kom ook niet steeds in dezelfde. Het is ook wel makkelijk dat het allerlaatste huis van mijn postronde toevallig tegenover de supermarkt zit. Ik sta daar bekend als “de postbode die boodschappen komt doen” (want ja mensen, postbodes moeten ook eten…).
  • Caviahok verschonen. Ik ken mensen die geen cavia’s nemen, omdat ze op zien tegen het verschonen van het hok. Zelf vind ik dat een makkelijk klusje, wat zo gebeurd is. Misschien komt het omdat het altijd al mijn taak is geweest: als kind verschoonde ik ook altijd al alle dierenhokken (nou waren de meeste huisdieren ook van mij).

2. Wat zijn je drie ‘dislikes’ in het huishouden?

  • De badkamer/toilet schoonmaken. Bij mij zit dat allemaal in een kleine ruimte waar je amper je kont kan keren: douche, toilet + wasbakje. En ik heb er de schurfpest aan om de boel schoon te maken, omdat je amper in de kleine hoekjes en gaatjes kan komen in zo’n kleine ruimte. Ook is de vloer scheef. Daarnaast is het een huurwoning en heb ik een “douchedeur” geërfd van de vorige huurder die zo vies (kalkaanslag) is, dat ik denk dat hij binnenkort voorgoed weg schimmelt, omdat ik het met geen mogelijkheid meer schoon krijg.
  • Strijken. Dat doe ik dan ook nooit. Er is hier dan ook geen strijkplank of strijkijzer in huis.
  • Afstoffen. Meer specifiek: ik heb zo’n vakjeskast van IKEA, waar ik mijn verzamelingen in tentoonstel. 2x per jaar moet de boel ontstoft worden en daar zie ik nu alweer tegen op, omdat het een tijdrovend rotwerk is. Ze zouden stof moeten verbieden.

3. Hoe ziet het schematische huishoudrooster er uit? Zit dit in je hoofd of ook op papier?

Muhaha! Nee, ik doe niet aan een huishoudrooster. Niet in mijn hoofd en al helemaal niet op papier. 1x per week verschoon ik het caviahok en dan stofzuig ik de boel meteen. De keuken ruim ik op, iedere keer als ik gekookt heb. De rest van de dingen gebeurt om de zoveel tijd, als het nodig is.

4. Welke ruimte levert je de meeste kopzorgen op?

Ik geloof niet dat ik ooit wakker heb gelegen van het huishouden en ik verwacht ook niet dat dat ooit nog gaat gebeuren. Het is iets wat er voor bij komt en niet iets waar ik me elke dag mee bezig houd. Maar die badkamer is de grootste ergernis.

5. Hoe ziet de taakverdeling er uit tussen man, vrouw en eventueel kinderen?

Tja, ik woon alleen en ben single. Mijn huisgenootjes zijn twee cavia’s en die doen helemaal niets, die maken de boel alleen maar smerig, door vulling uit hun hok door de woonkamer te gooien. Hoewel mijn borstelcavia Frinn het uiterlijk van een zwabber heeft, gebruik ik hem natuurlijk niet als zodanig. Dus ik moet alles alleen doen. Nou is het maar een kleine ruimte, dus het valt allemaal wel mee. En ik weet in ieder geval dat ik alleen mijn eigen zooi op hoef te ruimen en niet die van een ander.

CLEAN1

6. Welke bijdrage leveren de kinderen aan het huishouden?

Ik heb geen kinderen. Mocht ik ooit kinderen krijgen, dan zullen ze zeker wel wat huishoudelijke klusjes moeten doen van mij. Dat moest ik zelf ook, toen ik een kind was. Dus ik zal bij deze vraag vertellen wat ik zelf als kind deed in huis. Ik zorgde dus voor alle huisdieren (behalve de hond, die was van het hele gezin): ik gaf ze eten/drinken en verschoonde hun hokken. Ik liet die hond ook best regelmatig uit. Als tiener heb ik ook heel erg vaak gekookt (als in meerdere keren per week) voor alles en iedereen, inclusief de boodschappen en de vaatwasser. Stofzuigen deed ik ook wel eens. En wij (mijn twee broertjes en ik) moesten onze eigen slaapkamers schoon houden, inclusief bed verschonen.

7. Wat zijn je favoriete huishoudelijke producten?

Pfft, ik gebruik gewoon allemaal huismerken. Gewoon de basic-dingen. Allesreiniger voor veel dingen. Schoonmaakazijn. Afwasmiddel. Vaatwasblokjes. Schuurmiddel. Van die zooi voor in het toilet.  Dat soort dingen. Owh en ik heb een stofzuiger zonder zak! Dat vind ik echt ideaal. Als de verzamelbak vol is, stort ik die leeg in de vuilnisbak en af en toe spoel ik de filter uit. Thats all. Heerlijk om nooit dure stofzuigerzakken te hoeven kopen. Misschien is die stofzuiger wel de beste huishoudelijke aanschaf ooit (owh, dat zei ik ook al over de vaatwasser).

8. Krijg je wel eens hulp in de huishouding? Zo ja, van wie en waarmee?

Haha, ik ben een arme student en ik woon in een klein appartement. Geen schoonmaakhulp voor mij. Wel doet mijn moeder mijn was, niet omdat ik dat zelf niet kan, maar omdat niemand zin had om een zware wasmachine naar boven te sjouwen over de smalle trap (het is een bovenwoning). Ik breng en haal mijn was zelf en stop het ook nog vaak zelf in de machine. Verder bemoeit mijn moeder zich niet met mijn huishouden en ik niet met dat van haar. Heerlijk, zo’n moeder.

9. Je krijgt een telefoontje, je schoonmoeder kondigt aan dat ze in de buurt is en even een kopje koffie komt drinken. Wat doe jij?

Ik heb geen schoonmoeder. Maar als ik bezoek krijg, probeer ik het wel altijd een beetje netjes te krijgen hier. Het is geen modelwoning, maar je wilt toch representatief overkomen, ook voor je eigen familie, vrienden en kennissen.

10. Tot slot: Wat is je ultieme tip voor andere huisvrouwen?

Maak je niet zo druk om het huishouden. Een woning is om in geleefd te worden en dat mag je best zien. Daarvoor hoeft het nog geen zwijnenstal te zijn, er is voor mij een groot verschil tussen vies en rommelig. Met rommelig heb ik niet zo’n probleem, met echt vies wel. Dus dat probeer ik te voorkomen. Verder gaat het er mij meer om dat het gezellig is in huis.

Afbeeldingen komen van internet.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s