Categorieën
Maar wat eet jij dan? Meatless Monday Vegetarisch recept

Meatless Monday: Kookboekrecensie “Lekker vegetarisch voor iedereen”

Deze recensie verscheen vorige week ook op de website van de Vegetariërsbond, waar ik af en toe content voor aanlever. Ik vind het leuk om het ook op mijn eigen blog te plaatsen.

email_logo

Lekker Vegetarisch voor Iedereen

Auteurs: Sara Ask en Lisa Bjärbo

Lekker Vegetarisch voor Iedereen is dit jaar (2018) verschenen bij Deltas. Het is van oorsprong een Zweeds kookboek, met als titel Ännu mera vego en dat maakte mij nieuwsgierig, omdat ik tien jaar geleden op vakantie ben geweest in Zweden en het vegetarische aanbod in de supermarkten destijds waardeloos vond. Tijden veranderen en gelukkig is het vegetarisme tegenwoordig ook doorgedrongen tot de Zweedse bevolking.

Iets te kleurrijk

Het boek telt 127 pagina’s en is bijzonder kleurrijk. Daarmee bedoel ik niet alleen dat er erg veel foto’s in staan (zowel van de gerechten, als van het gezinsleven van de schrijfsters – dat laatste interesseert mij dus niet zo heel erg), maar ook veel gekleurde tekeningen van bijv. groenten met oogjes. Ook worden er allerlei lettertypes door elkaar gebruikt, inclusief gekleurde letters. Dit komt rommelig over. Alles bij elkaar is het misschien een beetje te veel van het goede en is de vormgeving een afleiding voor waar het in een kookboek uiteindelijk om gaat: de gerechten.

Indeling

Het boek begint met een algemene inleiding over vegetarisme, die ik heel saai geschreven vond: alsof ze een pagina van Wikipedia hadden overgeschreven. Dit kan wel een beetje meer inspirerend. Zelfs de eerder genoemde gekleurde letters konden dit niet leuker maken. Vervolgens zijn de recepten ingedeeld in vier categorieën: recepten die snel klaar zijn, recepten voor doordeweeks (ik kon de scheiding tussen deze twee niet helemaal volgen), recepten voor het weekend (deze zijn moeilijker en kosten meer bereidingstijd) en recepten voor bijzondere momenten (brunch, picknick en barbecue).

Recepten

Na die matige inleiding was ik wel verrast door de recepten: die zijn zeker het grote pluspunt van dit kookboek. Het gaat wel (bijna) allemaal om hoofdgerechten, er staan geen recepten voor nagerechten of taarten in. Wel wordt er o.a. aandacht besteed aan het zelf maken van gnocchi, dressings en spreads voor op je brood. Alle recepten zijn vegetarisch, maar regelmatig wordt er een tip gegeven om ze veganistisch te maken, door een bepaald ingrediënt te vervangen. Er zijn recepten met pasta, aardappels en allerlei soorten granen en peulvruchten, dus variatie genoeg. Bij aparte ingrediënten (zoals bijv. psylliumvezels) wordt keurig uitgelegd wat het is en waar je het zou kunnen kopen.

Conclusie

Als je de inleiding overslaat en de drukke vormgeving negeert en je focust op de recepten, dan is Lekker Vegetarisch voor Iedereen een prima kookboek voor vegetariërs en flexitariërs. Het kost €17,95 en de ISBN is 9789044749816.

lekkervegetarischvooriedereen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s