Categorieën
#geocaching Throwback Thursday Wandelen

Throwback Thursday: 2 augustus 2015

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.
Vandaag gaan we terug naar 2 augustus 2015

Mijn moeder en ik maakten een supermooie geocachingwandeling door het duingebied Meijendel bij Wassenaar.

Het verslag:

5939. Wassenaarder Wandeling 1
5940. Wassenaarder Wandeling 2
5941. Wassenaarder Wandeling 3
5942. Wassenaarder Wandeling 4
5943. Wassenaarder Wandeling 5
5944. Wassenaarder Wandeling 6
5945. Wassenaarder Wandeling 7
5946. Wassenaarder Wandeling 8
Maker: TeamWassenaar
Type: Traditionals
Heideroosjes: Maartje
HaJaMaToJo: Hannie
Gevonden op: 2 augustus 2015
Plaats: Wassenaar

5947. KijkWand Meyendel
Maker: Freddy
Type: Traditional
Heideroosjes: Maartje
HaJaMaToJo: Hannie
Gevonden op: 2 augustus 2015
Plaats: Wassenaar

5948. Wassenaarder Wandeling 9
5949. Een ander zichtpunt
5950. Wassenaarder Wandeling 10
5951. Wassenaarder Wandeling 11
5952. Wassenaarder Wandeling 12
5953. Wassenaarder Wandeling 13
5954. Wassenaarder Wandeling 14
5955. Wassenaarder Wandeling 15
5956. Wassenaarder Wandeling 16
5957. Wassenaarder Wandeling 17
5958. Wassenaarder Wandeling 18
5959. Wassenaarder Wandeling 19
5960. Wassenaarder Wandeling 20
5961. Wassenaarder Wandeling 21
5962. Wassenaarder Wandeling 22
5963. Wassenaarder Wandeling 23
5964. Wassenaarder Wandeling 24
Maker: TeamWassenaar
Type: Traditionals
Heideroosjes: Maartje
HaJaMaToJo: Hannie
Gevonden op: 2 augustus 2015
Plaats: Wassenaar

5965. Trollendael
Maker: Pyne
Type: Traditional
Heideroosjes: Maartje
HaJaMaToJo: Hannie
Gevonden op: 2 augustus 2015
Plaats: Wassenaar

5966. Wassenaarder Wandeling 25
5967. Wassenaarder Wandeling 26
5968. Wassenaarder Wandeling 27
5969. Wassenaarder Wandeling 28
5970. Wassenaarder Wandeling 29
5971. Wassenaarder Wandeling 30
5972. Kunst in Wassenaar: de bioloog
Maker: TeamWassenaar
Type: Traditionals
Heideroosjes: Maartje
HaJaMaToJo: Hannie
Gevonden op: 2 augustus 2015
Plaats: Wassenaar

Deze serie stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar vooral sinds ik twee weken geleden ook al in Den Haag was. Meijendel zou een heel mooi duinengebied zijn om door te wandelen en ja, die 33 caches zouden leuk aantikken op weg naar de #6000. Ik haalde mijn moeder over om met me mee te gaan. Zo’n exercitie is nou eenmaal leuker met z’n tweeen. Eerst was ze niet echt een groot fan, want de reis ernaartoe is best een dingetje. Maar later, toen ze de #1750 wilde halen, werd ze wel enthousiast.

meijendel1

Eerst zouden we op woensdag-geocachingdag gaan, maar toen zaten we ’s morgens klaar en toen viel de regen met bakken uit de lucht. We besloten de boel toen maar af te blazen. Wandelen, ver-weg-in-de-regen is niet echt leuk. Voor het weekend was wel weer goed weer voorspeld, dus zouden we op zondag gaan. Helaas gooiden toen de NS weer roet in het eten, want werkzaamheden aan het spoor. Daardoor moesten we helemaal over Utrecht naar Den Haag reizen en dat is toch een dik half uur langer. Rond 11 uur waren we dan eindelijk op Den Haag en toen duimde ik maar dat er nog twee OV-fietsen zouden zijn. Gelukkig hebben ze op Den Haag OV-fietsen genoeg en kregen we er zo 2 mee. We fietsten rustig richting Meijendel, wat eigenlijk minder ver was, dan ik vantevoren had verwacht. Een heel stuk door dezelfde parken als waar ik twee weken geleden ook al was geweest.

meijendel2

We kwamen langs de Waalsdorper Vlakte. Tijdens Dodenherdenking wordt hier de klok geluid. Dat heb ik vaak genoeg op TV gezien, maar nooit in het echt, dus de keuze om even bij het oorlogsmonument te stoppen was snel gemaakt. De vlakte is veel kleiner dan ik me voorstelde, eigenlijk niet meer dan een achteraf grasveldje in de duinen. Logisch ook eigenlijk, want de Duitsers wilden natuurlijk niet dat iemand die fussilades zag. Maar het was nog kleiner dan de fussiladeplaats in Vught, wel minstens zo indrukwekkend. Een paar kruizen op een rijtje en dan aan de zijkant die klok. Er waren overigens best veel mensen. Na een tijdje rond te hebben gekeken zijn we verder gefietst naar het startpunt van de Wassenaarder Wandeling.

meijendel3

Die liep dus door Meijendel, dit is een heel groot duingebied met wandelpaden, trapjes, uitkijkpunten. En een afwisselend landschap van duinen, zand, strand, heide, bossen en duinmeertjes. Op de hoofdpaden was het redelijk druk met Dreuzels, maar zodra je verder dan een kilometer van de hoofdpaden afging, hadden we het rijk voor ons alleen. We hadden al wel gelezen dat de tweede helft zwaarder zou zijn dan de eerste helft en dat was ook zo. Ik was het eigenlijk vergeten, anders hadden we er misschien voor gekozen om de boel andersom te lopen. Ach, we hebben het wel gered. Via een heleboel mooie doorkijkjes liepen we richting de zee. Naast de caches van de trail namen we ook een cache bij de kijkwand mee. Die had een heel ingewikkelde hint, dus gingen we veel te moeilijk zoeken. Uiteindelijk lag hij gewoon onder het bankje en vond ik hem met behulp van de prikstok. Ook pikten we de cache bij de uitkijktoren mee, bij het loggen kwam ik erachter dat die van dezelfde makers is als de trail. Dit vond ik ook niet het mooiste uitzichtpunt, trouwens.

meijendel4

Vlakbij de zee vond ik het landschap erg op dat van Terschelling lijken, toen we naar het drenkelingenhuisje zijn gelopen. Met duinen die op Mount Karadhras leken. Eigenlijk had ik gedacht dat hier een strandtent zou zijn en dat we dan even een pauze konden houden om iets te eten en te drinken. Ik had geen lunch meegenomen, omdat ik weet dat mijn moeder dol op terrasjes is. Maar de dichtstbijzijnde strandtent was nog een heel stuk verderop, dus daar hadden we geen zin in. Daarom werd mijn lunch de gevulde koek die mijn moeder op het station had gekocht bij haar bekertje koffie. Gelukkig zitten daar 100.000 calorieën in, dus kon ik er weer even tegen.

meijendel5

We gingen verder met de trail. De natuur was hier misschien nog wel mooier, met meer hoogteverschil en een schitterend uitzichtpunt (bereikbaar door een heel steil pad) waar je kon kijken as far as you eyes can see. Mijn moeder heeft dat steile pad ook beklommen, dus hulde voor haar. Wel was het hier veel zwaarder lopen. Veel mul duinzand, dat zo door de gaten in mijn wandelschoenen naar binnen liep. Dus ik moest steeds het zand uit mijn schoenen schudden. Ik moet eigenlijk nieuwe schoenen, maar heb er op het moment geen geld voor helaas.

meijendel6

Af en toe was het echt een desolated wasteland. Prachtige foto’s hebben we gemaakt. In het bos leek het weer net op Hobbitstee, het dorpje waar de hobbits wonen. En sommige van die duinmeertjes hadden weer iets van Rivendell, dus Lord of the Rings associaties genoeg. Mijn moeder noemde Meijendel een van de mooiste gebieden, zo niet het mooiste, waar ze ooit had gecached. Ik vond het ook een heel mooi gebied, maar ben al op zoveel mooie plekken geweest dankzij geocaching dat ik niet kan kiezen.
Aan het einde namen we nog Trollendael mee, dit is een van de oudste caches van Nederland, al uit 2001. Eigenlijk een heel makkelijk te vinden cache en een mooie, grote bak. Houd ik van.

meijendel7

Nu volgden de laatste loodjes en we waren er ook allebei wel een beetje klaar mee. Na 14,5 kilometer wandelen bereikten we onze fietsen, 33 founds rijker. Midden in het gebied, aan de straatweg zou er nog eentje liggen, die besloten we nog als bonus mee te nemen. Voor we daar waren kwamen we langs De Boerderij, een restaurantje dat we al verschillende keren hadden zien staan op de wegwijzers in het gebied. We kregen spontaan honger en streken neer op het terras voor een hapje en een drankje. Het was ondertussen 17 uur, dus niet zo gek dat we honger hadden. Langs de rand van het terras stond een muur met allemaal oude krantenberichten over Meijendel, dus konden we nog mooi wat opsteken over de geschiedenis van het gebied, dat al meer dan 100 jaar in handen is van watermaatschappij Dunea. Die hebben op verschillende plekken in Den Haag waterkranen gebouwd, waar je gratis drinkwater kan tappen, maar helaas niet in Meijendel zelf. En wij waren behoorlijk door ons drinkwater heen, want het was zo’n 27 graden vandaag. Maar de enige pomp die wij tegen kwamen was helaas kapot (dat was op de fietsroute, niet in Meijendel zelf).

meijendel8

Na het eten fietsten we alsnog langs de 34ste cache, bij het kunstwerk van de bioloog. Best een mooi beeldje. Daarna terug gefietst naar het station. Onderweg nog een cache bij een bunker in een van de parken geprobeerd, maar dat werd de enige not-found van de dag. Mijn moeder had er ook geen zin meer in, die wilde naar huis. De treinreis terug duurde nog langer dan de heenreis, omdat de treinen nu niet goed op elkaar aansloten. Bijna terug thuis moesten we nog een half uur op Boxtel wachten. Rond 22 uur waren we dan eindelijk terug in Oisterwijk.

meijendel9

Wat ik wel gemist heb zijn de Galloway-koeien, die in Meijendel zouden lopen. Ondanks de vele hekken en roosters die we gepasseerd zijn, hebben we ze niet gezien. Waarschijnlijk was het vandaag veel te druk in het gebied. Dus ook daarvoor zou ik nog best eens terug willen.

Wat ik hier op 2 augustus 2018 nog aan toe te voegen heb:

Er is ook een NS-wandeling in Meijendel, dus de kans is groot dat ik deze zomer nog een keertje terug ga.

Alle foto’s bij deze blog zijn door mij zelf gemaakt, behalve natuurlijk die ene waar ik zelf op sta, die maakte mijn moeder.

Één reactie op “Throwback Thursday: 2 augustus 2015”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s