Categorieën
Tuesday TAG

Tuesday TAG: I love Oisterwijk!

Je komt ze heel vaak tegen op blogs: TAGS. Vragenlijstje over een bepaald onderwerp die dan ingevuld worden. Stiekem vind ik ze best leuk en daarom ga ik voorlopig om de twee weken een TAG invullen en op mijn blog plaatsen. Mocht je nog een leuke TAG voor mij weten, dan hoor ik dat graag in de comments.

De vragen uit deze tag zijn deels gebaseerd op die van een andere tag, deze gaat echter over een stad aan de andere kant van Nederland. Oisterwijk is geen stad, maar een dorp.

Wat is je favoriete plek om te lunchen?

Groot Speijck, midden in de Oisterwijkse bossen. Hier is Natuurmonumenten gevestigd en er is een eetcafé met groot binnen- en buitenterras bij. Ze hebben zelfs meerdere vegetarische opties op de kaart. Het oorspronkelijke pand is al oud, maar is recent helemaal gerenoveerd. Ook zit er een winkel van Natuurmonumenten in het pand gevestigd, ik vind het altijd leuk om daar even doorheen te lopen. Daarnaast starten er diverse wandelingen en fietstochten vanaf hier, waaronder de bekende 14-Vennenwandeling.

Mooiste natuurgebied?

Tja, we hebben de Oisterwijkse bossen en -vennen en we hebben de Kampina, een heidegebied. Ze lopen in elkaar over. Ik vind het hier overal mooi en kan niet kiezen. Maar mijn favoriete ven is het Galgeven, wat een beetje verborgen in de bossen ligt, op terrein wat van Brabants Landschap is.

Mooiste uitzicht?

Als je vanuit het bospad aan komt lopen en de eerste glimp van het Galgeven opvangt. Maar de Kampina is ook heel mooi, vooral als de heide in bloei staat. En tijdens de eerder genoemde 14-vennenwandeling barst het van de mooie uitzichten, vooral als je een dag treft met mooie wolkenluchten, die weerspiegelen in de vennen. En de Oude Hondsberg vanaf het riviertje de Reusel, vanuit je kano.

Favoriete winkel?

Boekhandel Oisterwijk. Gevestigd in een oud pand aan het begin van de Kerkstraat (nummer 2), waar vroeger het postkantoor in heeft gezeten. Het is een pand met allemaal kamertjes en verdiepingen met trapjes. Naast boeken verkopen ze ook nog allerlei cadeau-artikelen.

Wat heb je nog nooit gedaan in Oisterwijk?

Ik woon al mijn hele leven in Oisterwijk, op twee jaar in Hilvarenbeek na. Toch heb ik in zeker de helft van de winkels in het centrum nog nooit voet binnen gezet, omdat het exclusieve kledingwinkels zijn of kleine kunstgalerieën of andere dingen waar ik vind dat ik er niets te zoeken heb.

Ook heb ik nog nooit een dorpswandeling met gids gedaan en ik ben ook nog nooit op het oude Joodse kerkhof in de bossen geweest (hier kun je ook alleen terecht met een rondleiding).

Mooiste gebouw?

Ik vind het oudste huis van Oisterwijk mooi, het staat in de Kerkstraat en is gebouwd in 1633.

Niet per se heel erg mooi, maar wel beeldbepalend voor het dorp, zijn de gebouwen op het voormalige KVL-terrein: de Leerfabriek.

En hoewel ik niet gelovig ben, vind ik de Petruskerk, een neogotische kruisbasiliek ontworpen door architect Pierre Cuypers, best een indrukwekkend gebouw. Vooral van buiten, want van binnen is het behoorlijk kitsch (ben er trouwens ook al in geen jaren binnen geweest).

Wat mis je in Oisterwijk?

Het verbaast me vaak dat Oisterwijk geen officiële musea heeft. Je zou in een plaats die al meer dan 800 jaar oud is (Oisterwijk kreeg stadsrechten in 1212), toch verwachten dat er op z’n minst een historisch museum is. En dan heb ik het nog niet eens over het industrieel erfgoed of een natuurmuseum.  De Oisterwijkse bossen en -vennen zijn namelijk één van de eerste gebieden die werden aangekocht door Natuurmonumenten. Vroeger had je wel een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met een educatief gedeelte en ik vind het heel erg jammer dat je dat in het nieuwe Groot Speijck helemaal niet meer hebt.

Verder zou ik het best leuk vinden als bepaalde winkels een vestiging in Oisterwijk zouden openen. Een leuke, betaalbare woonwinkel of toegankelijke cadeauwinkel bijvoorbeeld. Ik noem een Søstrene Grene of een Flying Tiger. Ik denk dat eerstgenoemde het best zou passen bij Oisterwijk. Of een Casa, de opvolger van de Xenos. Veel mensen zouden ook graag een Action willen in Oisterwijk, maar daar heb ik zelf niet zo’n behoefte aan. Ik heb jarenlang op supermarkt Jumbo gewacht, maar gelukkig is die er ondertussen wel en wellicht komt er zelfs nog een tweede vestiging.

Wat zou je mensen aanraden in de buurt als ze Oisterwijk even willen verlaten?

Nou, wat dacht je van de Efteling? Het beroemde pretpark is maar drie kwartier fietsen van Oisterwijk vandaan en nog korter met de auto. De fietstocht is wel een aanrader, omdat je dwars door de Loonse- en Drunense Duinen (ook een mooi natuurgebied – Nationaal Park zelfs) fietst.

En ook leuk: het Trappistenklooster in Berkel-Enschot. Twintig minuten fietsen vanaf Oisterwijk en luie mensen kunnen natuurlijk weer met de auto. Hier wordt het bekende La Trappe bier gebrouwen. Er is een groot terras buiten, maar je kunt ook binnen zitten. Er zijn eventueel rondleidingen door de bierbrouwerij te boeken. En er zit een (wel vrij religieuze) winkel bij waar je ook het bier en de kaas kan kopen.

Beste actieve uitje voor toeristen?

Fietstocht over de Kampina. Of als je meer van wandelen houdt: de al eerder genoemde 14-vennenwandeling.

En ook heel leuk: de kano-3-daagse van mijn eigen Kanovereniging Oisterwijk, maar dan moet je natuurlijk wel net op die data in het dorp verblijven ;>)

Oisterwijks best bewaarde geheim?

Het Galgeven! Een eindje van Groot Speijck verwijderd, dus hier tref je weinig tot geen wandelaars aan. En toch is dit ook een prachtige stukje natuur.

Verder hebben we ook nog een mooi, oud natuurtheater in de Oisterwijkse bossen, waar nog steeds voorstellingen worden opgevoerd door de plaatselijke toneelverenigingen.

Waarom ik van Oisterwijk houd?

Tja, ik ben hier opgegroeid. Mijn vrienden, familie en kennissen wonen hier. Het is hier ontzettend mooi met al die bossen, vennen en heide. Je kunt hier eindeloos wandelen of fietsen. De kanovereniging waar ik lid van ben sinds mijn 11e is hier gevestigd. Oisterwijk is van alle gemakken voorzien: plenty-off restaurantjes, een bibliotheek, een treinstation, een zwembad, enz. En wat heel handig is als je geen auto hebt, zoals ik: Oisterwijk heeft een station.

Wat ik minder leuk vind aan Oisterwijk?

Oisterwijk staat bekend als villadorp (met bijbehorend “kakvolk”, door mij vaak aangeduid als “de bobo’s”), waarbij er vaak vergeten wordt dat er ook nog wijken vol gewone mensen zijn (waartoe ik behoor). Koophuizen zijn over het algemeen niet betaalbaar voor alleenstaande starters of je moet genoegen nemen met een vervallen klushuis waar ze de hoofdprijs voor vragen. Er is een groot gebrek aan betaalbare sociale huurwoningen voor jongere mensen. Want Oisterwijk is de sterkst vergrijzende gemeente van Brabant, dus wordt er vooral veel aandacht besteed aan seniorenwoningen. Dat de jeugd hierdoor wegtrekt uit de gemeente, schijnt niemand iets te interesseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s