Categorieën
#geocaching #treinleven Day Zero Project Wandelen Waymarking

NS-wandeling Landgoed Groeneveld (17)

Ik heb mezelf maar liefst 20 NS-wandelingen die ik nog niet eerder heb gedaan ten doel gesteld in mijn Day Zero Project-lijst…what the hell was I thinking when I wrote that…? Vandaar dus het cijfer achter de titel van deze blog. Wandeling nummer 17 voor mijn DZP vond plaats in juli 2018.

Landgoed Groeneveld

15 kilometer, van station Baarn naar station Hilversum Media Park.  Met een omweg voor een virtuele cache, dus ik zat uiteindelijk aan de 18 kilometer.

 

Voor deze dag stond er weer een NS-wandeling op het programma en wel Landgoed Groeneveld van station Baarn naar station Hilversum Media Park. Beide stations waar ik al eens eerder ben geweest, dus geen nieuwe borden voor mijn lijst, maar dat mocht de pret niet drukken. Vanaf station Baarn ga je meteen een hooggelegen paadje langs het spoor in, omringd door wat bomen. Ik herkende dit paadje nog uit de tijd dat ik nog nooit een NS-wandeling had gedaan, maar al wel geocache-routes van station naar station deed. Zo liep ik in april 2013 de multi-cache Enkeltje Den Dolder van station Den Dolder naar station Baarn. Deze dag bleek dat de routes elkaar een klein gedeelte overlapte, alleen liep ik nu in tegengestelde richting, omdat ik toen in Baarn eindigde en nu hier startte.

 

Ik begon nu dus eigenlijk met het stukje, wat toen het einde was. Op geocachinggebied ging het bijzonder voorspoedig, want gedurende de eerste kilometer van de wandeling kon ik al drie caches loggen en daarvoor hoefde ik amper van de route af te wijken. Het Kippenbruggetje stelde als cache niet veel voor, maar ik vond het wel een grappige cachenaam. Hier kon ik ook al een paddo waymarken, maar het zou kunnen dat ik die ook al gezien heb tijdens Enkeltje Den Dolder. Mijn cachegeheugen is na bijna 8750 caches nog altijd heel goed, maar al die paddo’s onthouden is onmogelijk, want die dingen lijken nogal op elkaar. Dus komt het wel eens voor dat ik er eentje keurig heb gemarkeerd, die ik dan in het verleden ook al eens heb gedaan. Ach, zoveel moeite kost een paar foto’s nemen en een coördinaat opslaan nou ook weer niet.

 

Via een spannend uitziende spoorbrug ging ik het bos in en via brede bomenlanen kwam ik uit bij Kasteel Groeneveld en het bijbehorende landgoed. Het kasteel was niet open op maandag, wat ik van de ene kant niet zo erg vond: want een museumkaart was niet geldig en ook vanwege de tijd. Van de andere kant kostte de entree maar 5 euro en waren er best interessante tentoonstellingen o.a. over de tekeningen van Fiep Westendorp. Dus wellicht dat ik nog terug ga, als dat er van komt. Er ligt ook nog een multi op het landgoed, waar ik nu ook geen tijd voor had. Kasteel Groeneveld zelf is niet echt heel mooi (in vergelijking tot andere kastelen), meer een landhuis dan een kasteel.

DSC01646

Ik was er destijds ook al lang gelopen en ook over de bijbehorende landgoederen. Toen had ik vreselijke zere voeten en verlangde ik naar het einde, nu was ik nog fris en fruitig, aan het begin van de route. Ik maakte zelfs een omweggetje om de cache bij de Escher rotonde te kunnen loggen. Dit omdat ik een zwak heb voor het werk van de kunstenaar Escher. Op de rotonde staat een 3D-kunstwerk wat gebaseerd is op een tekening van Escher, hij heeft bijna 30 jaar in Baarn gewoond. Ik vond het een mooi kunstwerk, maar ja, zoals gezegd, ik houd van Escher.

 

Het landgoed – waar het best wel druk was met mensen – liep haast ongemerkt weer over in een bosgebied, waar het een stuk minder druk was. Ik vind het altijd grappig om te zien dat veel mensen toch in de buurt van een bezienswaardigheid of eetgelegenheid blijven. Zelf houd ik wel van dat gevoel dat het bos van mij alleen lijkt. Ik passeerde nog een cache die precies op de route lag, in een omgebouwd paaltje. Grappig detail is dat deze cache bij de Vincent-serie hoort, waar ik vorig jaar ook al een cache van heb gelogd, op het landgoed bij het hoofdkwartier van Natuurmonumenten. Dus leuk om er nu nog eentje te hebben.

 

Aan de rand van het Goois Natuurreservaat gekomen, koos ik een bankje uit om te lunchen. Ik moest trouwens erg gniffelen om die naam. Ik vind reservaat toch klinken als een afgesloten ruimte waarin je iets opsluit. En ik dacht daarbij dus aan Bekende Nederlanders die veelal in het Gooi wonen. Opgesloten in het Goois Natuurreservaat.
Vlakbij mijn bankje waren enkele koeien aan het grazen. Nou ja koeien, ik denk dat er minstens eentje een stier was, aan zijn…eh…onderdelen te zien. De koeien kwamen steeds dichterbij en de stier liep zelfs rakelings langs mijn bankje af. Helaas was ik te laat met mijn foto, maar het was een leuke lunch, voor Maartje de Koeienfotograaf.

 

Tijdens de lunch had ik besloten dat ik om ging lopen voor de virtuele cache Walk of Fame. Hiervoor moest je een foto van jezelf maken op het podium van een natuurtheater, verborgen in de bossen ongeveer een kilometer vanaf de route. Het bleek de moeite van het omlopen waard. Ik kwam uit in een mooi natuurtheater. Het zag er nog heel intact uit, maar bleek toch niet meer gebruikt te worden, alleen soms tijdens kinderkampen. Jammer hoor. In Oisterwijk hebben wij ook een Natuurtheater en dat wordt nog wel gebruikt door de plaatselijke amateurverenigingen. Ik ga er altijd graag naartoe. Maar dit theater zag er eigenlijk nog natuurlijker uit dan het onze. Ik voerde er de eenmalige, korte voorstelling “Heideroosje op de Hilversumse Heide” uit en maakte een foto van mezelf met de timer. Missie volbracht.

 

Op de terugweg naar de route kwam ik zowaar nog een Vincent-cache tegen. Dus nu heb ik er totaal al drie. Owh ja, ter informatie: Vincent is de kat van de eigenaars van de caches.

DSC01683

Teruggekomen op de route ging ik het mooiste stukje van de route op: de heide. Hier kon ik de earthcache Aardkundig Monument Gooise stuwwal doen en maakte ik de mooiste foto’s van de dag. Ook kwam ik nog een heleboel paddo’s tegen.

DSC01701

DSC01686

Ik verliet dit mooie stukje heide via de Sint Jansberg, waar een oud kerkhof is. Er was ook een cache, waar ik eerst aan voorbij liep, omdat hij op de kaart in mijn GPS onder een P (van parkeerplaats) verborgen lag, maar ik liep er nog even voor terug. Je bleek eigenlijk een sterke magneet nodig te hebben en mijn kleine magneetklauw was veel te zwak. Maar ik ben heel inventief en heb allerlei hulpmiddeltjes bij. Het lukte uiteindelijk door een touwtje om de cache heen te laten zakken, dat strak te trekken en zo de cache op te tillen. Weer een missie geslaagd. Later, tijdens het loggen las ik nog allerlei interessante informatie over het oude Sint Janskerkhof en de doodswegen. Wat een bijgelovige voorouders hebben wij zeg!

DSC01693

Ik stak de weg over voor de laatste etappe. Die bleek door bekend gebied te lopen, nou ja het eerste stukje dan. Hier staat namelijk de oudste paddo van Nederland! Helaas is het een replica en niet eens een heel mooi gelukte replica. Ik had hem ook al eerder gezien, want er ligt ook een cache bij, die ik deed met Anke, Stephanie en G., tijdens het GME-weekend in april 2010. Die cache heette dan ook Paddo. Ik schreef toen een zielig logje over dat iedereen mij altijd plaagde met mijn fascinatie voor het waymarken van paddo’s. Ter motivatie kreeg ik toen een supermooie paddo-coin van de Paddo-Officers. Die coin heb ik natuurlijk nog steeds en ik ben ook altijd paddo’s blijven waymarken. Ik heb zelfs mijn Persoonlijke Paddo, die heeft mijn vader voor mij gemaakt. Oorspronkelijk als surprise voor Sinterklaas, maar hij staat nog steeds ter decoratie in mijn huis.

 

Na die replica ging ik verder het gebied in dan destijds en daar bleken de echte “gouwe ouwe” paddo’s te staan: de lage nummers die de nog intact zijnde oudste paddo’s van Nederland vertegenwoordigden. Wel, ondanks dat ze ongetwijfeld allemaal al geclaimd zullen zijn, liep het kwijl nog net niet uit mijn mond.

DSC01714

DSC01715

Nadat ik al die paddo’s gemarkeerd had, liep ik verder over de Hilversums heide. Ik probeerde nog wat caches te vinden van de Smiley op de Hei-serie, maar die waren goed verstopt. Ik vond er uiteindelijk maar eentje van de drie die ik heb geprobeerd. Maar ik was toch wel tevreden over het aantal geocaches van vandaag: tien stuks met een earthcache en een virtual erbij, dus dan hoor je mij niet klagen.

DSC01717

DSC01718

De route was overall gezien heel mooi, maar het laatste stukje, door Hilversum was een beetje een pauperwijk. Wat nog versterkt werd door de stinkende containers die overal buiten stonden. Waarschijnlijk werden die de volgende dag opgehaald, maar met dit warme weer (30+ graden) rook het niet aangenaam. Maar ja, een andere weg naar het station is lastig, natuurlijk en het was maar een halve kilometer ofzo. Aangekomen bij het station had ik mooi de eerste trein na 18.30 uur, dus ik was ook nog op een redelijke tijd thuis. Ik was wel erg dorstig geworden, want het was dus bloedheet en ik had eigenlijk te weinig drinken meegenomen en kwam onderweg geen winkels tegen.

DSC01721

Alle foto’s bij deze blog zijn door mijzelf gemaakt.

Één reactie op “NS-wandeling Landgoed Groeneveld (17)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s