Categorieën
#geocaching #treinleven Wandelen Waymarking

NS-wandeling Maasheggen (22)

Ik had mezelf maar liefst 20 NS-wandelingen die ik nog niet eerder heb gedaan ten doel gesteld in mijn Day Zero Project-lijst. Ondertussen heb ik dit doel vervuld, maar ik blijf doorgaan met NS-wandelen en ga de verslagen tot aan het einde van de looptijd van mijn DZP doornummeren. Dit was NS-wandeling nummer 22, gelopen in september 2018.

Maasheggen

15 kilometer, van station Boxmeer naar station Vierlingsbeek. Het gaat hier om een oude NS-wandeling, die niet meer op hun eigen website staat, maar nog wel wordt aangeboden via andere wandelwebsites. Ik liep – zoals altijd – met de gpx-route in mijn gps. Maar de rood/witte markeringen op deze route leken nog recent te zijn bijgewerkt.

 

Uiteindelijk ging ik op zoek naar oude NS-wandelingen binnen Noord-Brabant en vond uit de oude doos, de wandeling Maasheggen: van Boxmeer naar Vierlingsbeek. Eigenlijk wilde ik die al eerder gaan doen, maar toen viel de regen ’s morgens met bakken uit de lucht en ben ik niet gegaan. Vandaag was het aanzienlijk beter weer. Binnen Brabant zegt overigens weinig over de reistijd, want die was evengoed nog bijna 2 uur enkele reis, vooral omdat ik lang op station Eindhoven moest wachten op mijn overstap. Uiteindelijk was ik rond 11 uur in Boxmeer. Een nieuw station voor mijn lijst. Ik kende de plaats alleen van naam, omdat er in groep 5 van de basisschool een nieuw meisje bij ons in de klas kwam, die verhuist was naar Oisterwijk vanuit Boxmeer.

DSC01913
End of the world?

Op internet had ik wat reacties op deze wandeling gelezen, waarin o.a. stond dat Boxmeer een lelijk plaatsje zou zijn, maar ik vond het wel meevallen. De wandeling ging dwars door de winkelstraat heen en hoewel het er vroeg op de ochtend nog heel rustig was, zag het er best gezellig uit. Dit deel van Brabant schijnt nog heel gelovig te zijn en het stikte dan ook van de religieuze gebouwen in en rondom Boxmeer. Mijn eerste cache op de route was dan ook de Reli-cache, tussen twee van dit soort gebouwen in, bij een boom. De cachebak was heel groot, maar er zat een mini-amnoboxje in.

DSC01920

Hierna liep de wandeling verder langs de rivier de Maas, waar ik prachtige wolkenfoto’s kon maken. Overigens moest ik 15 kilometer afleggen en het idee was om uiterlijk 16 uur op het eindstation te zijn, zodat ik voor de spits in kon checken. Kon ik mooi het snelwandelen oefenen, want het kriebelt heel erg om volgend jaar weer mee te doen aan de Apeldoornse Vierdaagse, maar dan de 30 km (in 2018 deed ik de 20 km). En daarvoor zal ik moeten trainen op afstand en op snelheid, want anders ga ik dat niet vier dagen achter elkaar redden. De afspraak met mezelf was dan ook om niet voor caches af te gaan wijken van de route, 100 meter was de maximale afstand. Hierdoor moest ik dus wel een paar caches laten liggen.

DSC01921

De wandelroute was vernoemd naar de Maasheggen, dit zijn “heggen” van in elkaar gevlochten takken, bomen en struiken om de weilanden en akkers van elkaar te scheiden en het vee binnen de omheiningen te houden. Het waren dus veel zandpaden omringd door van dit soort heggen, maar de route liep ook een paar keer door stukjes bos, die best mooi waren.

 

 

Ik was nog nooit echt in dit gedeelte van Noord-Brabant geweest en vond het eigenlijk best een verrassende wandeling. Onderweg passeerde ik een Pieterpad-cache, want aan de markeringen te zien was dit ook een gedeelte van het Pieterpad. Ook kwam ik nog een replica van een Romeins straatnaambordje tegen, blijkbaar heeft de Via Valentiniana ook hier gelopen. Wat op zich wel kan, want dit gebied is niet heel ver van Noviamagus (Nijmegen) af.

DSC01928

En ondanks dat dit een oude NS-wandeling was, waren de markeringen prima onderhouden. Het leek zelfs wel alsof ze recent opnieuw opgeschilderd waren. Blijkbaar heeft Wandelnet (een wandelwebsite) de oude, populaire NS-wandelingen geadopteerd. Ik zal er de komende jaren nog wel vaker routes van gaan lopen, gok ik zomaar.

DSC01930

Het ging best goed met het snelwandelen en voor ik het wist wandelde ik Vierlingsbeek al binnen. Hier week ik een klein stukje van de route af om een cache van de Maasdorpentrail te loggen. Ondertussen zat ik in mijn hoofd met het probleem van Dal Vrij en overchecken van Arriva naar NS. Want zowel Boxmeer als Vierlingsbeek ligt dus aan een traject van Arriva. En hoewel ik ook Dal Vrij reis bij Arriva, vroeg ik me af of ze dan zouden rekenen met een nieuwe inchecktijd. Uiteindelijk was ik ruim op tijd op het station om binnen de tijd over te kunnen checken naar de NS en kon ik ook nog een andere Maasdorpencache meepakken. Die was heel leuk, want je vond een sleutel in een onthoofd paaltje en moest op zoek naar een object waar de sleutel op zou passen. Met mijn oplettende postbode-oog had ik natuurlijk al een brievenbus gezien op een vreemde locatie en jawel hoor: dichtgelaste klep en de cache zat erin. Tegenover de brievenbus stond ook nog een paddo, die wel een behoorlijk gehavend was.

DSC01935

DSC01938
Met die Maasdorpentrail zou ik nog wel verder willen, het is eigenlijk een fietstocht, die bijvoorbeeld ook door Arcen loopt. Maar dat is iets voor de toekomst.
Ik was ruim op tijd op het station van Vierlingsbeek. Weer een nieuw bordje voor mijn lijst, om precies te zijn het vijftigste bordje sinds ik met mijn Day Zero Project begonnen ben. De eis was 25 borden, dus ik heb dit doel nu al voor de tweede keer vervuld. Zou het ook nog een derde keer gaan lukken? Het wordt natuurlijk steeds moeilijker om op stations te komen die ik nog nooit gehad heb. Maar we zullen zien. Vind het wel grappig dat dit doel nu al 2x gelukt is, terwijl andere doelen nog altijd niet vervuld zijn.

DSC01922

Alle foto’s bij deze blog zijn door mijzelf gemaakt, tijdens de (oude) NS-wandeling Maasheggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s