Categorieën
Day Zero Project Film

Day Zero Project: Done: Doel #96 – Films kijken

Doel #96 van mijn Day Zero Project is: “Bekijk 10 films die je ooit gekocht hebt, maar die je nog nooit eerder gezien hebt.”

Ik had dit doel bedacht omdat ik door de jaren heen best veel dvd’s heb verzameld, maar eigenlijk zelden naar een film kijk. Eerst had ik geen plaats voor mijn TV + dvd-speler, dus toen was films kijken niet te doen. Heel soms keek ik een film op mijn laptop, maar eigenlijk houd ik niet van dat gestaar naar zo’n klein scherm.

Sinds ik hier woon is er wel weer ruimte voor TV + dvd-speler, maar het is een erg gehorig huis (ik heb de bovenwoning). Niet dat mijn onderbuurman zich daar iets van aantrekt, maar ik doe dat blijkbaar wel. Verder heb ik vaker zin in andere dingen dan in film kijken.

Maar…wat ik ook nooit had verwacht, was dat ik nog eens een Unlimited abonnement op de bioscoop aan zou schaffen. Dat heb ik nu wel sinds een paar maanden, dus ik ga nu heel vaak naar de bioscoop en kijk daardoor thuis al helemaal niet zo gauw een film meer.

Dus ik had eigenlijk niet gedacht dat ik dit doel nog ging vervullen, maar ondertussen is het toch gelukt. Opvallend hierin is dat het grotendeels animatiefilms zijn, dat is wel mijn favoriete genre films om te verzamelen. Verder vind ik de vaak relatief korte lengte van animatiefilms eigenlijk wel prettig.

DSC04761_LI (26)

1. Inside Out

Inside Out of in het Nederlands Binnenstebuiten is een Disney/Pixar film. Meestal ben ik wel te spreken over de films van deze studio, maar ik vond dit echt een saaie film. Op zich is het idee om een depressie in beeld te brengen door vijf poppetjes die je “hersenen besturen” nog wel grappig, maar dat is ook meteen het probleem: mijns inziens zijn er meer dan vijf emoties. Natuurlijk gaat er in de film van alles mis in de samenwerking tussen de poppetjes in het hoofd van tiener Riley, maar ik vond het allemaal heel langdradig en voorspelbaar.

2. The Good Dinosaur

Ook The Good Dinosaur is een Disney/Pixar-film. Op zich sprak deze film mij meer aan dan Inside Out, maar toch vond ik ook deze film een beetje saai. We hebben het allemaal al een keer gezien. Het leek wel alsof ze allemaal andere Disney en/of Pixar-films in een blender hebben gestopt, een willekeurig schattig beestje hebben geprikt en hoppa: we hebben weer een film gescoord. Want ja, deze film is Tarzan meets Brother Bear en Dinosaur. Wel mooi geanimeerd, dat wel.

3. Big Hero 6

Bij deze film was ik verrast dat het ook een Disney/Pixar-film was, omdat het thema en het type personages (anime) meer bij Studio Ghibli had gepast. Maar ja, het superhelden-thema is al jarenlang hot, dus wilde het grote Disney er natuurlijk ook een graantje van meepikken. Ik vind Big Hero 6 veel onderhoudender dan de twee films hier boven. En tja Baymax is natuurlijk onweerstaanbaar schattig, als je van vreemde wezens houd.

4. The Secret Life of Pets (Huisdiergeheimen)

Deze film keek ik op dierendag, samen met mijn cavia’s Freek en Frinn. Ondanks dat er een cavia in mee doet, haakten zij al na een minuut of 10 af. Ik heb nog de hele film uitgezeten, maar eerlijk gezegd vond ik hem tegenvallen. Het is vooral een heel langdradige film en er zitten te veel personages in. Er zaten best wel een paar leuke stukjes in en de problematiek tussen “de machtige mens” en “het onderdanige dier” wordt af en toe kort aangestipt. Maar ik had er meer van verwacht, want deze film kreeg beste goede recensies.

5. Fantastic Beasts and where to find them

Om de een of andere vage reden ben ik nooit naar deze film in de bioscoop gegaan. En dat terwijl ik toch best wel een grote fan ben van de Wizarding World en de Fantastic Beasts in kwestie mij zeker aan spreken. Uiteindelijk zag ik de film dus op dvd en ik was meteen verliefd op zo’n beetje alle fantastic beasts in deze film, in het bijzonder de Niffler. Ik werd ook verliefd op Newt Scamander (niet op acteur Eddie Redmayne, maar echt op het karakter Newt Scamander). Het is jammer dat de film in de jaren ’20 van de vorige eeuw speelt en Scamander dus ondertussen zo dood als een fantastic pier moet zijn. Verder ben ik helaas een Dreuzel. Als we die twee details vergeten, waren hij en ik een match made in heaven geweest. Nee, alle gekheid op een stokje, ik vind het dus een leuke film. Het is even afwachten hoe de rest van de serie films wordt (het moeten er in totaal vijf worden), maar misschien spreekt dit mij nog wel meer aan dan Harry Potter.

Ondertussen heb ik dat gemis in de bioscoop ook goed gemaakt, want bij het uitkomen van de tweede film in de serie – The Crimes of Grindelwald – was er een Fantastic Beasts Marathon en daar ben ik naartoe geweest, waarbij ik deel 1 dus alsnog op het grote doek heb gezien.

6. Princess Mononoke

Een Studio Ghibli film. Mijn versie komt uit een taalgebied waar ze nog nooit van Nederlands hebben gehoord, dus Japans gesproken en Engels ondertiteld. Het is bepaald geen zoete Disneyfilm. Princess Mononoke is dan ook zeker geen zoete-Disney-prinses. Hoewel de film naar haar vernoemd is, is de hoofdpersoon iemand anders, namelijk prins Ashitaka. De film gaat eigenlijk over verstoorde evenwicht tussen mens en natuur, waarbij de natuur vertegenwoordigd wordt door vervloekte (bos)geesten. De film kwam al uit in 1997 en was toen met 20 miljoen dollar de duurste animefilm ooit gemaakt. Het is jarenlang de succesvolste Japanse film geweest, totdat het succes overtroffen werd door Spirited Away, ook van Studio Ghibli. Deze film is daadwerkelijk voor het overgrote deel nog met de hand getekend, dat moet een gigantische klus zijn geweest, want er zitten heel gedetailleerde stukken in.

7. Kiki’s Delivery Service

Ook een Studio Ghibli film, maar totaal anders dan Princess Mononoke. Deze film is gebaseerd op  het eerste boek uit de boekenreeks over de jonge heks Kiki, geschreven door Eiko Kadono. Het is dus geen origineel verhaal van Studio Ghibli. Over het algemeen vond ik het best een leuke film, maar op sommige punten wordt het allemaal wel een beetje langdradig en dan is nog niet eens het hele jaar in beeld gebracht (ze moet een jaar in een stad ver van huis doorbrengen om een echte heks te worden). Verder heeft de Japanse die de stem van Kiki heeft ingesproken een vrij irritant lachje (hoewel ik dit irritante lachje vaker terug hoor bij Studio Ghibli-films). Ik zou nog best willen lezen hoe het afgelopen is met Kiki. In de serie zijn in totaal vijf boeken, maar helaas kan ik geen Japans lezen.

8. Nausicaä of the Valley of the Wind

En verrassend: alweer een Studio Ghibli-film (hoewel de filmstudio officieel nog niet bestond toen deze film uit kwam in 1984). Ik krijg de naam van de hoofdpersoon nog steeds niet uitgevloekt, hoewel die heel vaak genoemd word in de film. Mijn Japans is erg stoffig, hoewel ik geen idee heb of het eigenlijk wel een echte Japanse naam is. Waar ik Kiki af en toe een beetje langdradig vond, had Nausicaä nog wel langer mogen duren. Hier had zelfs best een hele serie ingezeten, want er is een hele post-apocalyptische wereld te ontdekken, waar je nu maar een fractie van te zien krijgt. De film is gebaseerd op de manga-boeken, die ook geschreven zijn door Hayao Miyazaki.

9. Arrietty

Arrietty is ook een Studio Ghibli-film, maar niet van de hand van de grote Hayao Miyazaki. De film is gebaseerd op de boekenserie The Borrowers van Mary Norton. Ik vraag me trouwens af, waarom de studio hun films vaak baseert op boeken van Engelse schrijfsters (mijn absolute Studio Ghibli favoriet is Howl’s Moving Castle en ook dat verhaal is gebaseerd op de boeken van een Engelse schrijfster, te weten Diana Wynne Jones) . Heeft Japan zelf geen goede boekenreeksen om te verfilmen? Deze film is ook weer prachtig getekend, hoewel deze uit 2010 is en daarmee toch vooral uit de computer gekomen zal zijn.

10. Tales of Earthsea

Nog een Studio Ghibli-film, geregisseerd door de zoon van Hayao Miyazaki en gebaseerd op de Aardzee-boeken van de Amerikaanse schrijfster Ursula Le Guin (weer geen Japans verhaal dus). Hoewel ik veel fantasy heb gelezen, is mijn relatie met de boeken van deze schrijfster een beetje moeizaam, dus ik heb niet alles van Aardzee gelezen. Het verhaal in deze anime-film schijnt een mengeling te zijn van verschillende personages en plotlijnen uit de boeken. Ik herkende vooral personages (Therru, Tenar, Ged) uit het boek Tehanu, dat is het Aardzee-boek wat ik het meest recent heb gelezen. Ik vond het eigenlijk best een aardige film, veel beter door te komen dan het boek. De draak op het hoesje van de dvd spreekt mij natuurlijk ook heel erg aan. Maar veel Aardzee-fans schijnen hier anders over te denken. Overigens heb ik ook nog een verfilming van de Aardzee-boeken met mensen, maar die focust veel meer op het boek Machten van Aardzee en is daardoor qua verhaal niet te vergelijken met de anime-film.

11. Rio

Rio is een film van Blue Sky Studios en is totaal anders dan alle Studio Ghibli-films. Ik verwachtte niet veel van deze film (die ik gratis bij een andere dvd kreeg), maar ik vond het een verrassend leuke film. Papegaai Blu is natuurlijk superschattig en heerlijk die interactie met de vrijgevochten Jewel. En de interactie tussen de respectievelijke “eigenaars” van de beide vogels. Er is ook nog een deel 2, dus als ik die nog ergens goedkoop tegen kom, wil ik die ook nog hebben.

 

 

Ten slotte

Het zijn ondertussen dus toch al 11 films. En dan heb ik het niet over de bioscoopteller, die ondertussen op bijna 50 films staat… Ik word nog eens een filmliefhebber, haha. En owh ja, ik heb dus geen Netflix.

In ieder geval is dit doel vervuld.

De afbeeldingen van de dvd-hoesjes zijn van diverse internetpagina’s geplukt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s