Categorieën
Wandelen Waymarking

NS-wandeling Mastbos (23)

Ik had mezelf maar liefst 20 NS-wandelingen die ik nog niet eerder heb gedaan ten doel gesteld in mijn Day Zero Project-lijst. Ondertussen heb ik dit doel vervuld, maar ik blijf doorgaan met NS-wandelen en ga de verslagen tot aan het einde van de looptijd van mijn DZP doornummeren. Dit was dus NS-wandeling nummer 23, gelopen in november 2018.

Mastbos

Een rondwandeling van 14 kilometer, die dus begint en eindigt op station Breda. Geen geocaches op de route, dus de enige uitbreiding die ik heb gedaan was naar de voorkant van kasteel Bouvigne wandelen en weer terug. Dit ging om een paar honderd meter.

 

De NS-wandeling Mastbos is een rondwandeling die start en dus ook eindigt op station Breda, voor mij amper een half uur reizen met de trein. En toch had ik deze NS-wandeling, zo dichtbij huis, nog nooit gedaan. Dat had eigenlijk twee redenen. De eerste was dat er geen caches (meer) op de route lagen.  De tweede reden was dat dit meer een stadswandeling dan een natuurwandeling is. Zo’n driekwart van de wandeling loopt door de stad en dan blijft er een kwart over wat door de natuur loopt. Het Mastbos dus, waar de wandeling naar vernoemd is. Een stukje langs de Kogelvanger en een stukje door het Markdal. Het natuurgedeelte is in mijn opinie ook meteen het mooiste stukje van de route.

DSC02401
Spanjaardsgat, verdedigingswerk behorende bij het Kasteel van Breda

Maar terug naar het begin. Het was al even geleden dat ik op station Breda was uitgestapt en het station is eindelijk klaar, de verbouwing heeft in mijn beleving echt jarenlang geduurd. De vorige keer dat ik hier uitstapte moest ik nog over een steiger heen om het station te verlaten, nu kon ik gewoon via een trap het station verlaten. Je komt dan uit op een soort van boulevard (Willemstraat) die naar het stadspark Valkenberg leidt. Opvallend zijn hier de tegels met daarop afbeeldingen van rode mieren. Ik heb het even opgezocht en ze zijn bedoeld als kunst (ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman) en om mensen de weg naar het station te wijzen (uhm, dat stationsgebouw zie je al van verre staan, maar verder een leuk idee hoor). Uit het bijbehorende nieuwsbericht: “De mieren symboliseren Breda als garnizoensstad met een rijke historie.”

DSC02403
Toren van de Grote Kerk in het zonnetje

Aan het einde van de boulevard kun je kiezen of je de rondwandeling links- of rechtsom gaat lopen. Ik koos voor rechtsom. Je komt dan vrij snel langs het Kasteel van Breda. De oudste delen van dit kasteel stammen al uit de eerste helft van de veertiende eeuw. De beroemdste bewoner van het kasteel is natuurlijk Willem van Oranje, die in 1552 werd ingehuldigd als baron van Breda. In het Kasteel van Breda is sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie gevestigd en daardoor is het kasteel niet open voor bezichtigingen (uitzonderingen daargelaten). Wikipedia: “Veel van de oorspronkelijke versterkingen zijn niet langer aanwezig; slechts aan het Spanjaardsgat zijn nog twee zevenhoekige torens zichtbaar.” Ook deze torens kun je zien tijdens de NS-wandeling. Ik kreeg ook spontaan zin om met mijn kano over de Mark te varen, maar daarmee kom ik het terrein van het kasteel niet op, want er was een groot valhek.

DSC02406

Iets verderop scheen de zon heel mooi op de toren van de Grote Kerk (ook wel de Onze Lieve Vrouw Kerk). Ook deze kerk is verbonden met de familie van Oranje-Nassau. De wandeling gaat dan verder dwars door de stad. Dit vond ik een vrij saai stuk, ik houd meer van natuurwandeling dan van stadswandelingen en hier is voor mij weinig boeiends te zien.

DSC02412

DSC02413

Uiteindelijk kom je dan uit in het Mastbos. Verrassend was ook dat ik hier nog aantal ANWB-paddestoelen tegen kwam. Dus geen geocaches op de route dit keer, maar ik kon onverwacht nog wel aan waymarking doen. Ook leuk – voor mij als archivistiek-student – was dat er overal bordjes in het Mastbos stonden met oude foto’s of tekeningen die op die plek waren gemaakt en dan een historische verhaaltje erbij. Ik houd wel van dit soort levende geschiedenis.

DSC02425

DSC02420

Het Mastbos was nog mooi herfstgekleurd, een voordeel van de Indian Summer. Het was nu in november evengoed nog 14 graden, dus koud heb ik het niet gehad. In het Mastbos werd de wandeling eindelijk de moeite waard, een wandeling door de natuur is toch maar het mij het liefste om te doen is. Het was hier aardig druk met andere wandelaars. Ook waren er veel honden. Niet storend overigens.

DSC02429
Uitzicht over de Kogelvanger

Je komt langs het uitkijkpunt op de Kogelvanger, hier was een voormalig schietterrein en er is een aarden wal aangelegd die gebruikt werd om de kogels op te vangen. De Kogelvanger is nu een nat natuurgebied en is niet toegankelijk voor publiek. Vanaf het uitkijkpunt kun je er toch een blik op werpen. De wandeling loopt daarna verder aan de andere kant van de aarden wal.

DSC02432

DSC02433
Veel te snel naar mijn zin was ik het Mastbos alweer uit. Er volgde nog wel een ander mooi stukje, door het Markdal, langs het riviertje de Mark. Aan de overkant zie je de wijk Ginneken liggen.

DSC02446

DSC02449
Zicht op Ginneken

DSC02450

Aan het einde van het Markdal zou je langs Kasteel Bouvigne komen. Ik had in het verslag van een andere wandelaar gelezen dat hij het kasteel totaal gemist had. Dat mocht mij – als liefhebber van kastelen – natuurlijk niet overkomen. Gelukkig gaf Smaug (mijn gps) heel keurig aan dat ik aan de achterkant van het kasteelterrein liep, dus vervolgens ben ik even van de route afgeweken om naar de voorkant van het kasteeltje te lopen. Want ik wilde het nu wel zien.

DSC02456
Kasteel Bouvigne

De tuinen op het kleine landgoed rondom het kasteeltje bleken gratis toegankelijk te zijn (alleen op doordeweekse dagen, in het weekend zijn ze gesloten), dus even er doorheen gelopen. Ze waren in november natuurlijk niet op hun mooist, maar leuk om even gezien te hebben. Het is jammer dat aan de andere kant van de tuinen het spuuglelijke kantoor van het Waterschap Brabantse Delta is gebouwd, zij zijn tegenwoordig eigenaar van het Landgoed Bouvigne. Dat gebouw is totaal niet in stijl met het kasteel. Ook Kasteel Bouvigne is niet opengesteld voor bezoekers. Het stamt vermoedelijk al uit de zestiende eeuw, maar is in de loop der tijden vaak verbouwd en uitgebreid. Het kasteel is bewoond geweest door diverse prinsen van Oranje.

DSC02417

Ik liep weer terug naar de achterzijde van het landgoed, om de NS-route weer op te pakken. Die slingerde nu weer terug de stad in leverde verder niet veel boeiende zaken meer op, hoewel ik het gebouw van het Stadsarchief van Breda nog wel interessant vond.

DSC02423

Ik bracht nog een bezoek aan het Stedelijk Museum van Breda (ik heb een museumkaart) en bereikte daarna via het stadspark Valkenberg weer het station van Breda.

Alle foto’s bij deze blog zijn door mijzelf gemaakt tijdens de NS-wandeling Mastbos.

Één reactie op “NS-wandeling Mastbos (23)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s