Categorieën
Day Zero Project Maar wat eet jij dan? Meatless Monday

Meatless Monday: Plantaardige lasagne met asperges en walnoten (DZP-recept #9)

Eén van de doelen van mijn Day Zero Project is het uitproberen van tien nieuwe vegetarische recepten. Dit is nummertje 9.

Van 11 t/m 18 maart heb ik een week lang veganistisch gegeten in het kader van de Nationale Week Zonder Vlees. Dit is één van de gerechten die ik deze week heb gegeten.

Het was best wel een out-of-the-box gerecht voor mij, omdat ik nog nooit een lasagne zonder kaas had gemaakt.

Ik heb alleen maar een klein oventje, dus mogelijk is dit nog lekkerder uit een grote oven. Ik denk dat ik het de volgende keer nog wat langer in de oven moet laten staan. Verder vond ik het een beetje flauw smaken, ondanks dat ik er flink wat peper overheen had gestrooid. Misschien moet ik bij een volgende keer nog wat pittigere kruiden gebruiken. Ook overweeg ik om de volgende keer andere groenten te gebruiken en wellicht ook vegetarisch gehakt. Want de plantaardige saus zelf bevalt mij wel.

Het recept komt uit het boekje Veganistisch koken – 100 recepten van Rebo (ISBN 9781472329714). Ik kocht dit boekje een tijdje terug voor een paar euro bij de boekhandel (AKO) op het station.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 175 gram groene asperges (er waren nog geen verse asperges, dus ik koos voor asperges uit een potje)
  • olijfolie om in te bakken
  • 75 gram fijngesneden bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook (ik gebruikte knoflookpoeder)
  • 4 eetlepels bloem
  • 850 ml ongezoete sojamelk
  • 1 theelepel sojasaus
  • 100 gram grof gehakte walnoten
  • 6 lasagnevellen (veganistisch)
  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Als je verse asperges hebt, moet je ze eerst 6 tot 10 minuten koken in licht gezouten water. Let op dat je ze niet te lang kookt, laat ze goed uitlekken en spoel ze af met koud water. Ik gebruikte kant-en-klare asperges uit een potje, dus die konden zo in de lasagne.

Bak de bosuitjes en de knoflook 3 minuten op middelhoog vuur. Roer dan de bloem erdoor. Voeg vervolgens al roerend de sojamelk toe (ik gebruikte een garde) en houd het mengsel net aan de kook, tot het na een paar minuten is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.

Gebruik een kleine ovenschaal van ongeveer 24×18 cm. Leg de helft van de asperges op de bodem en strooi er walnoten over. Voeg dan een laag saus toe en vervolgens een laag lasagnebladeren. Bouw zo twee of drie lagen (in mijn schaal pasten slechts twee lagen) en eindig met een laag saus. Strooi er de laatste hazelnoten over.

Bak de lasagne 25 minuten in de oven, tot de bovenlaag lichtbruin is geworden. Bij mij duurde dat dus wat langer. Laat even afkoelen voor je het serveert.

Ik at er een salade bij.

Eet smakelijk!

Zo ziet het eruit.

 

Één reactie op “Meatless Monday: Plantaardige lasagne met asperges en walnoten (DZP-recept #9)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s