Categorieën
Tuesday TAG

Tuesday TAG: de Harry Potter Tag

Je komt ze heel vaak tegen op blogs: TAGS. Vragenlijstje over een bepaald onderwerp die dan ingevuld worden. Stiekem vind ik ze best leuk en daarom zal ik regelmatig zo’n tag invullen en op mijn blog plaatsen. Mocht je nog een leuke TAG voor mij weten, dan hoor ik dat graag in de comments.

De tag van vandaag gaat over Harry Potter. Als tiener was ik groot fan van zowel de boeken als de films. Ik was toen natuurlijk ook ongeveer even oud als Harry Potter was in de boeken. In “werkelijkheid” is Harry Potter al geboren in 1980, wat hem een stukje ouder maakt dan mij.

In de jaren daarna zakte Harry Potter een beetje naar de achtergrond, tot de eerste Fantastic Beasts-film in de bioscoop kwam en er een nieuwe golf van Harry Potter-fans op kwam.

Owh ja, ik heb de boeken in het Nederlands en het Engels en gebruik de thermen dan ook in beide talen door elkaar.

Ik weet niet waar de tag oorspronkelijk vandaan komt.

Wat is je favoriete boek?

Deel 4: Harry Potter en de Vuurbeker. Dit boek heeft gewoon heel veel elementen: het WK Quidditch, het Toverschool Duel, de herrijzenis van Voldemort.

Minst favoriete boek?

Deel 6: Harry Potter en de Halfbloed Prins. Ik vind dit heel erg een tussenboek naar deel 7 toe. Alsof J.K. Rowling het idee had van: “Shit, ik heb beloofd om zeven boeken te schrijven, maar eigenlijk ben ik nu al bijna klaar voor het einde.”

Favoriete film?

Film 1 t/m 5 vind ik allemaal wel ok. Ik vind wel dat je heel erg het verschil in regisseurs merkt. Deel 1 en 2 zijn nog meer bedoelt als familiefilms met een fijn sfeertje. In deel 3 wordt alles heel duister.

Minst favoriete film?

Ik vind het nog steeds jammer dat ze deel 8 in twee delen hebben geknipt om commerciële redenen. Ik was daar zo kwaad over dat ik het tweede deel niet eens meer in de bioscoop heb gezien, want ik vond het eerste deel behoorlijk langdradig. Pas veel later heb ik het slotdeel op dvd gekeken en vooralsnog pas 1x. Als ze al een film in twee delen hadden moeten knippen, was het deel 4 geweest, want daar gebeurt het meeste in en veel punten zijn nu onderbelicht.

Favoriete quote?

“Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.” — Dumbledore in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Favoriete Weasley?

Oei, ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd een beetje medelijden heb met Percy, de nerd-broer. Maar ik kan me ook wel inleven in Ginny, het enige meisje in huis met zes broers. Zelfs ben ik ook het enige meisje in het gezin, hoewel ik “maar” twee broers heb en de oudste ben. Charlie, de broer die werkt met draken lijkt mij ook wel interessant, maar die komt niet heel veel voor in de boeken. En ik vind ma Weasley eigenlijk wel gewoon een tof mens, hoe ze om gaat met haar kinderen. Het is moeilijk kiezen.

Favoriete vrouwelijke karakter?

Ik vind professor Anderling gewoon cool. Dat ze kan veranderen in een kat. Dat ze streng maar rechtvaardig is en uiteindelijk best vaak op komt voor Harry. Ook is ze natuurlijk hoofd van Griffoendor en wordt ze later hoofd van Hogwarts.

Favoriete slechterik?

Oei, ik vind Grindelwald een stuk charismatischer dan Voldemort met zijn slangenneus… Maar die is natuurlijk niet echt uit Harry Potter, maar uit Fantastic Beasts.

Favoriete mannelijke karakter?

Newt Scamander. Ik vind hem geweldig. Zijn kleding, zijn liefde voor magische wezens, dat hij beter is met dieren dan met mensen, dat hij best een beetje naïef is.

Favoriete professor?

Anderling dus, zie mijn antwoord op de vraag bij “favoriete vrouwelijke karakter”

Zou je naar Hogwarts reizen met de Hogwarts Express of met een vliegende auto?

De Hogwarts Express natuurlijk! Ik ben een treinreiziger en een ritje met zo’n mooie, oude stoomtrein door het Schotse landschap lijkt mij heel gaaf. En dan wil ik ook alle magische snoepjes proeven, net als Harry en Ron tijdens hun eerste rit.

Vliegen met een hippogrief of een bezemsteel?

Met een hippogrief natuurlijk! Lijkt mij echt heel gaaf, vliegen op een soort van magische draakvogel. En het lijkt mij ook prettiger zitten dan die harde houten stok van de bezemsteel.

Is er een karakter dat je anders vindt in de films, dan in de boeken?

Ja, dat zijn er wel meerdere. Ik vind dat snorretje van Remus Lupin in de film echt helemaal niets. Doet me aan een onaangenaam personage uit de tweede wereldoorlog denken. Ik vind dat Sirius Black een onaangename gezichtsuitdrukking heeft. Het verschil tussen de twee Dumbledore-acteurs is veel te groot, dat hadden ze met kleding en dezelfde baard beter op kunnen lossen. En tja, Ginny natuurlijk. Ik vind haar in de boeken veel leuker overkomen, dan in de film. Nu krijgt ze in de films ook niet heel veel aandacht, maar toch.

Is er een film die je verkiest boven het boek?

Het zijn meer kleine dingen. Zo vind ik bijvoorbeeld Quidditch leuker om echt te zien, dan dat je erover leest in een boek. Zo zijn er wel meer dingen leuker om echt visueel te kunnen zien: de fabeldieren om maar iets te noemen. Maar in de boeken zit wel meer verdieping van de karakters en omdat er zoveel karakters zijn, is dat lastig om ook in de films te stoppen.

Wie vind je de beste Dumbledore-acteur: Richard Harris of Michael Gambon?

Richard Harris. Ik vind zijn kostuum veel mooier dan dat van Michael Gambon. Daarnaast is hij langer en dunner, meer zoals ik mij Dumbledore had voorgesteld. Hoewel Michael Gambon dus in veel meer films Dumbledore heeft gespeeld, vind ik hem gewoon minder leuk. Vooral dat hij zijn baard zo stom heeft samengeknoopt. Dat ergert mij iedere keer als hij in beeld komt.

Welke weggelaten scene in de films irriteert je het meest?

De uiteindelijke wedstrijd op het WK Quidditch in film 4. Ik had me daar echt op verheugd om die finale op groot scherm te zien. En toen kwam Krum op en boem, dat was het dan. Vermoedelijk was het een dure scene om te maken, want het was toch niet zo erg geweest als die film vijf minuten langer had geduurd?

Van welke Potter film zou je een remake willen maken?

Als de populariteit van de Wizarding World zo groot blijft, zie ik dat best nog eens gebeuren. Maar net als bij de eerste Star Wars film, vraag ik me af of ik dat wel echt zou willen: de films zijn toonbeelden van die tijd. En moet altijd maar alles beter en sneller? Maar als ze het doen zou ik dus van film 4 twee delen maken en van film 7 en 8 gewoon één film.

Op welke afdeling zou jij terecht komen?

Ravenklauw, waarschijnlijk. Ik denk dat ik best een tovenaar-nerd zou worden. En hun wapen met de roofvogel is natuurlijk erg gaaf.

Wat zou je favoriete vak zijn?

Owh, ik twijfel hier tussen Verzorging van Fabeldieren, wat mij vooral leuk lijkt om al die magische creaturen in het echt te zien en aan te raken en te verzorgen. Maar Transfiguratie lijkt me ook heel cool; dat je zelf in een niffler kan veranderen.

Wat zou je favoriete toverspreuk zijn?

Lumos! Lijkt me zo handig om het licht te kunnen beheersen. Mocht de invloed van de spreuk zich ook op de zon richten, dan zou ik nu de regen wegtoveren en de lente laten beginnen.

Als je één van de drie Hallows mocht kiezen, welke zou dat zijn?

De onzichtbaarheidsmantel. Het lijkt mij heerlijk om soms gewoon te kunnen verdwijnen, maar stiekem toch nog aanwezig te zijn.

Is er iets aan de boeken dat je zou willen veranderen?

Nee. Ik ben niet van de fanfiction. Het is de wereld die J.K. Rowling heeft bedacht en zij heeft het zo geschreven. Het is niet aan ons om dat te veranderen.

Favoriete marauder?

Remus Lupin. Het lijkt mij moeilijk om een weerwolf te zijn en te leven met de wetenschap dat je mensen ongewild kwaad kan doen. Daarnaast vind ik dat hij een sympathieker karakter heeft dan James, Sirius of Peter.

Als je een karakter terug mocht brengen uit de dood, wie zou dat zijn?

Ook Remus Lupin. Van de ene kant vond ik het wel mooi dat alle marauders uiteindelijk sterven, met het idee dat ze dan na de dood weer ergens samen zijn. Maar daarmee maakte Rowling van zijn zoon Teddy Lupin wel een nieuwe Harry Potter. Want ook Teddy groeit op als wees.

Hallows of horcruxes?

Hallows. Het lijkt mij niet zo’n goed idee om mijn ziel in meerdere delen te splitsen. Zeker niet als ik er dan zo uit kom te zien als Voldemort.

Ben jij ook een Harry Potter fan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s