Categorieën
#geocaching Day Zero Project

Virtuele caches (4)

Voor doel #37 van mijn Day Zero Project moest ik 10 virtuele caches loggen. Dat is ondertussen gelukt, ik heb er zelfs al 12. Maar ik heb best het een en ander over deze bijzondere cachevorm te vertellen, dus daarom krijgen deze caches een korte serie eigen verslagen.

Van deze 12 virtuele caches vond ik er eentje in het buitenland, namelijk in België. Overigens is onze lijst met virtuals van voor de start van mijn DZP nog veel internationaler, want we deden al virtuele caches in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Zweden. En dat werd de tweede Belgische virtuele cache voor de Heideroosjes. Toevallig beiden in de stad Antwerpen.

5. Antverpia Monumentum – GC7B9D3

Mijn moeder en ik waren per trein naar Antwerpen Zoo geweest. De dierentuin ligt naast het station. Omdat we na sluitingstijd van de dierentuin nog vrij lang moesten wachten op de trein terug naar Roosendaal, gingen we nog een cache doen. Ik had namelijk gezien dat er een nieuwe, virtuele cache te doen was, op een paar honderd meter lopen vanaf het station en dat vond ik wel interessant voor mijn Day Zero Project.

De aanleiding voor deze cache was minder leuk, het betreft een herinneringstegel voor de slachtoffers van een bombardement op een bioscoop in de Tweede Wereldoorlog.

Onderstaand stukje komt van de cachepagina van Antverpia Monumemtum af:

“6 december 1944 is een zwarte dag in de Antwerpse oorlogsgeschiedenis.
Iets voor half vier in de namiddag zitten naar schatting 1.100 personen in Cinema Rex op de Keyserlei. Vol spanning genietend van de gloednieuwe western ‘The Plainsman’ met in de hoofdrol Gary Cooper, bij ons beter gekend onder de naam ‘Buffalo Bill’, wanneer er plots een Duitse V2-raket op het bioscoop gebouw inslaat.

De ontploffing doodde 567 personen en nog 289 gewonde personen konden vanonder het puin gered worden.

Ook in de buurt rondom het bioscoopcomplex was de ravage enorm. Ruim 130 omliggende huizen werden beschadigd, alsook Cine Scala, het vroegere hotel Beaulieu en de Koninklijke Vlaamse Opera waar een brand uitbrak in de foyer.

Als je een filmpje meepikt in de UGC, wanneer je er passeert als toerist of je bent op shoppingtrip, denk dan even aan wat er zich hier meer dan 70 jaar geleden heeft afgespeeld.

De enige rechtstreekse verwijzing naar het drama, bijna onzichtbaar, op de grond in de zij-ingang staat een herdenkingsmonument voor de slachtoffers, waar toen de Rex gevestigd was. Deze tegel kwam er pas in 2009.”

Deze afbeelding van de tegel komt ook van de cachepagina

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s