Categorieën
#geocaching Day Zero Project

Virtuele caches (5)

Voor doel #37 van mijn Day Zero Project moest ik 10 virtuele caches loggen. Dat is ondertussen gelukt, ik heb er zelfs al 12. Maar ik heb best het een en ander over deze bijzondere cachevorm te vertellen, dus daarom krijgen deze caches een korte serie eigen verslagen.

6. Heliostaat – GC7B6DK

Met mijn museumkaart wilde ik het Thermenmuseum in Heerlen gaan bezoeken. Natuurlijk reisde ik per trein (Dal Vrij abonnement). Toen ik ontdekte dat ik praktisch naast het station van Heerlen een virtuele cache kon loggen, was mijn interesse direct gewekt, want dat zou heel mooi zijn voor mijn Day Zero Project.

Het was even zoeken hoe ik op het Maanplein moest komen, maar toen ik er eenmaal was, vond ik die heliostaat een prachtig object. Heb er best een tijdje naar staan kijken, hoe het allemaal werkte en weerspiegelde enzo.

Onderstaande (promotie)tekst komt van de cachepagina af en onderaan wordt ook uitgelegd wat een heliostaat is:

“Het Maankwartier is de nieuwe stationsomgeving van Heerlen. Een plek waar mensen werken, wonen, reizen en kunnen genieten. Er komen onder meer winkels die horen bij een station, maar het is zeker geen winkelcentrum. Het nieuwe stukje Heerlen is vooral een mooie verbinding tussen Heerlen-Zuid en Heerlen-Noord. Het spoor splitste de stad in tweeën; Maankwartier zorgt voor een nieuwe connectie. De ‘plaat’ over het spoor is de echte verbinding.

Dankzij Maankwartier kunnen mensen veel gemakkelijker van het ene naar het andere stadsdeel gaan. Maankwartier is het nieuwe visitekaartje van Heerlen, van Parkstad. Een plek waar reizigers aankomen met bus en de trein en zich verwonderen over het bijzondere ontwerp. Een plek waar mensen graag verblijven en elkaar ontmoeten. Een plek om trots op te zijn en om over te praten.

Het Maankwartier brengt ook weer schoonheid in de stad. Met hoge bogen, fraaie gevels, intieme straten, royale trappartijen en ontmoetingspleinen. Het unieke ontwerp combineert bouwstijlen uit de belangrijke perioden van mijnbouw en het Romeinse verleden met een vleugje zuidelijke warmte en romantiek.

Het Maankwartier is vooral ook een kunstwerk. Bedacht door de Heerlense kunstenaar Michel Huisman. Met in het kunstwerk nog eens 89 kleinere kunstwerken. Sommige zijn heel zichtbaar, zoals de Heliostaat, andere zijn verstopt als bouwkundig detail. Alle kunstwerken samen, vormen één sterrenbeeld en vertellen een eigen verhaal.

Het grootste kunstwerk, de Heliostaat, is klaar en zorgt voor zonlicht in een donkere parkeergarage. Een heliostaat is een instrument dat met behulp van een spiegel het zonlicht laat weerkaatsen naar een bepaald punt. Normaalgesproken zou de draaiing van de aarde ervoor zorgen dat het zonlicht steeds naar een ander punt wordt weerkaatst door de invalshoek die steeds verandert, maar doordat de heliostaat is verbonden aan een klok draait de spiegel mee en wordt het zonlicht dus steeds naar hetzelfde punt weerkaatst.

De heliostaat werd waarschijnlijk uitgevonden door Willem Jacob ’s Gravesande om proeven mee uit te voeren. Toendertijd waren er namelijk nog geen sterke lampen beschikbaar en was de zon vaak de enige geschikte lichtbron voor optische proeven.

Tegenwoordig worden heliostaten niet meer veelvuldig gebruikt voor het uitvoeren van proefjes, maar voor onder andere het opwekken van zonne-energie. Die heliostaten zijn dan wel computergestuurd in plaats van dat de spiegels draaien door een klok. In een dergelijke zonnecentrale, weerspiegelen vele heliostaten het licht naar een centrale toren. In die centrale toren bevindt zich zout of water dat door het zonlicht wordt opgewarmd. Het zout of water absorbeert die zonnestralen en het merendeel van die hitte kan worden omgezet in elektriciteit.”

En in dat Romeinse verleden – Heerlen heette destijds Coriovallum – bracht ik de rest van de dag door. Ik bezocht eerst het Thermenmuseum en begon daarna aan de door het museum uitgezette Romeinen-wandeling “Van Villa naar Vicus”. Over deze wandeling ga ik ook nog ooit een blog schrijven.

Alle foto’s bij deze blog zijn door mijzelf gemaakt.

Één reactie op “Virtuele caches (5)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s