Categorieën
#geocaching Day Zero Project

Day Zero Project: Done: Doel #37

  • Doel #37 van mijn Day Zero Project-lijst is er eentje uit de categorie geocaching. Het oorspronkelijke doel was om alle virtuele caches van Nederland te vinden.

Wat is een virtuele cache?

Een virtuele cache wordt “virtual” genoemd. Geocaching.nl omschrijft dit type cache als volgt: “Een virtuele cache is een bestaande, permanente merkteken van een bijzonder unieke of excentrieke waarde. De zoeker moet antwoordt geven op een vraag over het merkteken om zo aan te tonen dat hij daadwerkelijk op de locatie geweest is. De beloning voor deze caches is de locatie zelf. Alhoewel er natuurlijk heel veel interessante locaties zijn, moet een locatie buitengewoon zijn om in aanmerking te komen voor een virtuele cache.”

Bij een virtual is er dus geen fysieke cache te vinden, maar moet je een opdracht (meestal een foto-opdracht, soms ook andere opdrachten) vervullen op de gegeven locatie.

virtual
Het spookje is het teken voor de virtuele cache

Grandfathered

Virtuele caches zijn “grandfathered”, wat inhoudt dat nieuwe caches van dit type (aanvankelijk)  niet meer worden toegestaan. Virtuele caches zijn – in vergelijking tot andere typen caches – erg zeldzaam en aan het begin van mijn DZP waren er slechts 36 in Nederland. En daar hadden we er pas 9 van gedaan in twaalf jaar tijd (+ nog een paar die ondertussen gearchiveerd zijn).

Het was dus een vrij ambitieus plan om die overige 27 in minder dan drie jaar te willen gaan doen. Ik kwam er ook al vrij snel achter dat dat niet zou gaan lukken. Ik begon heel fanatiek met een lijstje maken met alle locaties en daar zat weinig bij, wat met het openbaar vervoer te bereiken was. En ze lagen ook nog eens van de ene uiterste uithoek van het land (Zuid-Limburg), tot de andere uiterste uithoek van het land (Friesland).

Virtual Rewards

En toen kwam Groundspeak, de moederorganisatie van geocaching, halverwege 2017 ook nog met de mededeling dat er in de periode van augustus 2017 tot augustus 2018 4000 nieuwe virtuele caches gemaakt mochten worden – door een selecte groep cache-eigenaren -, de Virtual Rewards genoemd. Deze liggen all over the world, maar er kwamen er dus ook zo’n 60 binnen Nederland online, dus toen waren er ineens zo’n 95 virtuele caches in ons kikkerlandje te loggen.

Doel aangepast

Dat ging een onmogelijke opdracht worden. Eind 2017 besloot ik dan ook om enkele doelen aan te passen. Ik besloot dat ik tien virtuele caches moest loggen gedurende de looptijd van mijn DZP. De stand stond toen pas op vier gelogde virtuals, dus tien leek me een zeer redelijk doel. Ook haalde ik de restrictie van binnen Nederland eraf.

Ondertussen heb ik twaalf virtuele caches gelogd. Elf in Nederland en eentje in België. De nieuwe Virtual Rewards maakten het ook wel gemakkelijker, want van die twaalf zijn er dus vier originele virtuals (die vier die ik heb gelogd in 2017) en acht virtual rewards.

DSC04761_LI (29)

De virtuele caches die ik heb gelogd:

1. Pegasus Bridge, Arnhem
2. Zwarte Blink, Bergen aan Zee
3. Parnassiavallei, Bergen aan Zee
4. Poppetje, Amersfoort
5. Antverpia Monumentum, Antwerpen  (België)
6. Heliostaat, Heerlen
7. Walk of Fame, Hilversum
8. De Binnenhof Virtual, Den Haag
9. Virtual Reward – Sporen uit het verleden, Tilburg
10. Never Forget!, Margraten
11. Paushuize, Utrecht
12. Nijntje, Utrecht

Bij het grootste gedeelte van deze caches was ik alleen. Maar bij de Belgische virtual Antverpia Monumentum was mijn moeder erbij. En bij Never Forget! waren mijn moeder en een gastzoeker aanwezig.

 

 

 

Één reactie op “Day Zero Project: Done: Doel #37”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s