Categorieën
Day Zero Project Wandelen

Day Zero Project: Done: Doel 31/Boomkroonpad

Doel 31 van mijn Day Zero Project is er eentje uit de categorie wandelen, maar het had eigenlijk ook in de categorie “lekker weg in eigen land” gepast: het wandelen van het Boomkroonpad.

Drenthe

Dat klinkt niet zo ingewikkeld en dat is het ook niet. Maar ja, die afstand… Het grootste probleem is dat het Boomkroonpad in Drenthe is en dat is toch zo’n 240 kilometer van mijn woonplaats in Noord-Brabant af. Met het openbaar vervoer zou ik eindeloos lang onderweg zijn, dus het was niet iets wat ik “even” in een dag op kon lossen.

Fascinatie

Mijn fascinatie voor het Boomkroonpad stamt al uit november 2014. Toen verbleef ik met Anke een week in Drenthe en wilden wij ook al dit pad gaan wandelen. Probleem was dat het in november alleen in de weekenden open is en dat de regen dat weekend met bakken uit de lucht kwam. Waarmee het plan om het Boomkroonpad te wandelen ergens tussen de regendruppels werd afgevoerd.

In de jaren die volgden wandelden diverse vrienden en kennissen het Boomkroonpad en ik kreeg steeds maar te horen dat het echt iets voor mij was, met mijn voorliefde voor wandelen, natuur en uitkijktorens.

To-do-lijstje

In april 2019 kreeg ik eindelijk weer de kans, toen ik een weekje vakantie in Drenthe boekte, in gezelschap met mijn moeder. Je begrijpt dat het Boomkroonpad bovenaan mijn to-do-lijstje stond. Nog voor we ingecheckt waren in ons vakantiehuisje, stonden we al bij Buitencentrum Boomkroonpad aan de Steenhopenweg 4 in Drouwen. En heel stoer: mijn moeder is mee geweest, ondanks haar hoogtevrees. Ze heeft alleen de hoge uitkijktoren op de route overgeslagen.

Buitencentrum Boomkroonpad

Het Buitencentrum Boomkroonpad is meteen ook een informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Het ligt in de boswachterij Gieten-Borger en dit maakt deel uit van de Hondsrug. In november 2015 heeft de Hondsrug de status van Unesco Global Geopark toegekend gekregen. Het is een uniek geologisch gebied, ontstaan in de laatste twee ijstijden en het strekt zich uit van Groningen naar Coevorden.

Bij het Buitencentrum Boomkroonpad is ook een eetcafé (de Woudstee) en een winkel met allerlei leuke outdoorspullen. Verder starten er vijf wandelroutes, die in lengte variëren van 3 tot 16,5 kilometer. Wij hebben na het Boomkroonpad nog de 4 kilometer lange Heide en Vennen-route gelopen, dit omdat we benieuwd waren naar de Drentse vennen. Ook is er een grote buitenspeeltuin voor kinderen, het Lorkenspeelbos. Voor ons zou hier nog een geocache te loggen zijn, maar die bleek helaas geript te zijn.

Boomkroonpad

Het Boomkroonpad is zo’n 125 meter lang. Ik had eigenlijk verwacht dat het iets langer was, maar ik begrijp wel dat het prijzig is om zoiets aan te leggen en te onderhouden, dus dan is dit al een aardige lengte. De uitkijktoren is 22,5 meter hoog, de rest van het pad varieert in hoogte van 10 tot 15 meter. De entree is voor volwassenen 4,50 euro, wat ik een normale toegangsprijs vind, als ik het vergelijk met andere uitkijktorens (en kerktorens) die ik heb beklommen. Online is het nog goedkoper, maar dan moet je weer printen en dat is mij de besparing van die paar cent dan weer niet waard, omdat ik geen eigen printer heb.

Je start in een soort van grot onder de grond, met allerlei dierenpoppen erin. Dan ga je via een trap omhoog naar het Boomkroonpad, wat zich tussen de bomen doorslingert. Als ik in de buurt zou wonen, zou ik het leuk vinden om het in alle seizoenen een keertje te doen. Nu was het lente en hadden alle bomen frisse, groene, nieuwe bladeren. Maar het lijkt me dus ook leuk in de herfst, als alle bladeren gekleurd zijn of in de winter als het heeft gesneeuwd.

Wij hebben op ons gemak gelopen en er meer dan een half uur over gedaan. Er waren ook mensen die het op speed-tempo deden en dan ben je natuurlijk heel snel klaar en kun je gaan klagen over de prijs/kwaliteitsverhouding.

Ik vond het in ieder geval een leuke ervaring en het doel is hiermee vervuld.

DSC04761_LI (44)

 

Één reactie op “Day Zero Project: Done: Doel 31/Boomkroonpad”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s