Categorieën
#geocaching Day Zero Project

Day Zero Project: Done: Doel 38/Earthcaches

Doel 38 van mijn Day Zero Project is er eentje uit de categorie geocaching, namelijk het loggen van 25 earthcaches.

Earthcaches

earthcachelogoEarthcaches zijn een bijzonder type geocaches. Ten eerste vind je op de locatie geen fysieke cache. Ten tweede wordt een nieuwe cache niet goedgekeurd door een Nederlandse reviewer, maar door iemand van de Geological Society of America. Daarom moet er ook altijd een Engelse omschrijving bij staan. Ten derde moet er een educatief element in zitten: het is de bedoeling dat de geocacher ter plaatse iets leert over de geologische omgeving. Vaak moet je dus ter plaatse één of meerdere vragen beantwoorden en pas als de maker van de cache je antwoorden heeft goedgekeurd, mag je loggen. Ook wordt vaak gevraagd om een foto van jezelf met gps op de locatie te maken als bewijs dat je er echt bent geweest. Deze foto is sinds een aantal jaren niet meer verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Ik doe het eigenlijk altijd wel, ondanks dat ik vaak heel stom op die selfies sta.

Aardkundig monument

Vergeleken met andere typen caches, zoals traditionals, multi’s of mysteries, zijn er veel minder earthcaches. (De Heideroosjes logden slechts 137 earthcaches in ongeveer vijftien jaar tijd). Ze liggen vaak bij aardkundige monumenten; deze status wordt toegewezen aan natuurgebieden of locaties met een bijzondere aardkundige waarde.  Het gaat vaak om onderdelen van het landschap die iets vertellen over de natuurlijke ontstaanswijze van een gebied.

International Earthcache Day

In oktober is er altijd een International Earthcache Day, ter promotie van earthcaches, georganiseerd door Groundspeak, de organisatie achter geocaching. Als je gedurende die dag een earthcache logt, verdien je een geocaching-souvenir. Hieronder zie je de souvenirs die ik scoorde tijdens de afgelopen drie jaren.

2019-04-12

Waar logde ik earthcaches?

Ook in het buitenland zijn aardkundige monumenten, dus ook daar zijn earthcaches te loggen. Van de 25 earthcaches die ik gelogd heb ter gelegenheid van mijn Day Zero Project, zijn er dan ook twee in Duitsland gelogd, beiden in de provincie Nordrhein-Westfalen. Verreweg de meeste earthcaches logde ik in de provincie Limburg; zeven stuks. Verder logde ik earthcaches in de volgende provincies: Utrecht (4), Noord-Holland (3), Gelderland (3), Noord-Brabant (3) en Overijssel (3).

Bewijslast

 1. Aardkundig monument Vecht en Aetsveldsche Polder, Weesp,  januari 2017
 2. De Boersberg, Doorwerth, april 2017
 3. Wassende Maan, Biesbosch, juni 2017
 4. Grote Koolwijk, Herpen, juli 2017
 5. Lingezegen, Elst, juli 2017
 6. De Amersfoortse Kei, Amersfoort, augustus 2017
 7. Kwintelooyen, Utrechtse Heuvelrug, augustus 2017
 8. NP Zuid-Kennemerland, september 2017
 9. De Bruid van Haarlem, september 2017
 10. Feldbissbreuk, Sittard, oktober 2017
 11. Uitkijktoren Nationaal Park De Meinweg, november 2017
 12. Die Schwalm, NP De Meinweg, Duitsland, november 2017
 13. Sallandse Heuvelrug – Nationaal Park, Nijverdal, mei 2018
 14. Sprengenberg (Overijssel), Haarle, mei 2018
 15. De Friezenberg, Holten, mei 2018
 16. Aardkundig monument de Grebbeberg, Rhenen, mei 2018
 17. De Groene Rivier, Pannerden, mei 2018
 18. Aardkundig monument Gooise stuwwal, Hilversum, augustus 2018
 19. Mergelgroeve Blom, Berg en Terblijt, oktober 2018
 20. Kalksteengroeve Midweg, Voerendaal, oktober 2018
 21. Geologisch monument Diependaal, Spaubeek, oktober 2018
 22. Schaelsbergerbos, Valkenburg,  oktober 2018
 23. De Zoom, Bergen op Zoom, november 2018
 24. Paraboolduinen in Het Marissen, Echt, december 2018
 25. Krickenbecker Seen, Hinsbeck, Duitsland, april 2019

DSC04761_LI (43)

 

 

2 reacties op “Day Zero Project: Done: Doel 38/Earthcaches”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s