Categorieën
Day Zero Project Wandelen

Day Zero Project: Done: Doel 25/Beklimming toren van Stevenskerk

Doel #25 van mijn Day Zero Project  is het beklimmen van de toren van de Stevenskerk in Nijmegen ter afsluiting van de Walk of Wisdom.

Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom is een wandelroute die ik met mijn moeder heb gelopen, maar de laatste etappe rondden we al twee jaar geleden af. Toen we na een lange dag wandelen in Nijmegen aankwamen, was de kerktoren al lang gesloten.

In de jaren die volgden kwam ik erachter dat de Stevenstoren helemaal niet zo vaak open is. De toren en de kerk zijn namelijk gescheiden. De kerk is van het parochiebestuur, maar de toren is van de gemeente Nijmegen. De bouw van de toren (rond 1300) is ook pas later gestart, dan de bouw van de kerk (rond 1250). De toren was vroeger de manier om een overzicht over de stad te hebben. Zo kon men zien of en waar er brand was en kon men uitkijken over de omgeving of er vijanden op komst waren.

Tegenwoordig worden de rondleidingen in de toren gegeven door vrijwilligers van het gilde. Ook is de toren nog een hele tijd dicht geweest, vanwege renovatie.

Maartje beklimt kerktorens

Ik vind het geweldig om kerktorens (of uitkijktorens) te beklimmen, vanwege het uitzicht en de historie van kerkgebouwen. Eerder beklom ik al de Dom in Utrecht, de Martinitoren in Groningen, de Peperbus in Zwolle en de Lebuinuskerk in Deventer en die van een kerk in Den Burg op Texel.

Maar op hemelvaartdag 2019 was de toren in de middag open gesteld voor publiek, dus nodigde ik mijn moeder uit voor een dagje Nijmegen. We deden een stadswandeling, bezochten enkele winkels, gingen lunchen en toen was het voor mij tijd om de toren te gaan beklimmen. Mijn moeder heeft hoogtevrees en bleef veilig op de grond.

Van te voren was het onduidelijk of het nou een rondleiding was of dat je zelfstandig de toren op mocht. Dit werd niet echt aangegeven op de website. Het bleek dat er een gids op de trans stond, die vragen kon beantwoorden, maar het was geen echte rondleiding. Omdat ik en nog een gezin de eerste beklimmers van die dag waren, ging de gids tegelijkertijd met ons naar boven, dus hadden wij het geluk dat hij onderweg ook al wat kon vertellen.

DSC03432
Ik op de Stevenstoren

Stevenstoren

De Stevenstoren is met zo’n 65 meter hoogte lang niet de hoogste kerktoren van het land. De omloop voor het publiek is zelfs al op ongeveer 40 meter hoogte. Toch nog 209 traptreden. Je klimt over een smalle wenteltrap, wringt jezelf in een smalle ruimte langs de klokken en komt langs open raamgaten, enkel afgedekt met gaas (mijn moeder huiverde toen ik een foto daarvan liet zien).

Het bovenste gedeelte van de kerktoren is eraf gebombardeerd tijdens het bombardement op 22 februari 1944. Omdat er kort na de Tweede Wereldoorlog niet genoeg eikenbomen van de goede lengte en dikte beschikbaar waren, is de constructie van de toren opnieuw opgebouwd met betonnen pijlers. Dit kun je goed zien tijdens de beklimming.

Ondanks dat er nog maar één klok van de hand van klokkengieter Geert van Wou uit Kampen aanwezig is, zijn de trappen wel naar hem vernoemd.

Wat ik ook nog grappig vind is dat je in, op en rondom de Stevenskerk heel veel waterspuwers en draakachtige wezens vindt als afweer voor de duivel en boze geesten. Zulke fantasy-achtige elementen verwacht je eigenlijk niet in een kerk. Ook de duivel zelf, in de vorm van Moenen, personage uit de middeleeuwse legende Mariken van Nieumeghen zit op een sokkel op de trappen bij de kerk.

DSC03398
Uitzicht met rivier en bruggen en de trein (tijdens mijn stage in Arnhem reed ik heel vaak over die spoorbrug heen met de trein)

Bewolking

Bovenop heb je rondom een mooi uitzicht over Nijmegen en omgeving. Bij helder weer zou je tot Wageningen kunnen kijken, dertig kilometer verderop. Maar het is vandaag bewolkt en een beetje mistig weer, waardoor het station van Arnhem (20 km) niet eens te zien is. Evengoed is het uitzicht nog altijd mooi, over de rivier de Waal en de vele bruggen over het water. Je ziet de oude binnenstad, maar ook de nieuwere wijken. Ik kon mijn moeder zien zwaaien, vanaf de Grote Markt. En wat zijn die wijzerplaten van de kerkklokken enorm groot, als je er recht onder staat. De mist maakt het uitzicht richting de bossen op de grens met Duitsland zelfs een beetje sprookjesachtig.

DSC03406
Pelley geniet van het uitzicht ;>)

Pelley

Ik maakte een foto met mijn Pelgrim-poppetje op de toren, als echte afsluiting van de Walk of Wisdom. Pelgrim (door mijn moeder en mij eigenlijk altijd Pelley genoemd) is het symbool van de Walk of Wisdom. Ook misten wij nog een vogelringetje; tijdens de Walk of Wisdom kun je in elke gemeente een vogelringetje scoren, die je aan een armband kan doen. Maar het horeca-punt waar wij dit ringetje moesten ophalen, was die dag gesloten. Ontbrekende ringetjes zou je op kunnen halen in de Stevenskerk, start- en eindpunt van de route. Mijn moeder ging dus proberen om dat ringetje los te peuteren en ze moest er veel voor doen, maar het is haar gelukt. In de trein naar huis kwamen we er echter achter dat het alsnog het verkeerde ringetje is… Dus nu hebben we Beuningen 2x en missen we Druten nog steeds. Nou ja, we doen maar net of het wel de goede is, haha.

Ik beschouw dit doel hiermee als vervuld. En wel grappig dat ik als atheïst nu al twee jaar achter elkaar met hemelvaart in een kerk ben geweest. Ook al was dat in 2018 wel de theaterkerk (’t Speelhuis) in Helmond ;>)

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Alle foto’s bij deze blog zijn door mijzelf gemaakt.

Één reactie op “Day Zero Project: Done: Doel 25/Beklimming toren van Stevenskerk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s