Categorieën
#schrijven Day Zero Project Woordenwaterval

Woordenwaterval #2

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over bijzonder, binnenstebuiten, bliksemschicht, boerenommetjepaden en buitenaards.

Bijzonder

Ik vind dit woord vooral leuk om de betekenis:

anders dan anderen, abnormaal, apart, bijzonder, buitengemeen, buitengewoon, exceptioneel, extreem, ongekend, onvergelijkelijk, speciaal, uiterst, uniek, zeer, zeldzaam, excentriek, afwijkend, apart, bizar, buitenissig, eigenaardig, extravagant, ongewoon, origineel, raar, vreemd, vreemdsoortig, wonderlijk, zonderling

Allemaal woorden die synoniem staan voor bijzonder. Ja, daar zitten veel woorden tussen die potentieel ook in mijn lijst hadden kunnen komen.

Deze omschrijving vind ik ook nog leuk: “een hoogst eigenaardige kwaliteit of eigenschap hebbend”

Ik heb best veel bijzondere eigenschappen, maar of ik daarmee bijzonderder ben dan andere mensen houd ik in het midden ;>)

Binnenstebuiten

Ik las ooit als antwoord op de vraag: “Ben je een binnen- of een buitenmens?” het antwoord dat die persoon zichzelf een binnenstebuiten vond. Want ze hield van buiten zijn, maar ook van binnen zijn. Hierin herkende ik mijzelf meteen en nu gebruik ik dit woord ook vaak om mijzelf te omschrijven. Ik ben heel erg graag buiten (outdoors) om te wandelen, te geocachen, te fietsen of te kanoën. Toen ik solliciteerde voor mijn bijbaan bij PostNL, kon ik kiezen om binnen te gaan sorteren of om buiten te gaan bezorgen en koos ik zonder twijfel meteen voor het laatste.

Maar bij slechte of koude weersomstandigheden zit ik ook heel graag binnen onder een dekentje op de bank met een goed boek en een warme kop thee binnen handbereik. Ook gezelschapsspellen speel ik liever binnen, want niets zo irritant als een windvlaag buiten alle kaartjes door de war gooit.

Bliksemschicht

Dit vind ik een mooi woord, maar ook een prachtig natuurfenomeen. Ook het Engelse woord lighting bolt vind ik mooi. Nee, ik ben niet bang van onweer.

Boerenommetjepaden

Dit is een woord uit de wandelwereld. Boerenommetjepaden gaan vaak langs stukjes weiland of ander agrarisch gebied, wat beschikbaar is gesteld voor wandelaars. Het zijn vaak maar smalle paadjes, die een verbinding vormen tussen grotere paden. Ze worden ook wel klompenpaden genoemd. Als je deze zoekterm op een wandelpagina invoert, krijg je meteen een heleboel routes. Ik heb er al een aantal gelopen, meestal in combinatie met geocaching.

Buitenaards

Tja, ik vind het best een interessant idee dat er ergens in ons sterrenstelsel een buitenaardse levensvorm bestaat. Wel denk ik dat we daarbij eerder aan iets ter grootte van een insect moeten denken, dan aan aliens. In series en films zijn buitenaardse wezen vaak superschattig. Denk aan E.T., Alf en de drie-oog-aliens uit Toy Story.

Het is natuurlijk ook weer een woord met veel klinkers ;>)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s