Categorieën
#schrijven Day Zero Project Woordenwaterval

Woordenwaterval #3

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over clusterregenbui, creatie, dealcoholiseren, decennium en denkbeeldig.

Clusterregenbui

Volgens het KNMI:  “Wordt voor langere tijd neerslag verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek of door een clustering van buien dan wordt gesproken van regen.” En een clusterregenbui is dan zo’n keiharde regenbui, die meestal niet heel lang duurt, maar waar je wel van top tot teen doorweekt van raakt.

Vind ik een clusterregenbui leuk? Nee, niet als ik er middenin sta en dat heb ik helaas al heel vaak gehad, zowel tijdens het werken, als tijdens wandelingen. Mijn moeder en ik hebben al zo vaak een clusterregenbui over ons heen gehad tijdens (geocaching)wandelingen, dat we overwogen hebben om onze geocachingnicknames te veranderen in de Regenlingen. Voor de natuur is zo’n flinke regenbui op zijn tijd wel goed, natuurlijk.

En ik vind het wel een mooi woord. En als ik veilig binnen zit, vind ik het ook nog wel iets gezelligs hebben, al die neerkletterende regen.

Creatie

Creatie, creatief, creëren, allemaal mooie woorden. Ook weer een woord met veel klinkers. Ik denk dat ik wel redelijk creatief ben, in schrijven, knutselen, kleuren, dat soort dingen. Maar ik ben ook wel van de creatieve oplossingen, bijvoorbeeld bij geocaching. Ik heb al heel vaak ter plekke een object gebouwd om een cache te pakken te kunnen krijgen. Een magneetspeer bijvoorbeeld (van een tak en een magneetje), of een klittenbandprikker met behulp van het strookje klittenband aan mijn regenbroek, ook maak ik regelmatig een haakje aan mijn telescoopmagneet.

Dealcoholiseren

Dit is het proces om alcoholvrije wijn te produceren. Maar ik vind het leuker om het te gebruiken als synoniem voor ontnuchteren. Het klinkt toch veel mooier om te zeggen: “Ik ben aan het dealcoholiseren,” dan als je zegt: “Ik heb een kater.” ???

En ja hoor; weer een woord met veel klinkers. I love them.

Decennium

Een decennium is een periode van tien jaar. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord decem, dat tien betekent en annus, dat jaar betekent. Je ziet decem bijvoorbeeld ook terug in december, wat oorspronkelijk de tiende maand van het jaar was. (Wil je hier meer over lezen, ik schreef ooit een blog over onze “verkeerde” jaarwisseling.)

Ik denk ook dat je het allerbeste klikt met mensen die in jouw decennium geboren zijn, gevolgd door mensen uit het decennium daarvoor of daarna.

Wij denken ook heel erg in decennia, want qua leeftijd wordt het meeste opgezien tegen de kroonjaren 20, 30, 40, 50, enz. Die worden vaak ook het meest uitgebreid gevierd.

Denkbeeldig

Tja, ik heb een grote fantasie, dus dit woord past daar bij. Imaginair is nog mooier en staat ook in mijn lijst. Met dit woord bedoel ik ook dat ik vaak in beelden denk en die in mijn hoofd tot vreemde ketens aan elkaar knoop.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s