Categorieën
#geocaching Day Zero Project Woordenwaterval

Woordenwaterval #8

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over geocaching, geometrisch, glorieus, groendoen en hemelsbreed (as the dragon flies)

Geocaching

Moet ik dit nog uitleggen? Al sinds de zomer van 2004 is geocaching een grote hobby voor mij. Ik vind het gewoon heel erg leuk. En ja, het is ook een mooi woord. Het betekent zoiets als “wereldzoeken”.

Geometrisch

“Geometrische vormen zijn alle vormen, die je met behulp van passer en liniaal kunt construeren, zoals het vierkant (de rechthoek), de driehoek en de cirkel.” Ja, ook dit is weer een woord met veel klinkers.

Glorieus 

Illuster, roemrijk, groots. Als ik over een tijdje eindelijk mijn hbo-diploma haal, dan zal dat voelen als een glorieuze overwinning op mezelf en de wereld.

Groendoen

Eigenlijk is dit gewoon een andere woord voor “duurzaam”, maar ik vind dit leuker klinken. Ik kwam het tegen op diverse blogs, weet niet of ze het van elkaar overgenomen hebben of wie het woord bedacht heeft. Mijn lievelingskleur is altijd al groen geweest. Ik probeer wel duurzaam te leven, maar ik vind het best wel moeilijk als ik zie hoeveel (plastic) afval ik in mijn eentje produceer. Ik doe wel aan afvalscheiding, maar dan nog.

Hemelsbreed

Dit is een woord dat we vaak gebruiken bij het geocachen. Vooral vroeger, toen we nog geen navigatiesysteem of kaart-gps hadden en alles deden met een gps zonder kaart en gewone wegenkaarten. Een gps “denkt” hemelsbreed en dat bleek vaak veel korter te zijn dan de daadwerkelijk weg. Natuurlijk wordt er ook vaak gezegd: as the birds flies. Omdat ik draken zo leuk vind heb ik daar op een bepaald moment van gemaakt: as the dragon flies. Dat vind ik nog steeds leuk klinken.

 

Één reactie op “Woordenwaterval #8”

Ja, Geocaching vind ik ook een mooi woord! Groendoen kende ik nog niet! Vind het wel goed klinken! En hemelsbreed is soms heeeeeel breed, vooral als er torens, spoorlijnen, autowegen en gebouwen tussen zitten! 🤩

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s