Categorieën
Day Zero Project Woordenwaterval

Woordenwaterval #11

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over materialiseren, meanderen (kronkelingen), metamorfose, metropool en middeleeuwen (mittelalterfestijn).

Materialiseren

Wha, ik krijg nu allemaal maffe betekenissen van dit woord over leven na de dood enzo. Daar heb ik helemaal niets mee. Het gaat mij meer om de natuurkundige betekenis: het proces waarbij energie wordt omgezet in materie. En het is ook weer een woord met veel klinkers.

Meanderen

Meanders zijn kronkelingen in rivieren. Zo moesten wij (ondertussen alweer jaren geleden) het clubhuis van de kanovereniging verhuizen, omdat ze meanders terug wilde brengen in het water van de Voorste Stroom; het water waar wij toen op vaarden. De waterstand zou dan te laag worden voor kano’s. Ondertussen zitten die meanders erin en met de waterstand valt het reuze mee.

Metamorfose

“verandering van het ene levende wezen in een ander”. De kunstenaar Escher maakte een kunstwerk met deze naam. Ik vind het werk van Escher erg mooi.

Metropool

Een metropool is een wereldstad of soms een hoofdstad. Maar ik ken het vooral uit spelletjes, zoals het kaartspel van Catan.

Middeleeuwen

Ik mag graag historische boeken lezen en de middeleeuwen spreken mij dan altijd wel aan. Natuurlijk is dat een erg lange periode. Ik vind het ook gewoon een mooi woord. Maar eigenlijk klinkt het Duitse woord nog mooier: Mittelalter. In Duitsland worden ook vaak evenementen georganiseerd met een middeleeuws tintje, zoals het Mittelalterlich Phantasie Spectaculum; een rondreizend festival. Het staat nog op mijn verlanglijstje om daar eens heen te gaan. Voorlopig houd ik het bij de makkelijker bereikbare Nederlandse evenementen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s