Categorieën
#schrijven Day Zero Project Woordenwaterval

Woordenwaterval #15

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over oriëntatie, paddotopia, parallellogram, pittoresk en relevantie.

Oriëntatie

Is natuurlijk een woord uit de wereld van de navigatie en het komt dus ook vaak terug bij geocaching. Het vak aardrijkskunde wordt ook wel wereldoriëntatie genoemd. Het is weer een woord met veel klinkers.

Paddotopia

Ik doe aan waymarking en mijn favoriete object om te waymarken is de ANWB-paddestoel, ook wel de fietspaddestoel genoemd. Het ligt aan de provincie en de gemeente of er veel of weinig ANWB-paddestoelen te vinden zijn. Als er veel paddo’s bij elkaar in de buurt zijn, dan noem ik dat gebied een Paddotopia.

Parallellogram

In de meetkunde is een parallellogram een vierhoek die uit twee paren van evenwijdige zijden bestaat. Het is natuurlijk een gaaf woord. En hoe ziet zoiets er dan uit:

Pittoresk

Een typisch woord uit een toeristenbrochure, maar ik vind het leuk klinken. Het idyllische gelegen huis in het pittoreske dorpje. Het betekent zoiets als schilderachtig. Of ook wel “een mooie plaats die uitstraalt dat het leven er rustig en prettig is.”

Relevantie

Dit woord heb ik te danken aan mijn studie. Het betekent zoiets als “belangrijk voor het onderwerp waar het over gaat.” Het klinkt natuurlijk intelligenter om te zeggen: “Dat is helemaal niet relevant,” dan “Lekker belangrijk!”

 

Één reactie op “Woordenwaterval #15”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s