Categorieën
#schrijven Day Zero Project Woordenwaterval

Woordenwaterval #16

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over schaduw/schimmig, scribent (transcribent), specialiteit, strategisch en supernova.

Schaduw/schimmig

Ik heb schaduwen altijd al interessant gevonden; dat ze door de stand van de zon de ene keer heel groot en de andere keer juist heel klein kunnen zijn. Of heel smal of heel breed. Daarnaast is het ook een mooi woord. Ik heb veel fantasy-boeken gelezen en vaak is er wat met schaduwen aan de hand als een personage in een andere wereld terecht komt, bijvoorbeeld in de Stravaganza-boeken van Mary Hoffman.

Scribent

Scribent betekent schrijver. Het komt dan ook van het Latijnse woord voor schrijven: scribere. Ook dit woord wordt vaak gebruikt in middeleeuws aandoende fantasy-boeken om schrijvers aan te duiden.

Specialiteit

Specialiteit – weer een woord met lekker veel klinkers – betekent bijzonderheid. Superhelden hebben vaak specialiteiten, hun superkrachten. Maar ook gewone mensen zoals jij en ik hebben hun specialiteiten.

Strategisch

Strategisch komt van strategie, wat eigenlijk de “kunst van oorlogsvoering of beleid” betekent. Ik gebruik het woord liever als het over het spelen van bordspellen gaat. Ik speel het liefste strategisch bordspellen, waarbij je een strategie uit moeten zetten om tot de overwinning te komen. Catan is een bekende naam, maar er zijn ook nog een heleboel minder bekende spellen en mijn collectie spellen groeit nog steeds.

Supernova

Een supernova – er zit weer het woord “nova” in, net als bij Nova Zembla – is een ster die met grote helderheid explodeert. Het komt bijvoorbeeld voor in de Disneyfilm Treasure Planet. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s