Categorieën
#schrijven Day Zero Project Woordenwaterval

Woordenwaterval #20

Doel 9 van mijn Day Zero Project was het maken van een lijst met mijn 100 mooiste woorden. Het lijkt mij leuk om een uitleg te geven bij elk gekozen woord en dat ga ik doen in groepjes van vijf op alfabetische volgorde.

Vandaag ga ik het hebben over winterslaap, whispering, wolharige mammoet, woudreus/woods en woordenwaterval.

Winterslaap

Elke winter is er wel een moment dat ik best een winterslaap zou willen houden om pas weer tevoorschijn te komen als de zon gaat schijnen. Meestal is dat ergens halverwege de grauwe snauwmaand januari. Soms verlang ik in de winter erg naar de warmte en het lange daglicht van de zomer. Andersom kan ik ook wel eens midden in de zomer ineens heel erg naar de gezelligheid van de decembermaand verlangen. Tja, gelukkig komen de seizoenen steeds weer terug.

Whispering

Het Engelse woord is nog net iets mooier dan het Nederlandse fluisteren. Het heeft ook iets magisch ofzo.

Wolharige mammoet

Twee woorden die bij elkaar horen. Ik had al eerder geschreven dat ik een fascinatie heb voor de ijstijd en dan in het bijzonder voor de grote diersoorten die toen leefden. De wolharige mammoet is mijn absolute favoriet. Het is echt heel jammer dat deze dieren uitgestorven zijn. Het klinkt gewoon heel stoer: wolharige mammoet. Daarnaast waren ze vegetariër en zachtaardig.

Woud(reus)

Ik vind woud een mooier woord dan bos. En woudreus is een mooie benaming voor een enorme, mooi gevormde boom. Ook het Engelse woods is mooi, ik vind into the woods ook heel fantasierijk klinken.

Woordenwaterval

De naam van deze tijdelijke rubriek, dus het is wel toepasselijk om met dit woord te eindigen. Ik heb dit woord ergens gelezen, maar ik weet niet meer precies waar, ik vermoed ergens op een poster in de bibliotheek. Er zit natuurlijk ook een alliteratie in.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s