Categorieën
#geocaching Throwback Thursday Wandelen

Geocachingverhalen uit het verleden: 19 september 2011

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 19 september 2011

Ik ging geocachen in het Belgische Merksplas rondom de voormalige landloperskolonie.

Geocachingverslag uit het verleden:

3356. Ringgracht
Maker: Marc en Lut
Type: Multi
Heideroosjes: Maartje
Gevonden op: 19 september 2011
Plaats: Merksplas, België

3357. Heldencache
Maker: Peternootje
Type: Traditional
Heideroosjes: Maartje
Gevonden op: 19 september 2011
Plaats: Merksplas, België

Het was voor de verandering eens een keertje stralend weer op mijn vrije dag, een mooie nazomerdag. Tja, dan is er eigenlijk maar een mogelijkheid om de dag te vullen: geocaching. De keuze was eigenlijk vorige week al gemaakt, ik ging Ringgracht doen. Die multi kwam in beeld toen ik de fietsroute in Merksplas ging doen en deze leek me ook erg leuk. Vandaag was het dan zover. Ik reed naar België. Ik was eerst bang dat het een stadscache zou zijn, omdat ik Reno op een beetje een vage parkeerstrook moest achterlaten, maar algauw ging ik het bos in. De ringgracht is jaren geleden uitgegraven door de gevangenen zelf om te voorkomen dat ze ontsnapten. De meeste mensen konden namelijk niet zwemmen in die tijd. Als je die gracht nu ziet kun je je niet voorstellen dat iemand daar niet even snel overheen zwemt.

De route volgde dus vooral de ringgracht en het was best wel een mooi gebied. De meeste waypoints waren ontzettend geniepig verstopt, het lijkt wel of de Belgische cachers in deze streek daar patent op hebben aangevraagd. De makers van deze cache waren wel zo aardig om een heleboel hints te plaatsen en daardoor kon ik alles toch vrij snel vinden. In het begin dan. Hoe verder ik naar het einde kwam, hoe meer problemen ik op de waypoints kreeg. Op een bepaald moment kwam ik op een terrein met allemaal vervallen gebouwen. Wat er nog van over was, zag er mooi uit, het leek alsof het vroeger een klooster was geweest ofzo, of misschien was het wel die gevangenis van de ringgracht, geen flauw idee, er stond nergens een informatiebord. (Jaren later -november 2014- leerde ik in het Gevangenismuseum in Veenhuizen dat in Merksplas net zo’n landloperskamp is geweest als in Veenhuizen en daar zijn dit dus de restanten van).

Ik had een beetje het gevoel op een lost-place-terrein te zijn. Ze waren bezig met restauratie-werkzaamheden en er stond wel een dreigend bordje dat verdacht gedrag meteen gemeld moest worden. Dus ik voelde me verdacht bezig toen ik met een spiegeltje zocht naar de aanwijzing. Ik kon maar de halve aanwijzing vinden en moest het getal gokken, gelukkig waren er maar 2 mogelijkheden en was de eerste meteen goed. Daarna heb ik veel tijd verloren toen ik wp 12 aanzag voor wp 13. Je moest op 13 een kelderke vinden en ik kon de tag wel vinden, maar het kelderke niet. Met mijn prikstok heb ik daar een hele tijd in de grond staan porren. Logjes gelezen en die spraken bijna allemaal over problemen bij wp 13. Dat was dus duidelijk het terror-waypoint. Ik begon een beetje wanhopig te worden, tot ik er uiteindelijk achter kwam dat ik helemaal nog niet op wp 13 was…

Op wp 13 zelf had ik het kelderke trouwens in no-time gevonden. Ik heb langer naar wp 14 moeten zoeken, die nogal geniepig verstopt zat tussen twee takken in. En dat langs een bospad met aan weerszijden heel veel bomen. De cache zelf was sneller gevonden. Heel veel mensen hadden over deze route 2x gedaan en de meeste hadden de maker om hulp gemaild. Dus ik was wel een beetje trots op mezelf dat ik het in 1x en zonder hulp allemaal heb gevonden. Ik heb er wel 3 uur over gedaan, maar dat maakt niet uit, ik heb me prima vermaakt.

Het was al laat, dus de wherigo die ik op Eragon had gezet ging niet meer lukken. Nog wel een stukje naar huis omgereden om een traditional te loggen, de Heldencache, die lag bij een monument voor soldaten in de tweede wereldoorlog. Het was een best groot en keurig onderhouden monument, midden in een straat. De cache zat best sneaky verstopt, maar ik had hem snel gevonden. Tijdens Ringgracht was ik ook al een oorlogsmonument tegengekomen, er schijnt in Merksplas flink gevochten te zijn rondom de bevrijding in 1944.

Na deze found ben ik terug naar Hilvarenbeek gereden. Het was een lekkere, relaxte cache-dag, droog en met precies de goede temperatuur.

Wat ik hier op 19 september 2019 nog aan toe te voegen heb:

Ja, ik had toen dus geen flauw idee dat Merksplas een kolonie is geweest. Ik was wel heel nieuwsgierig en vond het raar dat er nergens een informatiebord of zoiets stond. Ondertussen heb ik heel veel over de kolonie gelezen – er stond o.a. een groot artikel over Merksplas-Kolonie in het blaadje van Brabants Landschap, waar ik donateur van ben – en in 2016 – toevallig ook op 19 september – ben ik nog eens terug geweest met Anke, omdat er een nieuwe cacheserie lag. Deze cache is inmiddels gearchiveerd. De restauratie van de gebouwen was toen ver gevorderd en er stond zowaar ook een informatiebord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s