Categorieën
#geocaching Wandelen Waymarking

Wandelen langs hunebedden: Bijvoetpad

In mei 2019 verbleef ik samen met mijn moeder een weekje in Drenthe. Daar wandelden we o.a. het Bijvoetpad, een rondwandeling vanaf het Hunebedcentrum in Borger, waarbij je onderweg zes hunebedden tegen komt.

Hunebedden

Als je in Drenthe bent, moet je natuurlijk wel een hunebed zien. Tenslotte is dit waar de provincie om bekend staat. Van de 54 hunebedden die nog te zien zijn in Nederland, liggen er 52 in de provincie Drenthe en twee in de provincie Groningen. De Nederlandse hunebedden zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 voor Christus door het Trechterbekervolk. Qua bouwstijl vertonen ze overeenkomsten met de Duitse hunebedden in Nordrhein-Westfalen, Sleeswijk-Holstein en het Eemsland.

Hunebedden zijn megalithische grafheuvels. Megalieten zijn grote stenen. De stenen die gebruikt zijn om de hunebedden te bouwen zijn zwerfstenen uit Scandinavië, die door het oprukkende ijs in de ijstijden hier zijn beland.

Hunebedcentrum

Ik zocht dus een “hunebedwandeling” en vond die ook, namelijk het Bijvoetpad. Vreemd genoeg had de wandeling niet de naam Trechterbekerroute ofzo gekregen, maar was die vernoemd naar het kruid dat de Romeinen in hun sandalen stopte bij lange voetmarsen; bijvoet. Een rondwandeling van ongeveer 14 kilometer, die startte en eindigde bij het Hunebedcentrum. Op de parkeerplaats zagen we al mammoets staan. Geen echte – ze zijn helaas uitgestorven -, maar wel levensgrote modellen. Ik was in 2014 ook al eens bij het Hunebedcentrum geweest en begreep niet hoe ik – de grote mammoetliefhebber – deze reuzemammoets kon hebben gemist. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat het Mammoetpad pas in 2017 is geopend.

Mijn vorige bezoek aan het Hunebedcentrum was dus in november 2014 in gezelschap van Anke. Er was echter veel veranderd en de entreeprijs was volgens mij meer dan verdubbeld. Ik mocht er echter gratis naar binnen met mijn museumkaart, dus dat heb ik gedaan. Het leek mij voor mijn moeder niet de moeite waard, dus die heeft terwijl ik binnen was in het betaalde gedeelte, rondgelopen in de gratis toegankelijke stenentuin en koffie gedronken. Toen vond ik het museum best interessant, nu vind ik het tegenvallen. Ze draaien nu een heel flauwe film en het is voortaan heel erg gericht op kinderen.  Wat wel mooi is, is de nieuwe museumwinkel en mijn moeder was ook erg te spreken over de koffie uit het museumcafé.

Bijvoetpad

Na mijn speedbezoek aan het museum, gingen we samen naar het geologische centrum de Hondsrug, dit staat op het terrein van het Hunebedcentrum en is gratis toegankelijk. Dit was niets veranderd en eigenlijk is dit interessanter dan het Hunebedcentrum zelf. Vervolgens gingen we wandelen. We begonnen meteen bij het grootste hunebed van Drenthe; nummer D27: 23 meter lang. Ik had dit hunebed dus ook al gezien in 2014, maar toen was het vreselijk weer en kwam de regen de hele dag met bakken uit de lucht. Het was leuker om het wat langer te kunnen bewonderen, in het zonnetje. De mensen liepen trouwens af en aan, de hunebedden zijn erg populair.

De wandeling liep eerst naar het plaatsje Borger. Hier logden we de cache Erwtje 544, een cache die ooit voortgekomen is vanuit het Snert Event. Ik heb in het verleden al wel vaker Erwtjes gevonden. De meeste van de caches die we vandaag vonden, lagen er in 2014 ook al, maar ondanks dat Anke en ik toen in Borger zelf zaten, hebben we veel caches niet gelogd, omdat we die week veel slecht weer hebben gehad. Dus wel leuk om het dan nu alsnog te doen. Aan de Hunebedstraat spotte ik ook nog de enige ongeclaimde paddo van deze vakantie. Er woont namelijk een heel fanatieker waymarker in dit gebied, die ook nog eens Paddo-officer is van de fietspaddestoelen-groep. Daarom had ik niet verwacht om nog een ongeclaimde paddo aan te treffen in deze area. Wel braaf alle paddo’s gemarkeerd en gefotografeerd, maar het leverde dus vooral discovers op. Ook de hunebedden hebben een categorie op waymarking, dat wist ik niet van te voren, dus wel grappig om de discovers mee op te voeren. Wie weet haal ik de 1000 discovers ooit nog.

Drouwen

Vervolgens hadden we echter drie not-founds ofzo. Dat was een beetje een domper. De wandeling liep heel langs over een slecht, hobbelig paadje langs het kanaal, in de brandend hete zon. Daarna ging het over landelijke weggetjes naar Drouwen. Eigenlijk viel de wandeling een beetje tegen, zeker in vergelijking met de NS-wandeling Woldberg, die we twee dagen eerder deden. Ik had meer natuur verwacht. Zo liepen we langs de rand van het Drouwenerzand, maar niet eroverheen. Mijn moeder snakte naar een terras, maar alles wat we tegen kwamen bleek hermetisch gesloten te zijn. We kwamen nog wel over de oude spoorbrug. Vroeger heeft hier blijkbaar een spoorlijn gelegen, maar er is nauwelijks iets van terug te zien in het landschap. Meestal kun je dat nog wel zien, zoals bij het Bels Lijntje, maar hier dus helemaal niet. Drenthe heeft niet veel spoor, de reden waarom we dit keer met de auto op vakantie waren.

Hunebedden

De hele wandeling vroegen we ons af wanneer de beloofde hunebedden nu eens zouden komen. Die kwamen pas in het gehucht Bronneger, maar toen hadden we ook wel wat: maar liefst vijf hunebedden vlak bij elkaar; de Bronneger Hunebedden (D21 t/m D25). D22 is het kleinste hunebed in Nederland. Er liepen groepjes mensen af en aan, maar toch hadden wij de hunebedden ook eventjes helemaal voor ons alleen, dus konden we fijn foto’s maken. Het is toch wel indrukwekkend dat de steenhopen in kwestie hier al duizenden jaren liggen. En dat ze alleen maar in Drenthe liggen (op twee in Groningen na). In Duitsland schijnen er ook nog een stuk of tachtig te zijn, van hetzelfde type. Het lijkt mij leuk om in de toekomst nog eens naar Duitsland te gaan om daar hunebedden te gaan bekijken.

Bij de Bronneger Hunebedden was ook een cache te loggen en deze was gelukkig wel aanwezig. Het laatste stuk van het Bijvoetpad brak aan, nu wel over een zandpad door het bos. Het laatste stukje was dan ook zeker het mooiste stukje van de route. We vonden zelfs nog een cache van de serie Moord bij het hunebed. Vlakbij het Hunebedcentrum weken we nog even uit naar het moestuinencomplex om de cache Groenteruilbank te loggen. Dit was een grote bak. We hadden hem net weer verstopt, toen de volgende cachers alweer aan kwamen. Wij gingen via een achterpoortje het terrein van het Hunebedcentrum weer op en dronken hier nog wat op het terras.

Begraafplaats Drenthe

Onderweg naar ons vakantiehuisje reden we nog langs de earthcache de Hoofdman van Drouwen. Deze cache ligt niet bij een hunebed, maar bij een grafheuvel uit de Bronstijd. Er kwamen veel vondsten uit dit graf, dus men denkt dat er een rijk persoon is begraven, die de bijnaam de Hoofdman van Drouwen heeft gekregen. Naast hunebedden liggen er dus ook talloze grafheuvels in Drenthe. Blijkbaar is deze provincie altijd gretig als begraafplaats gebruikt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Alle foto’s bij deze blog zijn door mij zelf gemaakt.

Één reactie op “Wandelen langs hunebedden: Bijvoetpad”

[…] Er staat nu een ander kunstwerk; een gigantische, stomende hond, genaamd Mannes. Ook vonden we een cache tegenover het station van de Knappe Koppen Serie. Edison zat heel toepasselijk verstopt in een lampenkap. We moesten nu terug door de spoortunnel naar de andere kant van het station om aan de wandeling te beginnen. Via de vogeltjesbuurt (ik vond het leuk dat er ook straten naar exotische vogels waren genoemd, zoals de flamingo) liepen we naar het natuurgebied de Drentsche Aa. Dit landschap heeft trouwens de status van Nationaal Park, wat je eigenlijk niet zou verwachten. Het weer was een stuk grauwer dan een dag eerder, maar het bleef wel droog. En unaniem waren we het erover eens dat dit een mooiere wandeling was dan het Bijvoetpad. […]

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s