Categorieën
#geocaching Geschiedenis Maartje doet cultureel Museumjaarkaart Wandelen

Romeinenwandeling: Van Villa naar Vicus (1)

In de zomer van 2018 bezocht ik het Thermenmuseum in Heerlen. Na mijn museumbezoek begon ik aan de museumwandeling Van Villa naar Vicus. Het was al te laat om heel de wandeling af te maken, dus kon ik maar de helft doen. Later dat jaar maakte ik de wandeling alsnog af. Dit is het verslag van het bezoek aan het museum en het eerste gedeelte van de wandeling, waarbij ik naast de Romeinen ook nog de Grieken tegen kwam.

Uitgelopen werkzaamheden

Het bezoeken van het Thermenmuseum in Heerlen stond zeker al een jaar op mijn verlanglijstje. Maar iedere keer kwam er iets tussen. De winter natuurlijk. Maar er was ook steeds iets aan de hand met de treinen. Als er werkzaamheden zijn op een traject, probeer ik dat toch altijd te vermijden, want ik heb een hekel aan de bussen die de NS dan inzet. Vandaag leek er echter niets aan de hand te zijn, dus vol goede moed fietste ik ’s morgens vroeg naar station Oisterwijk. Daar bleken de treinen het komende uur niet te rijden, wegens “uitgelopen werkzaamheden”. En natuurlijk kwam er geen vervangend busvervoer, want Oisterwijk is geen belangrijk station. Verdomme. Heel even overwoog ik om dan maar gewoon naar huis te gaan. Tot er op het bord verscheen dat de trein naar Tilburg wel zou komen, na ongeveer een half uur. Vanaf Tilburg zou ik dan weer met de intercity naar Eindhoven kunnen. Dat heb ik dus uiteindelijk gedaan. Daardoor stapte ik wel pas een uur later dan gepland uit de trein in Heerlen. Ik was hier al wel eens overgestapt, maar nu stapte ik hier uit, dus mocht het stationsbord toegevoegd worden aan mijn lijst met bezochte stations.

Heliostaat

Zo’n beetje naast het station in Heerlen was een virtuele cache te doen, van de virtual reward-serie. Natuurlijk liep ik eerst aan de verkeerde kant het station uit. Stom eigenlijk, want er hingen overal reclameborden van het Maankwartier en die virtuele cache ging over een heliostaat, een instrument dat met behulp van een spiegel het zonlicht laat weerkaatsen naar een bepaald punt. En dit apparaat was als kunstwerk ingebouwd in het Maankwartier. Het duurde even voor ik de juiste toegangsweg had gevonden, het bleek een soort van pleintje te zijn, omringd door gebouwen. Dat plein heette dan het Maanplein. Ik vond de heliostaat best wel indrukwekkend. Deze was natuurlijk computer gestuurd, maar vroeger werkten ze op zonnelicht. Ik maakte de foto voor de virtuele cache en ging weer over de spoorbrug naar de andere kant van het station voor het Thermenmuseum. Onderweg pakte ik nog een paar caches mee, maar die waren allemaal niet heel bijzonder, ik ben niet zo van de urban-stadscaches. Eentje heette nog wel “geschiedenis van Heerlen”, maar ook dat bleek een farce te zijn, het verhaal op de cachepagina was interessanter dan de cache zelf.

Coriovallum

Even zitten in Heerlen was nog wel een leuke cache, onder de ronde bank voor het gemeentehuis. Ik dacht: “dat gaat lang zoeken worden”, dus ging even op de bank zitten, zodat Smaug (mijn gps) tot rust kon komen om het exacte 0-punt te bepalen. Bleek ik dus precies op de cache te zijn gaan zitten, toch knap bij een bank die helemaal rond een dikke boom ging. Nu was ik vlakbij het Thermenmuseum, ik kwam al een replica van een oude, Romeinse grenssteen tegen. De stad Heerlen is namelijk gebouwd op de plek waar vroeger de Romeinse stad Coriovallum was, op het kruispunt van twee belangrijke wegen: de Via Belgica en de Via Treverorum. En omdat er dus veel reizigers over deze wegen trokken, werd er een groot badhuis in Coriovallum gebouwd. Vermoedelijk is het badhuis zo’n 400 jaar in functie geweest, rondom het jaar 100 na Christus.

Het Romeinse badhuis

De funderingen van dit badhuis werden in 1940 gevonden, amateur-archeologen gingen er mee aan de gang, maar moesten stoppen vanwege de Tweede Wereldoorlog. Het complex werd beschermd met een laag zand, die pas in de jaren ’70 weer werd verwijderd. Uiteindelijk is het gebouw van het Thermenmuseum om de ruïne heen gebouwd, om die te beschermen tegen de weersomstandigheden. De rest van het museum, met tentoonstellingen over de Romeinse tijd in Coriovallum, is er toen ook bij gekomen. Het opgegraven badhuis is overigens het grootste archeologische monument uit de Romeinse periode wat in Nederland is gevonden. Het badhuis was ook het grootste wat in West-Europa is terug gevonden.

Thermenmuseum

Je begrijpt het al, ik vond het allemaal behoorlijk interessant en heb best wel lang in het museum rondgelopen om alles te lezen en te bekijken en uitgebreid de funderingen te bestuderen. Dit kan vanaf een loopbrug die over de zaal (van buiten leek het net een zwembad, wat ik wel toepasselijk vind) loopt en je kunt er ook nog omheen lopen. De rest van de tentoonstellingen was ook interessant. Sommige dingen wist ik al wel, van andere tentoonstellingen over de Romeinen, andere dingen waren weer nieuw. Zo vond ik het heel interessant om te lezen dat het Romeinse badhuis, dat is nagebouwd in het Archeon in Alphen aan de Rijn, een replica is van het badhuis van Coriovallum. Ik ben in 2016 naar de Midwinterfair in het Archeon geweest en moet dat toen ook ergens op een bordje hebben gelezen, maar ben dat toch weer vergeten. Grappig dus, want ik zat de hele tijd te bedenken, dat het heel leuk zou zijn als ze het badhuis ergens na zouden bouwen. Blijkt dat dus al lang en breed gebeurd te zijn.

Romeinenwandeling

Vantevoren wist ik ook al dat er een “Romeinse wandeling” te doen was, vanaf het Thermenmuseum, genaamd van Villa naar Vicus. Dit is een wandeling van zo’n 17 kilometer langs alle Romeinse resten in de omgeving van Coriovallum. Het leek mij wel aantrekkelijk om deze wandeling te gaan doen. De routebeschrijving kostte een paar euro, maar dat had ik er wel voor over, omdat je daarmee het museum steunt en ik had geen entree hoeven te betalen, omdat ik een museumkaart heb. Het was een heel keurige route, met een kaart erbij, die ik mooi naast de kaart in mijn GPS kon leggen en een informatieboekje. Het was al half 4 in de middag toen ik aan de wandeling begon, dus ik wist eigenlijk al wel dat ik hem niet meer helemaal af kon maken vandaag. Daar was het al te laat voor, met ook nog een terugreis van twee uur treinen voor de boeg. Er lagen echter twee stations op de route, Klimmen-Ransdaal en Voerendaal, dus ik zou wel zien welke van die twee ik zou halen.

Geocaching

Op de route bleken ook nog behoorlijk wat geocaches te liggen. Ik had al vier caches gelogd voor ik het museum betrad en tijdens het stukje van de wandeling dat ik heb gedaan (ongeveer de helft, dus zo’n acht kilometer), vond ik er nog eens zeven. En dan had ik ook nog een not-found en sloeg ik per ongeluk – shame on me! – de earthcache over, omdat die op de kaart van mijn GPS onder een andere cache verscholen lag. Daar baalde ik wel een beetje van, want het bleek ook nog een interessante earthcache over de mergelgroeve te zijn. De wandeling liep eerst heel lang langs een rechte weg. Dit vond ik nog niet bijzonder boeiend, behalve dan dat deze weg bijna gelijk liep aan de vroegere Romeinse weg. Later kwam ik door een dorpje, Kunrade,  (waar ik een leuke schuttingcache kon loggen) en daarna stak ik de snelweg over. Nadat ik de Flots had gevangen, natuurlijk. Dit was een cache op de route over fantasiewezens en plaatselijk dialect en ik moest er erg om lachen. Wil je weten wat een Flots is? Ga dan die cache maar doen, haha. Eigenlijk moest je je logje in je eigen dialect schrijven, maar ik ben helemaal niet goed in Brabants/Tilburgs. Dus heb dat maar achterwege gelaten. Ben tenslotte gewoon opgegroeid met algemeen beschaafd Nederlands. Ik gebruik zelfs nooit “houdoe”, de bekende Brabantse groet.

Onder het viaduct lag ook nog een cache. En dat allemaal op de route, ik hoefde nergens meer dan 100 meter van de route af om een cache te kunnen loggen. Wat een service, want de caches hadden verder helemaal niets met de Romeinse rondwandeling te maken.

Het Paard van Troje

Na het viaduct werd de route echt mooi, want ik moest een heuvel oplopen. Mooi uitzicht en een prachtige lucht, want het was best een warme dag, ondanks dat die bewolkt begonnen was. Nu scheen de zon wel. Onderaan de heuvel schakelde ik even over op een ander beroemd volk uit de geschiedenis: de Grieken. Want hier zouden namelijk de resten moeten staan van het Paard van Troje. Helaas bleken die weg te zijn, alleen de cache was er nog. Er graasden wel koeien in het nabijgelegen weiland, dus noemde ik die maar de Koeien van Troje. Terug naar de Romeinen. Ik was ondertussen al twee uur aan het wandelen en het was wel duidelijk dat de hele wandeling niet meer ging lukken. Daar zou ik een andere keer voor terug moeten komen. Dus besloot ik af te buigen naar station Klimmen-Ransdaal. Wat midden in Ransdaal is, dus ik vind het een beetje oneerlijk dat Klimmen voorop wordt genoemd in de stationsnaam, maar dat terzijde.

Klimmen-Ransdaal

Ik liep nog wel langs een cache van de Aan het Kruis genageld-serie, die ik al in oktober 2009 met Anke heb gedaan, tijdens een weekendje in Valkenburg. Ik meende de kruising waarop deze cache lag te herkennen. De cache was toen een not-found. En dat bleef hij helaas, want ook nu kon ik hem niet vinden. Verder naar het station. De trein zou al na tien minuten komen en ik moest nog omlopen naar het andere perron. Smaug stond nog aan en opeens zag ik dat ik over een cache heenliep! Ik had dat eigenlijk kunnen weten, want bij elk station van de Heuvellandlijn ligt een cache. We hebben er al verschillende van gevonden, zelfs. Gelukkig zag ik de cache snel hangen, dus lukte het nog om die te loggen voor de trein aan kwam. De treinreis naar huis verliep vervolgens voorspoedig. En die wandeling? Nou, in oktober ga ik met mijn moeder een week naar Valkenburg, dus het zou heel leuk zijn als we de Romeinse wandeling dan af kunnen maken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s