Categorieën
Boeken

Ode aan de bibliotheek

Leren lezen

Het allermooiste van groep 3 is dat je leert lezen. En lezen was iets dat ik heel goed bleek te kunnen, want ik zat veel eerder dan het gemiddelde kind op het hoogste AVI-niveau. Nou heeft dat te maken met je vaardigheid van technisch lezen en ik vind het eigenlijk veel belangrijker dat iemand plezier heeft in het lezen. Dat laatste zit bij mij wel goed: ik heb altijd heel veel gelezen en heb waarschijnlijk een ernstige vorm van bibliobibuli. Als kind las ik zo’n beetje de halve jeugdbibliotheek uit en ik vind het nog steeds jammer dat ik toen niet bij hield welke boeken ik allemaal gelezen heb, want ik las toen echt heel erg veel en van alles en nog wat.

bibliobibuli1

Literatuur maakt lezen minder leuk

Als tiener trok mijn belangstelling wat meer richting de fantasy-boeken en de historische romans. Literatuur vond ik dan weer helemaal niets aan. Ik vond die verplichte leeslijst voor school maar saai en oubollig. En ik begreep het toen niet en nu nog steeds niet: waarom zou je geen boekverslag kunnen maken van een fantasy-boek? Daarnaast zijn er de afgelopen jaren ontzettend veel goede Young Adult-boeken op de markt gekomen, met goede onderwerpen. Toen ik op de middelbare school zat, bestond dit genre nog niet officieel, maar wat je wel had waren Harry Potter, de tienerboeken van Carry Slee en historische (jeugd)romans van Thea Beckman en Simone van der Vlugt. Maar die mocht je geen van allen lezen voor je lijst. Harry Potter niet omdat het niet oorspronkelijk Nederlands is (veel Young Adult is vertaald, omdat er heel weinig Nederlandse YA-schrijvers zijn) en de rest niet omdat ze niet onder literatuur vallen.

De oude bibliotheek

Ergens rond mijn twintigste heb ik mijn bibliotheekabonnement opgezegd, omdat ik een langlopende ruzie had over een boek wat ik niet ingeleverd zou hebben. Nou maakte dat boek onderdeel uit van een serie (ik weet zelfs nog precies dat het om de boeken van de “Morgen toen de oorlog begon”-serie van John Marsden ging) en ik had heel die serie tegelijkertijd geleend, gelezen en ook weer ingeleverd, dus vermoedelijk was er iets fout gegaan in het systeem. Ik kon de hele serie boeken zo aanwijzen in de kast, maar de bibliotheekmedewerkers bleven beweren dat ik een deel niet had ingeleverd en dat ik een boete moest betalen. Na een tijdje was ik hele gedoe zo beu dat ik mijn abonnement heb opgezegd en vele jaren lang geen voet meer in de bibliotheek heb gezet.

In die tijd was de bibliotheek in mijn woonplaats Oisterwijk nog een zelfstandige instelling. Ik weet nog dat ik toen ik op de middelbare school zat, ook nog een apart pasje van de bibliotheek in Tilburg had, want die was veel groter en had dus ook meer boeken.

biebmwb

Bibliotheek Midden-Brabant

Gelukkig is de bibliotheek ook met de tijd meegegaan en ondertussen zijn alle vestigingen van de bibliotheken hier in de omgeving al jarenlang gefuseerd tot de Bibliotheek Midden-Brabant. En dat brengt de nodige voordelen met zich mee: met één pasje mag je boeken lenen in alle vestigingen en je kunt ze ook inleveren bij een andere vestiging dan waar je ze geleend hebt. En je hebt natuurlijk de beschikking over een enorm grote collectie boeken, veel meer boeken dan de kleine bibliotheek Oisterwijk destijds had.

Studeren

In september 2015 begon ik als deeltijdstudent alsnog aan een hbo-opleiding. En ik besloot dat dat het moment was om weer lid te worden van de bibliotheek. Ik begon met een klein abonnement (45 euro per jaar), dat werkte als een soort van strippenkaart en je mocht dan 50 boeken per jaar lenen. Ik dacht dat ik daar wel genoeg aan zou hebben, maar dat bleek niet zo te zijn: een verlenging telde als een extra strip en omdat ik ook studieboeken en informatieve boeken leende, liep mijn teller snel op en had ik steeds maar net genoeg strippen. In de zomer van 2019 werd het zo erg dat mijn strippen echt op waren en ik nog bijna drie maanden over had voor ik nieuwe kreeg. Dus besloot ik om mijn kleine abonnement om te zetten in een standaardabonnement.

Voordelen van het standaardabonnement

Een standaardabonnement is met 62 euro per jaar maar 17 euro duurder dan een klein abonnement, maar het heeft zo veel meer voordelen:

  • Je mag onbeperkt boeken (en andere media) lenen, zolang je maar niet meer dan 25 exemplaren tegelijkertijd in je bezit hebt (en 25 is veel)
  • Je mag de boeken maar liefst zes weken lenen, tegen maar drie weken bij het kleine abonnement (uitgezonderd bestsellers, maar dat wordt heel duidelijk aangegeven)
  • Verlengen is gratis
  • Je kunt ook e-books lenen (ik heb echter geen e-reader, dus dat doe ik nooit)
  • Je kunt ook nog gastlener worden bij een andere bibliotheek, ik ben dat bijvoorbeeld van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (ik zit op de Hogeschool van Amsterdam), dit kost geen extra geld, ik betaalde alleen 2 euro voor het pasje

En het beste van alles: Je kunt boeken reserveren en dan brengen ze die ook nog naar een afhaalbibliotheek naar keuze!

Ik maak dus heel veel gebruik van dat reserveren, ik denk dat ik gemiddeld 1 of 2 boeken per week reserveer. Als het boek beschikbaar is, is er het meestal binnen enkele werkdagen. Als het een populair boek is, kan het wel even duren, maar uiteindelijk komt het altijd wel.

Voordelen van de bibliotheek

Als je een boek niet leuk vind, breng je het ongelezen terug naar de bibliotheek en hoef je geen spijt te hebben van het aankoopbedrag.

Ik lees de meeste boeken maar 1x. Een enkele keer 2x. Er zijn maar heel weinig boeken die ik vaker dan 2x heb gelezen. In die zin is het eigenlijk helemaal niet efficiënt om boeken te kopen: ze zijn enorm duur, zeker als je omrekent dat je ze dus maar 1 tot 2 keer zal lezen. En sinds de btw-verhoging zijn boeken al helemaal niet meer te betalen. Voor het geld van mijn standaardabonnement kan ik nu wel 100 boeken per jaar lezen, maar als ik nieuwe boeken zou kopen voor dit bedrag, zou ik er maar 3 of 4 per jaar kunnen kopen.

Omdat gelezen boeken weer lekker terug gaan naar de bibliotheek, stapelen de boeken zich niet op in je huis. Het ruimt dus heerlijk op. Ook worden bibliotheekboeken door veel mensen gelezen, dus het is ook duurzamer dan zelf boeken kopen.

Mooie boekenkast

Vroeger was het goed voor je uitstraling om een goed gevulde boekenkast in je huis te hebben staan. Ik heb dus ook lange tijd boeken verzameld (vooral fantasy) en had op een bepaald moment vijf Billy-boekenkasten (je weet wel, die boekenkast van IKEA) vol. Maar boeken werden steeds duurder en duurder en ik kwam een jaar of vijf geleden tot het besef dat ik vrijwel al die boeken dus maar 1 of hoogstens 2x ging lezen. Dat boeken kopen dus eigenlijk geldverspilling was. Sinds die tijd koop ik bijna geen boeken meer, ik zit nu aan maximaal vijf boeken per jaar. Alleen nog boeken van mijn favoriete schrijvers, waarvan ik zeker weet dat ik ze vaker zal lezen. Sinds die tijd heb ik ook heel veel boeken verkocht; ik heb nu nog maar 3,5 boekenkast van die vijf boekenkasten over. De rest is verkocht of weggedaan en ik heb nog geen enkele van die verkochte boeken gemist. Het idee is om ongeveer drie boekenkasten over te houden, met de boeken die ik echt goed of mooi (ik heb ook een aantal boeken met afbeeldingen van kunstenaars en een paar prentenboeken) vind en waarvan ik denk dat ik ze ooit nog een keer zal gaan lezen. Want een huis zonder boeken past ook weer niet bij mij.

Minibieb

Mijn ouders hebben een minibieb aan hun huis, samen met de buren. Mijn vader heeft het boekenhuisje zelf gemaakt en mijn moeder en de buurvrouw beheren het. Ik dacht eerst dat er vooral troep in zou komen, maar dat valt best mee; ik heb er al een paar keer een leuk boek uitgehaald. Na lezing zet ik ze altijd weer terug in de minibibliotheek. Bij mijn toekomstige Droomhuis wil ik ook een boekenhopper.

Social Distancing

Helaas is de bibliotheek nu gesloten vanwege Social Distancing. Ik schreef dit stukje al een tijdje terug en ik merk nu dat ik de bibliotheek misschien wel het meeste mis van alles wat afgelast en gesloten is. Ik kwam gemiddeld 1x per week bij de bibliotheek hier in Oisterwijk om boeken om te ruilen of gereserveerde boeken op te halen. Gelukkig had ik net een paar boeken opgehaald toen de bibliotheek dicht ging, maar die heb ik nu uit en ik vrees dat het nog lang gaat duren voor de bibliotheek zijn deuren weer opent. Gezondheid gaat natuurlijk voor en ik begrijp wel waarom de grote vestigingen dicht zijn. Maar hier in Oisterwijk gaat het om een kleine bibliotheek waar niet zoveel mensen komen en waar je makkelijk 1,5 meter afstand kan houden. Dus ik hoop stiekem dat de kleinere vestigingen snel weer open gaan, zodat we lekker kunnen blijven lezen in deze “quarantaine-tijd”.

Aanvulling: Ondertussen is de Bibliotheek Midden-Brabant de “Afhaalbibliotheek” gestart. Je kunt dan een tas reserveren met daarin vijf “verrassingsboeken”, die samengesteld is aan de hand van een door jou gekozen thema. Ik heb mijn eerste tas al opgehaald, daarin zaten nog twee door mij gereserveerde boeken die al klaar stonden en drie verrassingsboeken, waarvan er twee mij echt wel leuk lijken. Goed initiatief dus van de bibliotheek!

Sociale evenementen in de bibliotheek

Ook was ik een paar dagen voor de lockdown nog naar een informatie-avond in de LocHal geweest over kweekvlees (tijdens de Week Zonder Vlees). Dat was interessant met sprekers, standpunten, discussie en een leuk gezelschap van vegetariërs, veganisten, flexitariërs en vleeseters. Er zou nog een vervolg komen op deze avond, maar dat ging dus niet meer door. Ik denk dat heel veel mensen ook de sociale evenementen in de bibliotheek zullen missen.

6 reacties op “Ode aan de bibliotheek”

Ik hoor inderdaad vaak goede dingen over boeken bij de kringloopwinkels. Als ze weer open gaan, moet ik daar ook eens gaan kijken. Voordeel van de bibliotheek vind ik wel dat je boeken weer terug kan brengen en ze niet thuis op hoeft te slaan. Maar je kan kringloopboeken natuurlijk ook weer daar inleveren.

Like

Neuzen en snuffelen bij kringloopwinkels levert verrassende vondsten op.

Like

Ja, vanaf het moment dat je kon lezen, las je alles wat los en vast zat! Je was dan ook zeer blij dat je ieder jaar tijdens de KBW een boek mocht kopen! Fijn dat je nu plezier hebt van de bieb! En ik ook!

Like

Ik ben ook een groot fan van de bibliotheek! Al jaren lid, op een gegeven moment had ik de bieb in mijn woonplaats uitgelezen en nam ik dus een abonnement in de bieb in de grote stad verderop. Nu woon ik in die grote stad, en is de dichtstbijzijnde vestiging van de bibliotheek dichterbij dan de supermarkt.

Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s