Categorieën
#geocaching Geschiedenis Munzee Wandelen

Parkbos de Haar (Day Zero Project: doel #94)

Boomcertificaten

Ondanks dat mijn Day Zero Project al een tijdje afgelopen is, kom ik vandaag toch even terug op doel #94. Dat was er eentje uit de categorie serious things en wel het (financieel) adopteren van een dier of een boom. Ik beschouwde dit doel als vervuld, doordat Landal steeds een boom namens mij sponsorde in Parkbos de Haar, bij elke vakantie die ik bij hen boekte in de jaren 2017 en 2018. In totaal sponsorde ik zo drie bomen.

Ik zie nu dat er maar op één boomcertificaat vermeld staat dat het specifiek om een boom in Parkbos de Haar ging. Ik trok al in twijfel dat daar 70.000 bomen waren geplant, maar mijn andere bomen staan dus ergens anders in het land.

Ik had mij voorgenomen om mijn adoptiebomen in Parkbos de Haar eens te gaan bekijken en op een grauwe, koude winterdag in januari 2020 was het eindelijk zo ver. Vanwege het weer zijn de foto’s dus erg donker.

Parkbos de Haar

Parkbos de Haar is nog een heel jong bos, Natuurmonumenten is pas in 2015 begonnen met de aanleg. Alle boompjes zijn dus nog heel klein en daardoor is het bos absoluut nog niet te vergelijken met zoiets als de Oisterwijkse bossen, die al veel en veel langer bestaan. Parkbos is eigenlijk wel een heel goede benaming; het bos doet nu nog veel meer denken aan een park.

Het parkbos is te vinden aan de westzijde van Kasteel de Haar, ter hoogte van de Hoeve Wielrevelt, aan de Thematerweg 10c. Het hoort dan ook bij Landgoed Haarzuilens. Het plan is ontworpen door de tuinarchitect Hendrik Copijn. Het is een romantisch park in Engelse landschapsstijl, deze stijl sluit aan bij de oorspronkelijke plannen voor het park rondom Kasteel de Haar.

Het idee is dat je kan wandelen, struinen en spelen in het parkbos. Spelen kan nu al, want er zijn bijvoorbeeld al stapstenen aangelegd door de vele watertjes die het gebied doorkruisen. Wandelen kan ook al en dat struinen gaat in de toekomst vast nog komen.

DSC04942
Kasteel de Haar

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en het is te vinden in het plaatsje Haarzuilens, gemeente Vleuten in de provincie Utrecht. Er heeft op deze plek al eerder een kasteel gestaan, maar het huidige gebouw werd gebouwd in de periode van 1892 tot 1912 en is ontworpen door de architect Pierre Cupyers. Deze man is vooral bekend als ontwerper van het Rijksmuseum en het centraal station van Amsterdam, maar eigenlijk ontwierp hij vooral kerken. O.a. de Petruskerk in mijn eigen woonplaats Oisterwijk. Ik ben 1x binnen geweest in Kasteel de Haar en vond dat je die boogstructuur die je vaak in kerken ziet, ook terug zag in bijvoorbeeld de grote hal van het kasteel. Het klopt inderdaad dat het interieur is ontworpen in een neogotische, kerkelijke stijl.

Aan geld voor de herbouw van het kasteel was geen gebrek. De opdrachtgever was baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar (1860-1934), die getrouwd was met barones Hélène de Rothschild (1863-1947), een erfgename uit de Franse tak van de rijke bankiersfamilie De Rothschild. Overigens waren de baron en de barones niet van plan om het kasteel permanent te gaan bewonen; het was alleen bedoeld als “nazomerverblijf” voor de maanden augustus en september… Voor iemand zoals ik – die op een klein appartement van amper 40m2 woont – is zulke rijkdom nauwelijks te bevatten. 

DSC04948
Kasteel de Haar in de mist

Haarzuilens

Kasteel de Haar heeft een nauwe band met het dorp Haarzuilens. Zo zijn de kleuren van het kasteel (rood en wit) en het wapen van de familie van Zuylen nog terug te vinden op vrijwel alle woningen van het dorpje, zelfs op de nieuwbouwwoningen. Overigens lag Haarzuilens vroeger dichter bij het kasteel. De baron wilde echter op de plaats van het dorp een Romeinse tuin aan laten leggen, dus kocht hij het complete dorp op en liet het ongeveer een kilometer verderop herbouwen. Haarzuilens is een brinkdorp, heeft een beschermd dorpsgezicht en veel gebouwen zijn rijksmonumenten, net als het kasteel zelf.

DSC04931

Stichting Kasteel de Haar

Sinds 2000 zijn het kasteel en de omliggende tuinen eigendom van de Stiching Kasteel de Haar. De familie Van Zuylen heeft nog wel steeds het recht om in de maand september gebruik te maken van het chatelet, het bijgebouw van het kasteel. De “landerijen” rondom het kasteel – waaronder Parkbos de Haar – zijn eigendom van Natuurmonumenten.

Elfia

En waarom heb ik nou zoveel belangstelling voor dit kasteel en de omgeving? Tja, omdat ik er ondertussen al heel vaak geweest ben vanwege het fantasy-evenement Elfia, wat elk jaar in april wordt gehouden in de tuinen rondom Kasteel de Haar (helaas ging het in april 2020 niet door vanwege het corona-virus, maar ik had sowieso niet gekund, omdat ik naar Disneyland zou gaan dat weekend, wat natuurlijk ook niet door ging). Daardoor voelt het een beetje alsof er een heel klein brokje van het kasteel van mij is, haha.

Groene Wissel Vleuten

Ik zocht op of er toevallig een wandeling vanaf station Vleuten naar Parkbos de Haar liep en dat bleek zo te zijn: er was een groene wissel. Die liep niet door Parkbos de Haar, maar er langs af, maar ik zou dan wel kunnen afbuigen.

Deze januaridag kwam met koud, grauw winterweer, maar volgens mijn 5-regel-dagboek lag er vorig jaar sneeuw op deze datum en dat was nu niet. Dus muts op, handschoenen aan, winterjas aan, thermosokken aan en gaan met die banaan. Op station Vleuten ben ik ondertussen al heel vaak geweest. Ik wandelde eerst een stukje door het dorp en daarna via een laan meteen naar Landgoed Haarzuilens. Ik kon natuurlijk ook weer de Hamtoren zien, een toren die een paar jaar geleden voor een paar miljoen te koop stond en wat mijn moeder en mij wel een leuk optrekje leek… als we de loterij zouden winnen… (overigens doe ik niet mee aan loterijen, maar dat is weer een ander verhaal). De Hamtoren stond nu in de steigers, blijkbaar wordt hij gerestaureerd.

DSC04932
Fietspad tussen de bomen. Deze foto scoorde (voor mijn doen) hoog op instagram.

Landgoed Haarzuilens

Daarna ging ik via een bomenlaan de gronden van landgoed Haarzuilens op. Hier herkende ik algauw dingen van een multi-cache die mijn moeder en ik ooit gedaan hebben voor we het terrein van Elfia betraden. Daar staan van die verroeste kerkjes en stalen koeien. Die kerkjes omdat dit het oude kerkenpaadje was. Via de bloesemlaan – nu natuurlijk nog geen bloesem – kwam ik onder de brug door naar het kasteel. Er is sinds kort een virtuele cache te doen bij Kasteel de Haar. De vraag is dus van wat voor materiaal de brug is gemaakt. Dat wist ik meteen, ik ben hier ondertussen al zo vaak geweest. Je moest natuurlijk ook een foto maken van jezelf met het kasteel op de achtergrond. Nou heb ik plenty off foto’s van mezelf met het kasteel, maar dan ben ik gekleed op z’n Elfiaans. Dus nu maar een keurige foto in geocaching-outfit gemaakt.

Geocaching en Munzee

Het kasteel zag er een beetje somber uit in dit grauwe winterweer en zonder dat “the gates of Elfia” geopend waren. Ik kon wel een paar Munzees vangen rondom het kasteel, waaronder een hotel waar ik nog een kamer kon krijgen. Dat is leuk voor de punten. Ik heb ook nog overwogen om een bezoek aan het kasteel te brengen (ik mag er gratis binnen met mijn museumkaart), maar geocaching was belangrijker vanwege mijn Geocaching Datum Project (dit was een 3-cache-datum) en ik had nu nog maar één cache gedaan; de virtual. Daarnaast was ik gekomen om het parkbos te bekijken, dus boog ik af naar Parkbos de Haar, wat dus vanaf de hoofdingang links van het kasteel blijkt te liggen. Omdat ik eerder langs nummer acht van de serie kwam, besloot ik in omgekeerde volgorde te gaan lopen. Dat bleek niet echt een goed idee te zijn. Nummer 8 en 7 werden snel gevonden. Ik vond het grappig dat nummer 7 bij een oude, omgevallen boom lag, die ze hier tussen de jonge boompjes hadden neergelegd. Die boom kwam dus uit een gebied iets verderop. Het leek op de Duizendjarige Den die ik tegen kwam bij de NS-wandeling Warnsborn. Het idee was ook hetzelfde; dat de boom bleef liggen om als voedsel te dienen voor insecten en andere beestjes.

 

Daarna verdwaalde ik een beetje onderweg naar nummer 6, ik liep vast in een drassig gebied, dat doorsneden werd door brede sloten (ok, dat was toch een beetje struinen). Dus teruggegaan naar het verharde pad. Toen stond ik bijna op nummer 4, dus besloot ik die maar eerst te loggen en dan via 5 naar 6 te komen. Ik had het er maar druk mee, want er waren ook nog Munzees in het Parkbos, dus liep ik afwisselend op Smaug en Phone te kijken. Het lukte nu wel om nummer 6 te bereiken, die bleek bij het geboortebos te liggen. Hier kunnen ouders een boom laten planten voor hun kind. Ik vind dat wel een goed initiatief; mocht ik ooit nog kinderen krijgen, dan krijgen die ook een boom.

Ik kwam langs een stukje waar een loopbrug door een soort van moeras was aangelegd. Hier waren dan ook moerascipressen geplant, maar die waren nu nog niet zo groot. Volgens de foto op het informatiebordje worden het wel stoere bomen, dus ik besloot dat ik een moerascipres had gesponsord. Er hingen tenslotte geen naamkaartjes aan die boompjes, dus ik heb er gewoon zelf eentje uitgezocht, haha.

Vlakbij nummer 6 ving ik ook nog een tijdelijke special Munzee, die mij 200 punten en een nieuwe badge opleverde. Dat ging dus ook lekker vandaag. Ik wandelde weer terug naar het rode bruggetje voor de laatste drie caches van de serie. Die werden allemaal gevonden en bij nummer 1 rekende ik de bonus uit. Die bleek in een gebied verderop te liggen, aan de overkant van de weg. Dat kwam mij eigenlijk wel goed uit, want nu kwam ik meteen langs de cache Klein Limburg, in het gelijknamige gebied. Vanaf dit gebied(je) kon je zo de kasteeltuinen van de Haar inkijken, ik zag allemaal bekende plekjes. Ook deze cache werd gevonden en daarna kon ik door voor de bonus van de Parkbos-serie. Hiervoor moest ik een klein stukje langs een landweggetje lopen en wat wordt er op dit soort weggetjes toch altijd idioot hard gereden. Waarschijnlijk omdat er geen enkele vorm van toezicht is. Ook de bonuscache werd gevonden.

Koud

Ik had nu ruim genoeg caches gevonden om de datum te saven voor mijn Geocaching Datum Project. Nu had ik verschillende keuzes. Ik kon de Groene Wissel af gaan maken, maar ik had nog zo’n 13 kilometer te gaan en het was echt koud, grauw winterweer. Daarnaast had ik een groot gedeelte van de route al eens eerder gelopen (Hollandse Kade). Er zou ook nog maar 1 cache op de route te loggen zijn, dus dat was ook niet echt een trigger meer om verder te gaan. Eigenlijk viel deze optie gewoon af: te koud en nog te ver.

De tweede optie was om een bezoek aan het kasteel te gaan brengen. Maar het was al bijna half 3 en er van uitgaande dat ik zo’n twee uur daar binnen zou blijven, zou ik pas om half 5 weer naar buiten komen en het was ook nog een klein uur terug lopen naar het station. Dat zou dan weer een race tegen het donker worden en dan moest ik ook nog 1,5 uur terug naar huis treinen. Daarnaast ben ik al eens in het kasteel geweest, dus het was niet dat ik er nog nooit geweest was.

Dus werd het de derde optie: op mijn gemak terug wandelen naar station Vleuten, zodat ik nog voor het donker terug in Oisterwijk zou zijn. Uiteindelijk was er allemaal ellende op het spoor (aanrijding met persoon en spoorwegovergangstoring) en daardoor strandde ik pas drie uur later op station Boxtel, waar gelukkig iemand mij op wilde komen halen.

Maar nu heb ik dat Parkbos de Haar tenminste eens met eigen ogen gezien ;>)

DSC04951

Alle foto’s bij deze blog zijn door mij zelf gemaakt.

Informatie komt van de website van Natuurmonumenten, de website van Kasteel de Haar en Wikipedia.

Aanvulling:

Tja, dit soort dagen waarop ik op “avontuur” ga, vind ik dus heerlijk. En als ik dit zo terug lees, dan mis ik het extra erg. Januari is nog maar een paar maanden geleden en nu zitten we ineens gebonden aan de omgeving rondom huis. En ja, daar vallen ook best avonturen te beleven, maar het is toch anders.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s