Categorieën
#geocaching

Geocachingverhalen uit het verleden: Windmolens in de Twilight Zone

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verhaal online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 13 augustus 2008

Anke en ik waren op vakantie in Zweden en we gingen vandaag geocachen op het eiland Solleron.

 1. Malibambo
 • Maker: micke a
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden
 1. The Give Healthy
 • Maker: S.P.A.M.
 • Maker: micke a
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden
 1. Adfam 1
 • Maker: adfam
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden
 1. Leron
 • Maker: rådis
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden
 1. Froplantage
 • Maker: tigern
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden
 1. Backestad – Farled Dalarna
 • Maker: rådis
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden
 1. Bengtsarvet – Farled Dalarna
 • Maker: rådis
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden
 1. Larka
 • Maker: tigern
 • Type: Traditional
 • Heideroosjes: Maartje en Anke
 • Gevonden op: 13 augustus 2008
 • Plaats: eiland Solleron, Zweden

Het plan voor vandaag was om de caches op het eiland Solleron te gaan vinden. Dit eiland lag niet zo heel ver van de camping af en was met een grote brug verbonden met het vasteland. Maar eerst gingen we de meest afgelegen cache doen die we ooit gedaan hebben. Na een hele rit over modderige bospaden (we vonden het een wonder dat de TomTom deze weg wel kende), kwamen we aan bij een bospad. Dit smalle bospad leidde ons naar een kruis op een rots. Achter die rots bleek een openluchtkerk te liggen, heel erg apart, zo midden in het bos. Deze kerk lag mijlenver van de bewoonde wereld af en we vroegen ons af of er werkelijk mensen op de mis af zouden komen, maar dit was wel heel erg leuk om te zien en weer echt iets waar je anders nooit zou komen. Na een tijdje zoeken vonden we de cache niet ver van de kerk af en wandelden we weer terug over het survivalpaadje. De weg naar de kerk toe was niet echt geschikt voor oude mensen, maar misschien word het geloof in Zweden nog wel anders beleefd dan in Nederland?

Toen we terug waren bij de auto (ja, die had ik gewaymarkt) moesten we weer terug rijden over de modderige zandpaden naar de bewoonde wereld. Gek genoeg werden we ergens halverwege gehinderd door iets zeer vreemds: windmolens! Ze waren daar midden in het bos in de facking middle of nowhere windmolens aan het bouwen. Het waaide daar niet eens, er was geen enkele vorm van bewoning en Anke en ik vroegen ons serieus af waarom ze de moeite namen om die dingen daar te bouwen? Toch waren ze er drie aan het bouwen. Wij moesten wachten op de enorme vrachtwagens (special order) die de onderdelen van de windmolens aanvoerden: enorme palen en enorme wieken. Echt niet normaal. Ondertussen konden we de complete extra lange live-editie van Twilight Zone van de Golden Earring afluisteren. Daarna kregen we eindelijk het teken dat we door mochten rijden. Ik denk dat de werkmannen zich net zo over ons verbaasden als wij over hen. Wat moest dat kleine, buitenlandse autootje met die twee vrouwen erin daar in dat afgelegen bos???

Nou geocachen dus, haha.

We gingen door voor ons volgende project. Ik had The Give Healthy eigenlijk over willen slaan, omdat hij bovenop een hoge berg lag en veel tijd zou kosten, maar volgens Pien en Noortje was hij erg de moeite waard, dus gingen we hem toch doen.

Onderaan de berg lag een soort van pretpark voor kinderen (Tomteland) en je kon gratis op de parkeerplaats parkeren. Je kon tegen betaling met de stoeltjeslift mee naar boven. In de winter werd deze berg gebruikt om op te skieën, in de zomer om op te mountainbiken en de lift werd dan ook vooral gebruikt door mountainbikers die met hun fiets en al in de stoeltjeslift gingen. Je had echt een geweldig uitzicht vanaf de stoeltjeslift en ook vanaf de berg zelf.

Bovenop de berg was een restaurant, maar wij hadden veel meer aandacht voor de cache. Die lag op de berghelling en we moesten er nog even naar zoeken. Het logboek was erg grappig. Bij het log van Nopi (die hadden de cache al tijdens hun vakantie in 2007 gevonden) stond een pijltje van een ander Nederlandse team die naar hun log leidde en daar stond: I agree with Nopi. Pien had iets geschreven over het mooie uitzicht. Wij schreven ons eigen log en besloten dat deze locatie zeer geschikt was om een nieuwe profielfoto te maken. Dus zocht ik een rotsblok waar ik mijn fototoestel op kon stellen. Alleen moesten wij dan wel wat lager staan. Dus Anke al goed staan en ik mijn timer instellen. Daarna moest ik hard lopen om op tijd op de locatie te staan. Op de foto zie ik er dan ook uit alsof ik net aan kom rennen, wat ook eigenlijk echt het geval is. Mijn moeder vond het een enge foto, ze zou die cache nooit gedaan hebben, haha.

Wij aten ons lunch op bovenop de berg, zodat we nog even van het uitzicht konden genieten. Daarna weer terug naar beneden met ons stoeltjeslift-retourtje, want beneden wachten nog meer caches op ons.

Adfam 1 lag in het bos bij een klein houthakkersdorpje in de bergen. We moesten een stukje wandelen langs een mooie waterval en toen vonden we de cache. Was ook een mooie locatie.

Leron lag op het eiland Solleron op een weinig bijzondere locatie. Eigenlijk hadden we ook nog de kano-cache willen doen die op een klein eilandje een eindje verderop, maar we hadden geen kano bij.

De cache bij de Froplantage zat onderin een hek verstopt. Wat de Froplantage nou precies was is mij niet helemaal duidelijk. Het had iets te maken met water in ieder geval. Bevloeiingsveld ofzo?

Farled Dalarna – Backestad en Bengtsarvet lagen allebei weer bij een steiger aan het water. Nadat we de laatste van de twee gelogd hadden kwam ik tot de conclusie dat ik een coördinaat in mijn GPS miste. De achtste cache van die dag, Larka, stond wel op mijn beide lijstjes: mijn traditional-print voor Mora en omgeving en op mijn handgeschreven daglijst van die morgen, maar hij stond niet in de GPS. We probeerden Noortje te bellen, maar die nam maar niet op. Anke had zoiets van, dan doen we die cache toch niet, een found meer of minder maakt niet uit. Maar ik wilde hem perse hebben omdat het een cache was die Nopi al wel had en wij nog niet. Uiteindelijk nam Noortje dan toch op (Pien was onbereikbaar) en ze was bereid om het coördinaat voor ons op te zoeken. Larka bleek maar een paar honderd meter van Bengtsarvet af te liggen en we konden er te voet naartoe. Noortje belde zelfs nog terug dat ze zich de cache nog herinnerde van vorig jaar. Ze had hem zelfs mee gevonden. Hij lag onder een huisje op steunen in een gehuchtje. Volgens Noortje was het een hippie-dorp, maar wij hebben geen mens gezien.

Met deze cache hadden we Solleron leeggecachet, op die kano-cache na.

Wat ik hier op 13 augustus 2020 nog aan toe te voegen heb:

Als ik windmolens zie heb ik altijd de rest van de dag Twilight Zone in mijn hoofd. En geocachen in Zweden was erg avontuurlijk, vergeleken met Nederland. We hadden toen nog geen gps met kaart, dus het was toen veel moeilijker dan het nu zou zijn. Nu gebruik ik nooit meer print-outs en ook geen handgeschreven daglijsten. Het is nu query (een lijst met cache-bestanden) in gps en gaan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s