Categorieën
Persoonlijk

Last day of the year 2020

Overzicht van het jaar 2020

En daar zijn we dan aangekomen op de laatste dag van het jaar 2020. Aan het begin van het jaar dacht ik dat de magische dubbele 20 zou zorgen voor een jaar vol hoogtepunten. Nou, we weten allemaal dat daar niet veel van terecht is gekomen. Corona en de daarbij behorende maatregelen gooiden nogal wat roet in het eten. Veel mensen vinden dat we dit jaar daarom maar uit de geschiedenisboekjes moeten schrappen, maar daar ben ik niet mee eens, het zijn evengoed 366 (want we kregen ook nog een dagje extra) dagen van mijn leven. Dus daarom toch een terugblik. Dat deed ik eerder in 2016, 2017, 2018 en 2019.

Wat heb je in 2020 gedaan wat je nog nooit eerder had gedaan?

Tja, daarmee zijn we meteen aanbeland bij een gevolg van corona, want ik had nog nooit eerder een mondkapje gedragen. Ik droeg het voor het eerst toen ik afgelopen zomer tijdens de versoepelingen een aantal keer met de trein heb gereisd. En later werd het natuurlijk zo’n beetje overal verplicht, dus nu zit er standaard eentje in mijn jaszak, in mijn rugzak en in het tasje dat ik meeneem naar mijn werk.

Welke landen heb je bezocht?

Ook reizen bleef natuurlijk erg beperkt dankzij de coronamaatregelen, dus mijn enige voet op buitenlandse grond dit jaar was tijdens de wandeling rondom het Drielandenpunt en op dat punt zelf. Tijdens die wandeling liep ik dus stukken door Duitsland en België. Verder bleef ik in Nederland en ook nog eens vooral in midden-Brabant.

Wat zijn je favoriete momenten van 2020?

In januari – toen dat nog mocht – bezocht ik twee avonden achter elkaar een concert. Het eerste was dat van Floor Jansen in 013, het tweede dat van coverband Best of Britain. Nu ik dus al 11 maanden niet naar een concert of theater ben geweest, begin ik het aardig te missen.

In de zomer ging ik twee keer drie dagen weg met mijn moeder. Beide keren propten we die drie dagen helemaal vol met wandelingen, geocaches en munzees. En toen mocht je ook nog op een terras zitten. We vonden een van de oudste caches van Nederland, midden in de bloedhete Soesterduinen: First Dutch (tijdens de hittegolf in augustus). Verder wandelde ik eindelijk door de Kaapse Bossen bij Doorn, dat stond al jaren op mijn bucketlist. Net als het Drielandenpunt.

In de herfst was er ook nog een weekje vakantie op de Sallandse Heuvelrug. Ook daar een paar heel mooie wandelingen gemaakt, maar de absolute topper was de hoogtepuntenwandeling over de Lemeler- en Archemerberg, een natuurgebied waar ik tot oktober dit jaar nog nooit van gehoord had, maar het was echt een prachtige wandeling, ondanks het sombere weer. Ik zou heel graag nog een keer terug willen, maar het is nogal ver van huis en lastig te bereiken met het openbaar vervoer.

Vooral wandelhoogtepunten dus, dit jaar. Want gelukkig mag wandelen nog wel.

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?

Het punt is dat de uitslagen van twee grote prestaties beiden pas in januari 2021 zullen vallen. Dus daarmee heeft 2020 zelf geen grootse prestatie, maar is het vooral een aanloopjaar naar grootse prestaties toe geweest. In ieder geval ben ik een doorzetter op meerdere vlakken in het leven en dat is zeker een prestatie om trots op te zijn.

Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?

Een gebrek aan motivatie, maar die vond ik later wel weer terug.

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?

  • Huur en andere vasten lasten slorpen toch erg veel van mijn geld op.

Verder viel het allemaal wel mee. Geen vreselijk grote uitgaven gedaan dit jaar. Veel minder geld aan de trein uitgegeven dan vorig jaar, omdat reizen met de trein werd afgeraden en ik maar een paar keer op school ben geweest (afstuderen doe je vooral thuis). Ik heb wel af en toe wat leuks gekocht voor mezelf, zoals spellen, (tweedehands) boeken en puzzels. Maar ik heb evengoed ook weer dingen verkocht via Marktplaats, dus dat heft elkaar aardig op.

Waar werd je heel erg blij van?

Vooral van wandelingen dit jaar, zie de hoogtepunten. Verder ben ik blij dat ikzelf het hele jaar gezond ben gebleven en geen corona heb gehad. Ook mijn family en vrienden hebben het gelukkig niet gehad. De kennissen die het wel hebben gehad, zijn gelukkig allemaal weer genezen. Gezondheid was een belangrijk item dit jaar en dat zal het in 2021 zeker ook nog blijven.

Ook ben ik blij dat de beide cavia’s nog leven. Vorig najaar verloor ik binnen zes weken twee cavia’s en ik ben heel lang bang geweest dat Fenno het ook niet zou redden (want hij bleef heel erg klein voor een beertje, dat is hij nog steeds, maar Freek is dan weer heel groot), hoewel het beestje harstikke levendig en gezond is. Gelukkig zijn Freek (juni 2017) en Fenno (oktober 2019) allebei alive en kicking en gaan ze gezellig mee 2021 in.

Waar heb je om moeten huilen?

Ik ben niet zo’n huiler. Net als iedereen zal hebben gehad, heb ik ook wel een paar mindere momenten gehad dit jaar. Het absolute dieptepunt lag ergens in maart. Nederland was net in lockdown en ik kreeg tijdens mijn werk een ongeluk. Iemand fietste (nogal hard) tegen mij aan en ik viel dus van mijn postfiets af; op mijn hoofd. Dat leverde een gigantische bult op, een blauwe plek die pas na twee weken een beetje weg begon te trekken en een hoop hoofdpijn. Omdat ze bang waren dat ik een hersenschudding had (dat bleek niet zo te zijn), logeerde ik een paar dagen bij mijn ouders en daar stond de hele tijd het coronanieuws op. Nou, dat was genoeg om depressief van te worden.

Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:

Dikker of dunner? Ik denk dat dat nog hetzelfde is als vorig jaar. Geen coronakilo’s voor mij, omdat mijn werk gewoon doorging en dat nogal lichamelijk is. Ik pas nog prima in al mijn kleding en had bij sommige items zelfs een maatje kleiner nodig, dus misschien toch iets afgevallen. Ik heb geen weegschaal in huis, dus kan het niet controleren.

Blijer of somberder? Dit vind ik een lastige. Over het algemeen probeer ik wel positief te zijn, maar soms zie ik alles heel erg somber in. En daar helpt die hele coronacrisis natuurlijk niet echt bij. Dus het ligt een beetje aan het moment.

Rijker of armer? Rijker, maar dat komt simpelweg omdat ik dit jaar veel meer uren heb kunnen werken dan vorig jaar (toen ik een voltijdminor deed en een paar maanden lang heel vaak naar school moest) en daaruitvolgend dus ook meer verdiende. Daarnaast kon ik het aan minder dingen uitgeven. Dankzij corona was er een explosieve toename van brievenbuspakketten, dus aan werk voorlopig geen gebrek.

Wat had je vaker of meer willen doen?

Bloggen: De vaste lezers zullen het wel gemerkt hebben: ergens in augustus stopte ik min of meer met bloggen en kwamen er alleen nog Throwback Thursday-verhalen online, omdat ik die al ingepland had. Er waren meerdere reden voor deze blogpauze. Mijn thema was verouderd en ik moest halsoverkop over op een nieuw thema, wat niet deed wat ik wilde en ik had de tijd niet om het uit te zoeken. Daarnaast leek het mij verstandiger om mijn tijd in afstuderen te steken en niet in het schrijven van blogjes die amper gelezen worden. Toch heb ik het bloggen wel heel erg gemist, dus ik ga het vanaf nu weer oppakken.

Nieuwe spellen spelen: Ja, dat doe ik wel veel, maar ik bedoel eigenlijk spellen spelen van de To Be Played-stapel. Ik merk dat je toch vaak naar spellen grijpt die je al kent of die makkelijk weg spelen. En daardoor liggen er nog steeds nieuwe spellen in het plastic in de kast en dat is erg jammer. In 2021 wil ik dus elke maand een nieuw spel gaan spelen.

Wat had je minder willen doen?

Mijn studie zorgde opnieuw voor veel momenten van stress en vertwijfeling.

Wat was je favoriete TV-programma?

Zoals altijd Wie is de Mol. Dit jaar maar liefst twee seizoenen: het gewone seizoen en het extra seizoen met oud-deelnemers. Had ik de goede Mol? Nee…ik heb altijd een finalist, maar niet de goede Mol. Gelukkig begint het nieuwe seizoen deze week, dus ik ga nu beter mijn best doen. Ik keek overigens ook naar de Belgische variant en ook daar zat ik op een finalist.

Verder heb ik veel afleveringen van Floortje naar het einde van de wereld gekeken en ook het nieuwe programma Floortje blijft hier. Ik houd van de vaak excentrieke mensen in dit programma.

Af en toe kijk ik ook een aflevering van Ik Vertrek, ik denk vooral omdat ik het avontuurlijk vind dat mensen dat durven.

Ook heb ik Beste Zangers gekeken en dat programma met die camping van Nick en Simon.

Al met al heb ik dus veel meer “TV” (vooral uitzending gemist op mijn laptop) gekeken dan andere jaren. En dat heeft dan toch weer te maken met corona.

Wat is het beste boek dat je in 2020 heb gelezen?

Ik vind het altijd heel lastig om boeken uit zoveel verschillende genres en leeftijdsgroepen met elkaar te vergelijken. Maar ik zal een poging doen voor een top-5:

De sterrengever – Jojo Moyes: Over vrouwen die ergens in een afgelegen omgeving een bibliotheek opzetten, waarbij ze de boeken te paard rondbrengen. Superavontuurlijk, echte girlpower en bibliobibuli ten top.

Dor – Neal en Jarrod Shusterman: Over de totale chaos die uitbreekt als een staat in Amerika in een hittegolf wordt afgesloten van het water. Water is een primaire levensbehoefte en de aanklacht tegen het klimaatprobleem is duidelijk. In de zomer zaten we overigens aardig dicht tegen het scenario van dit boek aan, toen er werd gewaarschuwd dat we toch echt teveel water gebruikten.

Drakendal-trilogie – Scarlett Thomas: Ik moet eerlijk bekennen dat dit C-boeken zijn en erg fantasierijk, maar ik vond ze heel erg leuk en ik hoop stiekem dat er nog een deel komt…

Sarah Lark: Ik las een heleboel dikke pillen van Sarah Lark. Het zijn historische romans en de meesten spelen zich af in Nieuw-Zeeland in de negentiende en begin twintigste eeuw. Lark heeft een prettige schrijfstijl en omdat ik weinig wist over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland vond ik het ook erg interessant. En het zal mij veel boze blikken opleveren, maar ik vind Lark een betere schrijfster dan Lucinda – Zeven Zussen – Riley, hoewel ik die boeken ook graag lees hoor.

Christopher Paolini – Slapen in een zee van sterren: Paolini schreef op zeer jeugdige leeftijd vier boeken over Eragon en zijn draak Saphira en die behoren tot mijn alltime favorieten. Ik was dus een beetje huiverig of ik zijn nieuwe science fiction ook leuk zou vinden. Met 800+ pagina’s is het een dikke pil, maar het las lekker weg en ik vond het ook best interessant. Ik weet niet of er nog een vervolg komt en ook niet of ik het ooit nog eens ga lezen, maar het is wel de beste sf die ik ooit gelezen heb.

Wat is de beste (nieuwe) film die je dit jaar heb gezien?

Nou, dat is makkelijk, want ik ben dit jaar maar 1x naar de bioscoop geweest en wel naar Onward de nieuwe Disney/Pixar-film. En ja, ik vond dat een goede film.

Wat deed je op je verjaardag?

Toen werkte ik mijn ass off. Ik ben jarig op 31 maart, dus Nederland was keihard in lockdown en je mocht niets leuks doen. Dus ging ik maar gewoon werken en als “cadeautje” kreeg ik heel veel post; een van de drukste dagen van het jaar. Ik liep toen ook nog met een grote blauwe plek op mijn hoofd rond, ten gevolge van het fietsongeluk een week eerder. Daarnaast had ik heel veel last van hooikoorts, omdat het al lenteweer was geweest en daardoor alle bomen waar ik allergisch voor ben gezellig in bloei stonden. Op de dag zelf was het trouwens heel koud. Toen ik eindelijk alle post rond had gebracht ging ik naar huis om mijn lievelingseten te koken. Mijn moeder kwam eten en ze bracht een cadeau mee. Daarna maakten we foto’s van mijn cavia’s met feesthoedjes en deden we spelletjes. Een rustige verjaardag dus, maar dat zal zo voor de meeste mensen zijn geweest, dit jaar.

Heb je iemand gemist?

Tja, door corona en socialdistancing heb ik bepaalde mensen niet of nauwelijks gezien dit jaar.

Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt?

Dat ik mezelf ook prima in en rondom huis kan vermaken.

Dat de mentaliteit van mensen heel moeilijk te veranderen is.

En dat dingen niet vanzelf gebeuren; je zult er zelf keihard voor moeten werken, want anders lukt het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s