Categorieën
#geocaching Wandelen

Onze 10.000ste geocache

Het verslag van het vinden van de 10.000ste geocache van de Heideroosjes.

Het doel stond al op de lijst van mijn Day Zero Project en daarna op de 20 van 2020 lijst. Dit omdat het bereiken van de 10.000 gevonden caches altijd een droomdoel is geweest. Uiteindelijk vonden Anke en ik de 10.000ste cache van de Heideroosjes op 4 januari 2021.

Grauwe januaridag

Ik had nooit verwacht dat we ons jarenlang gekoesterde droomdoel ooit zouden bereiken op een grauwe dag in januari, midden in een lockdown. In mijn gedachten had het moeten gebeuren in het hoogtepuntenjaar 2020. Tja, 2020 voldeed in vele opzichten niet aan de verwachtingen en kende meer dieptepunten dan de geplande hoogtepunten. Dat die 10.000 niet meer gehaald zou worden, wist ik eigenlijk al tijdens de eerste lockdown in maart. Toch kwamen we in december nog heel erg dichtbij en dat was te danken aan twee dingen: de hoge puntentelling van de labcaches (een punt per “waypoint” i.p.v. een punt per cache) en dat Anke door de lockdown weer een stuk fanatieker ging geocachen.

Dus werd op 20 december 2020 (de dag dat we over de 9950 heen gingen) besloten dat we er op 4 januari voor zouden gaan, want deze datum hadden we al in de agenda staan, omdat we dan allebei vrij waren. Uiteindelijk kwam ik één cache te kort, maar dat kon opgelost worden door onderweg even iets op te pikken in Diessen, voor we aan de wandeling zouden beginnen.

Weersvoorspelling

De weersvoorspelling was niet al te best: koud (2 graden), miezerregen, wind en grauw, bewolkt weer. Maar ja, het is natuurlijk hartje winter en verder zijn wij slechte weersomstandigheden bij milestones wel gewend. De 7000ste cache vonden we in de stromende regen tussen de kabouters in België en bij de 9000ste cache (alweer twee jaar geleden) was ik door de aanhoudende stortregen nat tot op mijn onderbroek. Omdat we anders twee weken hadden moeten wachten en dat zonde is van de data voor het Geocaching Datum Project die daarin zouden vallen, besloten we toch maar vandaag te gaan. Tenslotte kan het over twee weken nog zo’n dramatisch weer zijn.

Staycation Diessen

Onderweg stopten we in Diessen voor een cache in een of andere klein parkje. Zonder geocaching zouden we daar nooit geweest zijn. Smaug (mijn gps) was het spoor helemaal bijster en zijn kompas draaide eindeloos rondjes. We hebben dus alle hoeken van het park gezien voor we bij het goede nulpunt waren en daar was een heel magnetisch hek. Uiteindelijk rukte ik een dop van een paal en daar zat de cache in. Deze moeizame eerste found van de dag beloofde niet al te veel goeds voor de rest. We reden naar de parkeerplaats bij het Landalpark, waar we drie weken geleden ook al geparkeerd hadden. Ook deze Staycation 4 startte vanaf dat punt. Drie weken geleden deden we al route 1 en route 2. We gingen nu voor route 4, omdat daar meer subcaches op de route lagen, dan bij route 3. Ook leek dit op papier een mooiere route.

Kan een afbeelding zijn van buitenkleding, weg en boom
Op weg naar de 10.000ste cache!

Waar zijn we aan begonnen?

We liepen een zandpad tussen de weilanden op en op dat moment waaide er een superkoude wind en miezerde het en hadden we even zoiets van: “Waar zijn we aan begonnen? Wat zijn we eigenlijk een stel gekken dat we dit iedere keer gaan doen in de meest maffe weersomstandigheden.” Even later ging de wind wat liggen en werd het droog en vonden we de eerste bonuscache op de route. De route boog ook af het bos in en daar is het beter lopen als het waait en regent. Tegen de tijd dat we bij de cache bij het wankele bruggetje aankwamen, hadden we het warm, op de uitstekende delen na dan. Bij het bruggetje hebben we heel lang naar de cache gezocht en we wilden het al bijna opgeven toen Anke hem toch nog vond. Opluchting, want we konden het ons eigenlijk niet veroorloven om caches te missen. De brug was zo wankel dat we er niet tegelijkertijd op durfden te gaan staan.

Wankele bruggetjes

Het pad slingerde zich verder door een bos en verderop lag nog zo’n wankel bruggetje. Als er nog massa’s geocachers gaan komen is onderhoud wel gewenst. De volgende bonuscache was een stuk makkelijker te vinden, die zagen we al van verre in de bosjes liggen, omdat hij gecamoufleerd was met een nepplant. De volgende bonus was een offsetmulti bij een oorlogsmonument. Er stond ook een kapel. De offsetcache werd een stukje verder gevonden, we werden er bekeken door schapen. Ik had besloten om van onze queeste naar de 10.000 een “live” verslag te doen op instagramstories, dus ik postte af en toe een foto. Ik was begonnen met de vraag of het ons wel of niet zou lukken vandaag en iedereen had het volste vertrouwen in ons: want het was 100% ja.

Heideroosjes op de heide

We waren nu op de helft van de route en tot dan ging het eigenlijk best voorspoedig. Nu kwamen we bij het mooiste stuk van de route: de Neterselse Heide. Heideroosjes horen natuurlijk op de heide, ik kan het nooit nalaten om dat te zeggen. Ik was al wel vaker op de Neterselse Heide geweest, maar dat was alweer even geleden. Het voordeel van geocaching op een doordeweekse dag met slecht weer is dat het heel rustig was. We kwamen echt heel weinig andere mensen tegen, heel anders dan de geocachingzondagen van de afgelopen tijd, waar je bijna over de koppen kan lopen in een gemiddeld natuurgebied. Onderweg haalden we natuurlijk herinneringen op aan geocaching. We zijn ermee begonnen in 2004 (de eerste cache op het account van de Heideroosjes werd gevonden op 22 augustus 2004) en zijn nu dus 16,5 jaar verder. Dat is bijna de helft van ons leven. We hebben zoveel gekke, maffe caches gedaan, zoveel herinneringen. Goed, ik heb dus alle jaren cacheverslagen bijgehouden en daar is – zoals bekend – er elke donderdag eentje van terug te lezen op deze blog.

Te weinig caches?

Aan de rand van de heide kwamen we een beetje in de problemen. We bleken namelijk een cache tekort te komen. Dit kwam door de onduidelijk naamgeving van de bonuscaches. Het begon met 4A t/m 4E. Maar daarna ging het pas weer verder met 4H, 4I, 4J en 4K. Er waren geen 4F en en geen 4G. Later – tijdens het loggen – kwam ik erachter dat die gearchiveerd zijn, omdat de co geen toestemming zou hebben gevraagd om caches weg te leggen in dit gebied. Of dit waar is weet ik verder niet, maar in ieder geval zijn die twee caches zonder duidelijke opgaaf van reden gearchiveerd. En dat betekende dus dat we een cache tekort kwamen voor de 10.000. Dat zou toch wel een disaster zijn. Ook bleek de beoogde 10.000ste cache, de basismulti van Staycation 4 al op driekwart van de route te liggen. Op zich maakte dat niet heel veel uit, omdat we heel deze wandeling als de 10.000 wandeling zagen, maar we moesten dan natuurlijk wel echt bij dat getal uitkomen.

Not founds…

Na het loggen van de basismulti besloten we om dan maar een stukje terug te lopen naar de offset-multi 3C, dus eigenlijk een subcache van Staycation route 3. We berekenden aldaar de cache en gingen op jacht naar de eindcache. Aan twee kanten van het “ravijn” (eigenlijk een diepe sloot, maar ik heb een grote fantasie) naar de cache gezocht, maar niet kunnen vinden. Omdat we het ook een onwaarschijnlijke plek vonden in vergelijking tot de andere verstopplekken, denk ik dat ik een getal verkeerd heb overgeschreven. Wel balen, want nu hadden we nog geen reserve-cache. Dan maar verder lopen naar een traditional van route 3. Daar aangekomen vonden we wel een sleutelhangerring die met een tieripe aan een tak vastzat, maar geen cachecontainer meer. Er waren dan ook een stuk of vijf not-foundslogjes, maar nog geen reactie van de co. Tja, dat waren dus twee not-founds achter elkaar.

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis
Proost! Op cache 9998 ofzoiets…

De strijd tegen het donker en te vroeg proosten

Ondertussen begon de tijd te dringen, want we moesten voor het donker het bos uit zijn. En om de feestvreugde te verhogen begon het ook weer te regenen. We besloten om dan maar de laatste caches van route 4 te gaan doen en dan met de auto nog een cache in Diessen op te pakken. Onderweg naar die laatste route 4 caches bleven we maar tellen of we wel genoeg caches hadden gevonden. De laatste twee caches van route 4 werden wel gevonden en we maakten de door Anke meegenomen champagne (een miniflesje) vast open. Stonden we daar op een zandpad in de wind en de miezer te proosten op een cache die we eigenlijk nog niet gevonden hadden, haha. Het was wel lekker.

Geocachinghoogtepunt!

Uiteindelijk kwam de redding in de vorm van cache 3A, die ik had aangezien voor een cache van route 4. We kwamen daar zo’n beetje langs onderweg naar de auto, dus we hoefden er amper voor om te lopen. Dit werd dus op papier de 10.000ste, maar voor ons voelden gewoon de hele tocht ineen als de grote 10.000-tocht. We waren blij dat het toch nog tijdens de wandeling was gelukt; nog een cache met de auto loggen was een beetje een anticlimax geweest. En we waren natuurlijk ook wel trots op onszelf. We did it! Het geocachinghoogtepunt bereiken op de vierde dag van het jaar! Daar gaan we dit jaar vast niet meer overheen, maar dat is ook dikke prima. Het allerbelangrijkste is dat we plezier hebben in geocaching. En ook leuk dat we deze milestone samen hebben gevonden, want zo vaak gaan de Heideroosjes niet meer samen op pad.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Het bewijs

De statistieken

Dan nog even een beschouwend stukje. Vanaf nu wordt er dus met een vijfcijferig getal gelogd. Ik ben erg blij dat we de 10.000 caches nu eindelijk bereikt hebben. Natuurlijk is het altijd het droomdoel geweest, maar het is niet dat we nu gaan stoppen met geocachen. Ik verwacht dat we nu meer multi’s gaan doen, omdat de punten minder belangrijk worden. Wel blijft er nog een bepaalde druk voor het Geocaching Datum Project en voor het behalen van souvenirs. Maar het is natuurlijk ook wel leuk om nog iets van een doel te hebben.

En waar bestaan die 10.000 founds uit? 7657 traditionals, verreweg het meest voorkomende cachetype, 1174 multi’s, 727 mysteries, 149 earthcaches, 101 labcaches, 64 events, 62 letterboxen, 49 virtuals, 10 wherigo’s en 7 webcamcaches.

We vonden caches in 17 landen, de meeste natuurlijk in Nederland (7596), maar we zijn ook Kilocacher (1000 gevonden caches) in België (1357). Het andere buurland Duitsland (278) staat op de derde plek. Ook in Frankrijk (160) en Denemarken (119) vonden we meer dan 100 caches. Verder vonden we nog caches in Zweden (95), Luxemburg (87), Portugal (62), Griekenland (47), Engeland (38), Polen (24), Italië (9), Spanje (6), Slovenië (4), Turkije (1), Oostenrijk (1) en de VS (1). De meeste landen hebben we trouwens aan Anke te danken, want ik ben nog nooit in Portugal, Griekenland, Polen, Spanje en Turkije geweest. Slovenië en Oostenrijk zijn dan weer wel aan mij te danken. In alle andere landen zijn we wel allebei geweest, behalve dan in de VS, want die found hebben we te danken aan mijn broertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s