Categorieën
#lezen Boeken Boekentip

Boekentip #1: Liz Fenwick

Boekentip: de boeken van Liz Fenwick

Ik leid aan vreselijke bibliobibuli en dat betekent dat ik vrij veel lees; zo tussen de 75 en de 100 boeken per jaar. Al heel lang wil ik meer met boeken/lezen doen op deze blog. Recensies vind ik niet per se een optie: daarvoor lees ik te veel en ik heb simpelweg geen zin om dat over elk boek te doen. Zo’n recensie doet mij ook terug denken aan die vreselijke literatuurlijst en de bijbehorende boekverslagen en mondeling (op mijn 17e verjaardag) op de middelbare school. Daarom heb ik besloten om maandelijks een boekentip te gaan geven op mijn blog. Ik kan dan één boek uitlichten, of een serie of de boeken van een bepaalde auteur. Verreweg de meeste boeken die ik lees, leen ik van de bibliotheek.

Genres

Welke genres lees ik het meeste? Vroeger las ik echt alles wat los en vast zat; ik denk dat ik zo’n beetje de hele jeugdbibliotheek heb uitgelezen (dat was toen nog maar een kleine bibliotheek). Als tiener las ik vooral heel veel fantasy – lekker vluchten naar een andere wereld – en had ik een hekel aan die ouderwetse literatuur van de verplichte lijst. Nu lees ik eigenlijk steeds minder fantasy en hebben romans mijn voorkeur: liefst met een verhaallijn in het heden en eentje in het verleden. Historische romans vind ik ook leuk. Daarnaast lees ik ook nog Young Adult; dit zijn eigenlijk de boeken die er hadden moeten zijn toen ik zelf deze leeftijd had.

Boekentip

De boekentip van deze maand gaat over de boeken van Liz Fenwick. Ik denk dat ze erg geschikt zijn voor fans van bijvoorbeeld de Zeven Zussen-serie. Met een gemiddelde dikte van tussen de 300 en de 400 pagina’s zijn ze wat minder lijvig dan de serie.

Op haar eigen webpagina omschrijft Fenwick zichzelf als een auteur, ex-pat expert, vrouw, moeder van drie kinderen en een dromer. Ze groeide op in Boston, maar woonde later ook in Dubai en in Engeland, waar ze een grote liefde voor de streek Cornwall ontwikkelde.

Ze heeft tot nu toe zeven boeken geschreven die vertaald zijn in het Nederlands en al deze boeken spelen zich af in Cornwall. Ik heb zes van deze boeken gelezen, alleen Een zomer vol herinneringen nog niet, omdat die pas net in de Nederlandse vertaling is verschenen en ik wacht tot de bibliotheek het boek heeft.

  • Sterren boven Cornwall – The Cornish house (2012)
  • Een affaire in Cornwall – A Cornish affair (2013)
  • Een vreemdeling in Cornwall – A Cornish stranger (2014)
  • Onder de hemel van Cornwall – Under a Cornish sky (2015)
  • Het huis op de kliffen – The returning tide (2017)
  • Een zomer vol herinneringen – One Cornish summer (2018)
  • Het pad naar de zee – The path to the sea (2019)

Wat ik leuk vind is dat de eerste vijf boeken (en misschien boek zes ook, dat weet ik dus nog niet) zich afspelen rondom hetzelfde plaatsje in Cornwall. Elk boek heeft zijn eigen hoofdpersonages, maar de hoofdpersonages uit de andere boeken doen dan in de overige boeken mee als bijpersonages. Het is een beetje zoals in de film Love Actually: waar ook allerlei linkjes zijn tussen de verschillende personages.

Toch zijn alle boeken los van elkaar te lezen, het is in die zin geen echte doorlopende serie. Ik heb ze bijvoorbeeld niet in de volgorde van verschijning gelezen, simpelweg omdat ik niets van deze link tussen de boeken af wist (en afhankelijk was van de beschikbaarheid bij de bibliotheek). Wat ik leuk vind aan deze manier van schrijven is dat je dus toch nog tussen de regels doorleest hoe het verder is gegaan met de hoofdpersonages uit een vorig boek: dat ze getrouwd zijn, dat er een kind is gekomen, van dat soort dingen. De bijpersonages worden hier meteen een stuk interessanter door.

Het huis op de kliffen en Een vreemdeling in Cornwall hebben beiden een Tweede Wereldoorlog-verhaallijn. In alle boeken zit ook wel een verhaallijn over relaties, hoewel die niet bij alle personages even soepel verlopen. In veel van dit soort boeken vind ik de verhaallijn in het heden minder, dan de verhaallijn in het verleden, maar dat is bij Fenwick niet het geval; haar verhaallijnen die spelen in het heden zijn ook goed.

Het pad naar de zee speelt ook in Cornwall, maar staat los van de andere boeken; andere personages en een andere plaatsje. Wat ik aan dit boek mooi vond, was dat de de beide verhaallijnen in het heden en het verleden zich op precies dezelfde data afspeelden. Dit was het eerste boek dat ik van Fenwick heb gelezen; ik liep er in de bibliotheek per toeval tegenaan en vond de flaptekst interessant.

Favoriet?

Ik vond alle boeken prettig weglezen; in alle boeken zit een bepaalde spanningsboog en je wil steeds verder lezen om die vragen beantwoord te hebben. Het huis op de kliffen is mijn favoriet, maar Een vreemdeling in Cornwall en Sterren boven Cornwall zitten daar dicht in de buurt. Het pad naar de Zee vond ik bijna thrillerachtig en zeker ook een sterke psychologische roman; wat zou jij doen? Benieuwd of het enige boek dat ik nog moet lezen – Een zomer vol herinneringen – hier nog overheen gaat.

Heb jij al een boek van Liz Fenwick gelezen? En zo ja wat vond je er van?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s