Categorieën
Vegetarisch recept

Vrijheidssoep

Wat vond ik van de Vrijheidssoep van Yvette van Boven?

Vandaag heb ik Vrijheidssoep gegeten. Eerlijk is eerlijk, tot een paar weken geleden had ik hier nog van gehoord. Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat echter dat er normaal gesproken op Bevrijdingsdag overal in het land Vrijheidsmaaltijden worden georganiseerd; dit kan groot of klein zijn, maar de bedoeling is dat mensen bij elkaar komen om samen een maaltijd te eten en ondertussen met elkaar in gesprek gaan over het thema vrijheid.

Praten over vrijheid

Vanwege de corona-beperkingen mogen de Vrijheidsmaaltijden voor het tweede jaar op een rij niet doorgaan en daarom is in 2020 de Vrijheidssoep bedacht. Een bekende kok bedenkt het recept en de bedoeling is dat de mensen thuis dan deze soep maken en eten en ook nadenken of met elkaar in gesprek gaan over vrijheid.

Vegetarische soep

Dit jaar is chefkok en schrijfster Yvette van Boven de bedenkster van de Vrijheidsmaaltijdsoep. Vorig jaar was het Joris Bijdendijk in samenwerking met Samuel Levie. Het recept van Yvette van Boven is vegetarisch (volgens mij zelfs veganistisch) en daarom kwam het ook voorbij op de social media van veel organisaties die vegetarisch eten promoten. Omdat ik al sinds mijn dertiende vegetariër ben volg ik veel van dit soort organisaties. Daardoor hoorde ook ik dus voor het eerst over het bestaan van de Vrijheidsmaaltijden.

Het recept van Yvette van Boven

Het recept van Van Bovens Vrijheidssoep is helemaal in mijn straatje qua ingrediënten. Daarom besloot ik om op 5 mei deze soep te gaan maken. Het is een curry-achtige soep met heel veel groene groenten, kruiden, bloemkoolrijst, kokosmelk en aardappelblokjes. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de soep af te maken met verschillende toppings; ik koos voor extra kruiden en geroosterde amandelstukjes. Het resultaat was lekker, ook al had ik veel meer groentebouillon nodig dan in het originele recept en had het van mij nog wel wat pittiger gemogen. De volgende keer ga ik currypasta gebruiken om de boel nog een beetje up te spicen. In ieder geval vond ik de soep lekker genoeg om nog eens te maken.

Het recept vind je hier.

Oproep

Dan wil ik eindigen met een kleine oproep: in 2018 schreef Yvette van Boven het kookboekje voor de abonnees van de Post.code.loterij. Hoewel ik toen kilo’s van deze boekjes bezorgd heb, ben ik zelf geen lid van de pcl, dus kreeg ik er geen. Wel zou ik graag in bezit komen van dit kookboekje, dus als iemand het overheeft en het aan mij wil afstaan; graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s