Categorieën
#lezen Boeken Boekentip

Boekentip #2: De Leeuwenhof-trilogie

Boekentip #2: de Leeuwenhof-trilogie van Corina Bomann.

Ik leid aan vreselijke bibliobibuli en dat betekent dat ik vrij veel lees; zo tussen de 75 en de 100 boeken per jaar. Al heel lang wil ik meer met boeken/lezen doen op deze blog. Recensies vind ik niet per se een optie: daarvoor lees ik te veel en ik heb simpelweg geen zin om dat over elk boek te doen. Zo’n recensie doet mij ook terug denken aan die vreselijke literatuurlijst en de bijbehorende boekverslagen en mondeling (op mijn 17e verjaardag) op de middelbare school. Daarom heb ik besloten om maandelijks een boekentip te gaan geven op mijn blog. Ik kan dan één boek uitlichten, of een serie of de boeken van een bepaalde auteur. Verreweg de meeste boeken die ik lees, leen ik van de bibliotheek.

Genres

Welke genres lees ik het meeste? Vroeger las ik echt alles wat los en vast zat; ik denk dat ik zo’n beetje de hele jeugdbibliotheek heb uitgelezen (dat was toen nog maar een kleine bibliotheek). Als tiener las ik vooral heel veel fantasy – lekker vluchten naar een andere wereld – en had ik een hekel aan die ouderwetse literatuur van de verplichte lijst. Nu lees ik eigenlijk steeds minder fantasy en hebben romans mijn voorkeur: liefst met een verhaallijn in het heden en eentje in het verleden. Historische romans vind ik ook leuk. Daarnaast lees ik ook nog Young Adult; dit zijn eigenlijk de boeken die er hadden moeten zijn toen ik zelf deze leeftijd had.

Boekentip

De boekentip van deze maand is de Vrouwen van de Leeuwenhof-trilogie van Corina Bomann:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 9789402313291.jpg
1. Agneta’s Erfenis
2. Mathilda’s Geheim
3. Solveigs Belofte

Corina Bomann (1974) woont en werkt in Duitsland, maar deze boeken spelen zich af in Zweden op de Leeuwenhof, een oud landgoed in de buurt van Kristianstad in het zuiden van Zweden. De familie Leeuwenhof is oude landadel en ze staan op goede voet met de Zweedse koninklijke familie die jaarlijks enkele weken op hun landgoed verblijft. Ondanks de naam Leeuwenhof worden er geen leeuwen gefokt, maar paarden. Aanvankelijk worden die paarden vooral verkocht voor de jacht en de cavallerie: voor het leger dus.

Het eerste boek speelt in de periode rond de Eerste Wereldoorlog. Agneta wil zich losmaken van haar adellijke familie en kunstenares worden. De positie van vrouwen is dan nog erg onderdanig aan de mannen: zo heeft Agneta een rechtszaak moeten aanspannen om zichzelf meerderjarig te verklaren. Haar toekomst veranderd plotseling als haar vader en haar broer een vreselijke ongeluk krijgen en zij ineens verantwoordelijk is voor de toekomst van het familiebedrijf.

Het tweede boek speelt in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog en de oorlog zelf. Mathilda wordt als tiener wees en ze wordt onverwacht opgenomen in het gezin van Agneta, waardoor ze dus op de Leeuwenhof komt te wonen. Wat Mathilda echter niet weet is dat Agneta haar tante blijkt te zijn…

Het derde boek speelt in de jaren ’60 en gaat over Solveig, de dochter van Mathilda. De Leeuwenhof zal moeten moderniseren om nog een naam van betekenis te hebben in de veranderde wereld en gaat het Solveig lukken om het bedrijf van haar familie te redden?

De boeken zitten vol geheime familie-relaties en intriges. De drie vrouwen zijn ook niet allemaal even gelukkig in de liefde. Daarnaast zijn er op de achtergrond natuurlijk nog de wereldoorlogen, hoewel Zweden neutraal is, zijn de oorlogen wel heel dichtbij.

Wat ook sterk in de trilogie terug komt is de veranderde positie van vrouwen in de twintigste eeuw. Als wij vanuit deze tijd naar de situatie van Solveig in de jaren ’60 kijken vinden we die misschien nog ouderwets, maar zij heeft al enorm veel vrijheden verworven in vergelijking met Agneta in de jaren ’10. Tegelijkertijd veranderd ook de positie van paarden, de grote inkomstensbron van landgoed de Leeuwenhof. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn paarden nog een belangrijk vervoersmiddel, maar in de jaren ’60 is dat natuurlijk heel anders.

De boeken zijn alledrie tussen de 500 en 600 pagina’s dik. Op sommige punten vind ik het verhaal een beetje traag gaan, met name in het tweede boek is dat het geval. Als je Agneta’s Erfenis hebt gelezen weet je als lezer tenslotte al wat het geheim is waar Mathilda achter gaat komen. Pas als de oorlog uitbreekt, wordt het weer echt interessant. Maar alles bij elkaar is het wel boeiend genoeg om steeds verder te willen lezen en daarnaast geven de boeken een aardig idee van het veranderende tijdsbeeld in de twintigste eeuw.

Andere boeken van Corina Bomann

De Leeuwenhof-trilogie is niet het het debuut van Bomann, ze heeft al veel andere boeken geschreven, alleen zijn dat stand-alones:

De jasmijnzussen – Die Jasminschwestern
De maneschijnsonate – Der Mondscheingarten
De rozentuin – Sturmherz
De stormroos – Die Sturmrose
Een wonderlijke winterreis – Eine wundersame Weihnachtsreise
Het klaprozenjaar – Das Mohnblütenjahr
Het vlindereiland – Die Schmetterlingsinsel
Winterbloesem – Winterblüte

Ik heb zelf nog niet al deze boeken gelezen, alleen De Stormroos, Het Vlindereiland en De Jasmijnzussen. Ook dit vond ik alledrie mooie boeken, met de Stormroos als favoriet.

Blijkbaar vond Bomann het schrijven van een trilogie erg leuk (en de Leeuwenhof-trilogie staat hoog op de bestsellerlijst, dat zal ook meespelen), want ze is al begonnen aan haar volgende: De Kleuren van Schoonheid. Het eerste boek van deze trilogie heet Sophia’s Hoop en verschijnt in juni.

Heb jij een of meerdere boeken van Corina Bomann gelezen? En zo ja, wat vond je ervan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s