Categorieën
#geocaching Throwback Thursday Wandelen

Geocachingverhalen uit het verleden: alternatieve NS-wandeling met veel geocaches

Ik maakte een alternatieve NS-wandeling van station Veenendaal Centrum naar station Rhenen, hoofdzakelijk langs het Valleikanaal. Met op de route heel veel geocaches.

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 20 mei 2018:

Ik maakte een alternatieve NS-wandeling van station Veenendaal Centrum naar station Rhenen, hoofdzakelijk langs het Valleikanaal. Met op de route heel veel geocaches.

Het verhaal:

20 mei was de laatste 3-cache-datum van mei; als ik deze dag zou vervullen, zouden alle data in mei minstens 5 caches hebben. En het viel ook nog eens op een zondag, eerste pinksterdag. En het werd ook nog eens mooi weer. Win-win-win. De keuze viel op de alternatieve NS-wandeling van station Veenendaal Centrum naar station Rhenen, langs het Valleikanaal, een riviertje dat ook wel de Grift wordt genoemd. Die naam kwam me nog wel bekend voor van eerdere geocaching-avonturen.

Veenendaal Centrum was een nieuw station voor mijn collectie. Het was vanaf daar wel een heel stuk lopen naar de eerste cache, maar toen ik daar eenmaal was, volgden de caches elkaar in rap tempo op. Helaas werden ze niet allemaal even goed onderhouden, dus had ik ook een hoge radius aan not-founds. Beetje jammer, maar ja, ik begrijp wel dat als je bijna 100 caches weg legt, dat het onderhoud dan te veel tijd kost. Persoonlijk denk ik dan: doe er dan 25 en doe het dan goed. Kwaliteit gaat wat mij betreft boven kwantiteit.

De route langs het water was op zich mooi, maar het was er op deze zonnige zondag vreselijk druk; met fietsers, wandelaars en op het water kanoërs. Het nadeel van zoveel fietsers is dat je als wandelaar steeds opzij moet springen. Ook moest je voor de caches steeds de bosjes in en ik had er geen rekening mee gehouden dat het nu brandnetel-seizoen is. Mijn benen, in korte broek, zagen er aan het einde van de wandeling weer schitterend uit.

De serie Langs het water was helemaal aanwezig en dat leverde mij al zes founds op. Daarna ging ik over op caches van de serie Gewoon, omdat het kan. Die waren dus minder goed onderhouden. Toch vond ik er uiteindelijk dertien stuks. De eerste was de zevende cache van de dag en daarmee had ik de datum voldoende gesaved (10 caches) voor het Geocaching Datum Project, dus dat was alvast mooi.

Voor sommige geocaches moest je over een sloot heen springen. De eerste keer dat dat was, stond ik een beetje vertwijfeld aan de rand van de sloot. Ik ben niet zo’n held, als het op slootje springen aan komt. Nooit geweest en na de kniekneuzing – ten gevolge van een val in een Sloveense put – nog minder. Ik overwoog net om mijn schoenen en sokken uit te trekken en te gaan waden, toen er een andere geocachingteam aan kwam, op de fiets. Vader en tienerzoon. Vader vond dat zoon wel even de held kon spelen voor mij. Zoon deed dat braaf, dus zo kon ik deze cache makkelijk loggen. Ik kwam ze later nog een paar keer tegen en nam ook een travelbug van hen over. Wel grappig.

Later mocht ik toch nog een keer mijn schoenen en sokken uittrekken om door een sloot te waden. Het was daar nog breder dan bij de eerste sloot-cache, dus de sprong had ik nevernooit gehaald. De sloot was dieper dan ik dacht, toch wel tot mijn knieën, maar ik haalde droog de overkant en de cache. Hier was de korte broek dan weer een voordeel.

Ik had ook nog graag de multi op de route gedaan, het was een offset. Vraag beantwoord, maar de eindcache bleek ruim 500 meter de verkeerde kant op te liggen. Heen en terug dus meer dan een kilometer en dat leek me tijdstechnisch niet zo handig, ik moest ook nog een stukje lopen naar station Rhenen en wilde dan liever de earthcache op de Grebbeberg doen, vanwege het earthcache-doel op mijn Day Zero Project-lijst. Dus doorgelopen. Op het laatste stukje langs het Valleikanaal stonden schapen en waren er niet meer zoveel fietsers. Of dat nou aan de schapen lag, of aan het tijdstip, kon ik niet zo goed duiden.

Ik verliet het pad langs het Valleikanaal om het laatste stuk over de Grebbeberg te gaan. De earthcache lag keurig op de route. Gaaf uitzicht hoor. En een rustiger stuk – qua mensen – dan langs het water. Ik zou hier nog wel eens willen gaan wandelen – ooit. Er lag ook nog een trail op de Grebbeberg, maar die had een heel hoge moeilijkheidsfactor en ik was er een beetje klaar mee voor vandaag. Dus eentje geprobeerd, niet gevonden en toen de boel opgegeven.

Ik wandelde verder naar het station, kocht onderweg een flesje ice tea green en moest even wachten op de trein. Kon ik ondertussen mooi mijn caches tellen, ik kwam tot 20 founds. Daarmee was de datum in ieder geval ruim voldoende gesaved, mijn zevende dag die ik “gered” heb dit jaar – het doel is om er in ieder geval tien te redden in 2018.

Wat ik hier op 20 mei 2021 nog aan toe te voegen heb:

Het is jammer dat ik er niet bij heb gezet hoeveel kilometer deze wandeling was. De caches zitten volgens mijn zo’n beetje allemaal in het archief; het zal wel te veel onderhoud zijn geweest. De earthcache op de Grebbeberg is er nog wel. Maar ik heb er een mooie wandel/geocaching-dag aan gehad.

Informatie:

 1. Langs het water 1
 2. Langs het water 2
 3. Langs het water
 4. Langs het water 3
 5. Langs het water 4
 6. Langs het water 5
  Maker: Jayleighs
  Type: Traditionals
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 20 mei 2018
  Plaats: Valleikanaal, tussen Veenendaal en Rhenen
 7. Gewoon, omdat het kan #45
 8. Gewoon, omdat het kan #44
 9. Gewoon, omdat het kan #40
 10. Gewoon, omdat het kan #39
 11. Gewoon, omdat het kan #38
 12. Gewoon, omdat het kan #37
 13. Gewoon, omdat het kan #35
 14. Gewoon, omdat het kan #34
 15. Gewoon, omdat het kan #54
 16. Gewoon, omdat het kan #57
 17. Gewoon, omdat het kan #58
 18. Gewoon, omdat het kan #59
 19. Gewoon, omdat het kan #60
  Maker: Team Bincky
  Type: Traditionals
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 20 mei 2018
  Plaats: Valleikanaal, tussen Veenendaal en Rhenen
 20. Aardkundig Monument De Grebbeberg
  Maker: Team Femlep (Lepman)
  Type: Earthcache
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 20 mei 2018
  Plaats: Rhenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s