Categorieën
Tuesday TAG

Tuesday TAG: Wie is de Mol?

Tag met vragen over de tv-programma’s Wie is de Mol? en De Mol

Je komt ze heel vaak tegen op blogs: TAGS. Vragenlijstje over een bepaald onderwerp die dan ingevuld worden. Stiekem vind ik ze best leuk en daarom zal ik regelmatig zo’n tag invullen en op mijn blog plaatsen. Mocht je nog een leuke TAG voor mij weten, dan hoor ik dat graag in de comments.

De tag van vandaag gaat over mijn favoriete tv-programma: Wie is de Mol? en de Belgische versie De Mol. Eigenlijk is het de bedoeling dat je de tag tijdens het seizoen invult, maar beide seizoenen zijn dit jaar al geweest, dus daarom zal ik sommige vragen overslaan.

1. Blijf je thuis voor Wie is de mol?

Als het kan wel. Vooral om spoilers te voorkomen. Maar als er echt iets anders is op die avond: een feestje of een concert ofzo, dan kijk ik het later terug. Meestal ga ik trouwens bij mijn ouders kijken, omdat mijn moeder het ook een leuk programma vindt.

Het Belgische De Mol kun je niet rechtstreeks kijken in Nederland, dus dat kijk ik meestal een avond later terug op Go Play (een soort van uitzending gemist).

2. Hoelang kijk je al naar Wie is de mol?

Al best lang, maar niet vanaf de start. Wel af en toe een aflevering voorbij zien komen, maar het eerste seizoen wat ik echt helemaal gevolgd heb was seizoen 7. Inge Ipenburg was toen de Mol en ze waren in Thailand. Daarna heb ik nooit meer een seizoen gemist.

Het Belgische De Mol kijk ik pas sinds 2019, dus ik heb nu drie seizoenen gezien: Vietnam, Griekenland en Duitsland.

Ik heb wel eens overwogen om oude seizoenen terug te kijken, maar ja, de Mollen zijn bekend en dan is het toch een stuk minder interessant om te kijken, lijkt mij.

3. Wie is de beste Mol allertijden?

Ik vond meerdere Mollen goed, heb niet echt een topfavoriet. De beste Mollen zijn voor mij die en leuk overkomen en een paar echt supergoede mollenacties hebben uitgevoerd, liefst vol in de camera en dat de kijkers en de andere kandidaten het dan eigenlijk nog niet door hebben. Owh en hij/zij moet het ook echt leuk vinden om de “gemene” Mol te zijn; geen verontschuldigingen voor Molacties tijdens de onthullingen, dat hoeft van mij niet per se.

In Nederland heb je er vaak een paar kandidaten bijzitten die ook graag de semi-Mol uithangen. Geld verdienen lijkt ook elk seizoen minder belangrijk te worden.

In België spelen ze daarentegen met onbekende kandidaten en je merkt dat het verdiende geld daar belangrijker is. Voor de Belgische winnaar is het vaak ook echt wel een leuk bedrag wat gewonnen wordt.

4. Wat is de beste mollenactie ooit?

Wat ik al eerder zei: Mollen die echt iets op camera durven te doen. Zoals achter de kandidaten doorlopen en dan maar hopen dat ze zich niet omdraaien. Maar ik vind van die acties om geldbiljetten om te ruilen voor mingeld of lagere bedragen ook leuk. Of geld weghalen tijdens een opdracht, zodat het eindbedrag minder is.

5. Wie is je favoriete presentator?

Ik heb tot nu dus de meeste seizoenen gezien met Art Rooijakkers als presentator en omdat hij het zeven seizoenen gedaan heeft, was hij wel echt Mister Mol. Ondertussen ben ik gewend aan Rik van de Westelaken en met vier seizoenen is hij ook geen beginner meer te noemen met zijn Rik-blik. Karel van de Graaf kwam een beetje mysterieus over met die hoed op, dat vond ik ook wel leuk. Pieter Jan Hagens keek altijd een beetje moeilijk, alsof hij het niet echt heel erg leuk vond. De seizoenen met Angela Groothuizen heb ik niet gezien, dus daar kan ik niet over oordelen.

De Belgische presentator is Gilles de Coster, die komt heel amicaal over, vooral ook omdat hij de kandidaten vaak aanspreekt als “vrienden”. Het laatste seizoen was hij trouwens wat afstandelijker, maar dat komt waarschijnlijk door de corona-maatregelen.

6. Welke opdracht is je bijgebleven?

Ik vind heel veel opdrachten leuk, de opdrachten zijn één van de redenen waarom ik het programma zo leuk vind. Zo vind ik opdrachten met treinen altijd leuk, dat ze dan gedurende de treinrit allemaal puzzels moeten oplossen en liefst ook nog iets moeten doen op de stations onderweg onder dikke tijdsdruk.

Maar ik vind puzzelopdrachten ook leuk, dat ze zo’n grote houten puzzel moeten maken of een object in elkaar moeten zetten.

Ook hele simpele opdrachten kunnen leuk zijn, als de omgeving leuk is. Zoals die opdracht met die lift in het laatste seizoen: supersimpel spelletje, maar door die grappige lift zag het er ontzettend leuk uit, inclusief de geniale liftentree van presentator Rik.

Laseroprachten zijn ook altijd leuk, vooral ook omdat de kandidaten daar zo enthousiast van worden.

Opdrachten in oude gebouwen vind ik ook altijd leuk, die dat ze opgesloten zaten in die oude gevangenis uit het laatste seizoen, bijvoorbeeld.

Of een grote groepsopdracht, waarbij ze echt samen moeten werken om het voor elkaar te krijgen, zoals die opdracht met het vlot uit het laatste seizoen of die met dat vuurwerk uit het seizoen in China.

De Belgen hebben ook vaak toffe groepsopdrachten: zoals die rondom de boot in Vietnam en de opening van het seizoen in Griekenland, toen alle kandidaten aan elkaar vastgeketend op een berg begonnen.

Ook die opdracht op Elba van het jubileumseizoen vond ik leuk, alleen wel jammer dat er twee mensen van de groep afgescheiden waren, waardoor je niet goed kan vergelijken hoe mensen de opdracht spelen.

In België komt het vaak voor dat de kandidaten van elkaar gescheiden worden en in kleine groepjes verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Ik vind dat dus irritant, omdat je dan als kijker niet goed kan vergelijken.

Opdrachten waarbij veel geld uit de pot gespeeld wordt door middel van een bieding of veiling vind ik altijd minder leuk, omdat dat betekent dat de Mol tot die tijd minder zijn/haar best hoeft te doen. Ik vind zulke opdrachten altijd te makkelijk scoren voor de Mol. Zo vond ik de opdracht met de trein in Tsjechië als opdracht wel leuk, maar niet dat er zoveel geld uit de pot werd gespeeld doordat ze een bod mochten doen op een vrijstelling.

Ook in België werd dit jaar grof geld geboden voor een vrijstelling, uiteindelijk bleek dat de Mol hier gigantisch veel geld heeft geboden en dat vind ik dus een te makkelijke weg voor de Mol.

7. Welk land vond je de mooiste locatie?

Eigenlijk doet het land er niet zo heel veel toe voor mij. Ik denk dat in elk land wel locaties te vinden zijn om opdrachten te spelen. Wel vind ik het leuk als er iets van de cultuur/sfeer/historie van het land in de opdrachten terug te zien is. Maar dat is vaak wel zo, Rik houdt meestal wel een informatief praatje vooraf. Ook vind ik het leuk als er een soort van thema terug komt in een seizoen. Dit doen ze in België meestal beter dan in Nederland. Alleen in het seizoen in Oregon was het cowboy-thema wel lekker doorgetrokken.

8. Wat is je favoriete molmoment?

Eigenlijk dus als je in de onthulling-aflevering geslaagde mol-acties terug ziet. Bijvoorbeeld dat Jeroen in het jubileumseizoen in het Italiaans tegen dat meisje zegt dat ze die luiken mag sluiten. Of Klaas die geld uit de schatkist had gehaald tijdens de klimopdracht. Merel deed dat nog beter: die had mingeld gestolen en wisselde dat tijdens een andere opdracht weer om voor plusgeld. Ik moet ook altijd wel lachen als je Mollen dan jokers en vrijstellingen in de prullenbak ziet gooien. Of als ze achterover geleund en onzichtbaar voor de andere kandidaten iets aan het verpesten zijn. Maar wat ik ook heel cool vond was dat Patrick Stoof toen al vermomd in de bus bleek te zitten tijdens de allereerste opdracht. En natuurlijk die opdrachten dat de Mol gewoon achter de kandidaten is doorgelopen: Jan Versteegh deed dat in Georgië en Jeroen Kijk in de Vegte in Italië. Dat met het handschrift op de spiegels in Italië vond ik trouwens ook leuk bedacht. En ik heb ook wel gelachen om Annemarie Jung, die toen net deed alsof zij heel veel geld bij elkaar schoot tijdens een opdracht, terwijl het achteraf bleek dat het winnares Hadewych was die raak had geschoten. Waarschijnlijk wist Hadewych dit zelf wel, maar voor de kijker was het natuurlijk heel onduidelijk gemonteerd.

9. Hou je een mollenboekje bij of heb je een andere strategie?

Nee, zover ga ik niet. Soms lijkt het me wel handig om dingen op te schrijven, maar ik heb eigenlijk geen zin om tijdens de aflevering notities te maken, want dan mis ik weer dingen. En ik ga ook niet elke aflevering tien keer terug kijken om die te analyseren. Ik ben geen Molloot. Het moet wel leuk blijven. Wel vind ik het leuk om tussen de afleveringen door met andere kijkers te praten over onze verdenkingen en ik speel mee in de app.

10. Zou je zelf mee willen doen?

Ja, lijkt mij echt supergaaf. Alleen zou ik dingen als van zo’n gebouw abseilen dus echt niet durven. En helaas ben ik geen semi bn’er, dus dan maak je in Nederland al geen kans. Wat mij betreft mogen ze in Nederland ook weer met onbekende kandidaten gaan spelen, dat is veel leuker, kijk maar naar de Belgische editie. Onbekende kandidaten zijn veel fanatieker, ook omdat het voor hen one-season-of-fame is. Dit geldt overigens ook voor andere programma’s, zoals Expeditie Robinson of De Verraders; veel leuker met onbekende mensen, ben je meteen van al die vriendjespolitiek af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s