Geocachingverhalen uit het verleden: Virtuele Wonders in Boxtel

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 1 juli 2019

Na een vrijwel cacheloze maand fietste ik naar Boxtel om een tweedehands spel op te halen en een paar virtuele caches te doen.

Kasteel Stapelen, Boxtel

Het verhaal:

Mensen – vaak kennissen – denken vaak onterecht dat ik zo obsessief ben, dat ik dag en nacht aan het geocachen ben. In werkelijkheid had ik al een maand niets aan geocaching gedaan. Smaug (mijn gps) was zelfs een beetje stoffig. Juni is traditioneel de maand waarin het meeste aan school gedaan moest worden; alle vakken en het schooljaar moeten worden afgerond. Dat was nu met de minor niet anders dan de drie voorgaande jaren. Dus ik had wel aan geocaching gedacht, maar het niet toegepast. Daardoor werd er slechts op één enkele dag in juni gecachet en dat was ook nog eens alleen omdat het een 3-cache-datum was.

7 Wonders

Goed, op 1 juli ging ik dan eindelijk weer eens geocachen. Ik had via Marktplaats een tweedehands spel gekocht (7 Wonders) en dat ging ik ophalen in Boxtel. Natuurlijk ging ik kijken of er nog caches waren in Boxtel en tot mijn grote verrassing zag ik dat er twee virtuele caches in Boxtel waren verschenen. Ze lagen ook nog eens heel dicht bij elkaar, omdat ze allebei te maken hebben met Kasteel Stapelen, het kasteel van Boxtel. Ook lag er nog een cache bij een minibieb vlakbij het adres waar ik het spel op ging halen. Ik heb nog overwogen om met de trein te gaan, maar het was supermooi weer, dus ging ik fietsen. Ik was na een dag aan school werken ook wel toe aan een beetje beweging. Als je geen tegenwind hebt, ben je eigenlijk zo in Boxtel. Eerst het spel opgehaald; aardige mensen en het spel zag er nog supergoed uit. 7 Wonders mocht meteen gezellig mee gaan geocachen en ging onder mijn snelbinders.

Reuze-mini-bieb

De minibieb was maar een paar honderd meter verderop. Nou ja, minibieb, het was een behoorlijke grote minibieb, veel groter dan die van mijn ouders. De opdracht was wel grappig, er stond een boek in met een hangslot en je moest de code ontcijferen vanuit de tekst op de achterkant. Dat lukte mij en er ging een boekje voor mij open, haha. Er zat een superschattige travelbug in, een soort van bizon die Tatanka heette (remember de film Dances with Wolves?). Tatanka ging dus met mij mee en een andere travelbug bleef achter. Toen ik het cacheboek terug plaatste, keek ik ook even of er nog een leuk leesboek in de minibieb stond en mijn oog viel op Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Die wil ik al heel lang lenen van de bibliotheek, maar het boek is echt altijd uitgeleend. Dus je begrijpt dat dat boek mee naar huis ging. Na lezing kan hij dan weer in de minibieb van mijn moeder.

Vlonderpad

Ik ging verder met een andere cache, die daar weer vlakbij was. Die lag in een gebiedje waar ik nog nooit eerder geweest was. Hier liggen een aantal amfibiepoelen en er is een vlonderpad. Ik had niet door dat het een vlonderpad was, tot ik er met fiets en al op stond. Dan maar te voet met fiets en al over het plankenpad. Het vlonderpad was al behoorlijk versleten, dus ligt er toch al een tijdje. Geocaching, zo kom je nog eens ergens. De cache was pas twee maanden oud, maar het bakje was al gescheurd en het logrolletje was een los velletje. Regel dat dan wat beter, zo zal het geen lang leven hebben.

Kasteel Stapelen

Fiets en ik wandelden terug naar het fietspad en ik fietste richting Kasteel Stapelen voor de virtuele caches. Onderweg passeerde ik een aantal bruggen; grappig want in mei ben ik hier nog onderdoor gevaren met de kanovereniging, toen we Rondje Boxtel deden per kano.

Bij het kasteel ben ik ook al vaker geweest; in het verleden lagen hier ook wel andere caches. Het is best een mooi kasteeltje en sommige delen zijn ook al eeuwenoud. Het kasteel is sinds een paar jaar privébezit, maar het park eromheen is wel openbaar toegankelijk. De eerste virtual stelde niet veel voor; je hoefde alleen maar een foto te maken met een opgestoken duim in de richting van het kasteel. Een andere geocachers had in haar log als kritiek dat deze virtuals eigenlijk onzinnig zijn; het park is ruim en rustig genoeg voor een fysieke cache. Wellicht heeft ze gelijk als het om deze cache gaat.

Historische as Boxtel

Maar de tweede virtual had wat meer om het lijf. Hier moest je twee foto’s maken als bewijs; eentje bij de start en eentje aan het einde. Verder moest je ook nog vier vragen beantwoorden. Dat komt meer in de richting van een echte cache en het geeft ook meer voldoening. Ik had de historische tegels uit deze cache nog nooit eerder gezien of ze waren mij niet opgevallen. En toch ben ik al vrij regelmatig in Boxtel geweest, zelfs op dit stukje.

Goed, een spel, een boek en vier caches rijker fietste ik tevreden terug naar Oisterwijk. Ik ben de tweede helft van het jaar goed begonnen.

Wat ik hier op 1 juli 2021 nog aan toe te voegen heb:

Als het mooi weer is en lang licht vind ik het wel eens leuk om nog in de avond te gaan geocachen. En op deze manier was alles mooi te combineren.

Legenda:

 1. Nwoma
  Maker: Dubbelvee en Teamnot@home
  Type: Traditional
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 1 juli 2019
  Plaats: Boxtel
 2. Wij willen Meer #1
  Maker: Bol_Eitje
  Type: Traditional
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 1 juli 2019
  Plaats: Boxtel
 3. Het kasteel van Boxtel – Virtual Reward 2.0
  Maker: MariSun
  Type: Virtual
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 1 juli 2019
  Plaats: Boxtel
 4. Historische as van Boxtel – Virtual Reward 2.0
  Maker: Lima2311
  Type: Virtual
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 1 juli 2019
  Plaats: Boxtel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s