Categorieën
#geocaching Throwback Thursday

Geocachingverhalen uit het verleden: De BILlen van Drenthe

Anke en ik gingen een weekend naar Drenthe voor een poging om de BIL-serie te voltooien voor die in het archief zou verdwijnen.

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 8 juli 2011:

Anke en ik gingen een weekend naar Drenthe voor een poging om de BIL-serie te voltooien voor die in het archief zou verdwijnen.

Het verhaal:

In november 2010 zijn Anke en ik een weekje op vakantie geweest in Drenthe. Het was een week met veel regen, maar ook zonnige dagen, die we helemaal volgepropt hadden met allerlei activiteiten. Daarnaast had ik veel te veel caches meegenomen, waar we lang niet allemaal aan toe zijn gekomen. Maar de caches die we als leukste hebben ervaren waren de caches van de BIL-serie van Malyenki. Een serie van in totaal 41 caches, waarvan een heleboel (meestal kortere) multi’s. We kregen er in die week 25 van gevonden en het bleef de hele tijd knagen dat we ze niet allemaal hadden gevonden. Eigenlijk wilden we nog eens een keer terug om het af te gaan maken. Maar ja, zo zijn er een heleboel cache-serie all over the Netherlands en meestal komt het er niet van om echt iets af te gaan maken. Toen ik op het forum las dat de BIL-serie per 1 september 2011 in het archief zou gaan, leek het mij toch wel heel leuk om die serie af te gaan maken. Dus ik vroeg of Anke zin had in een weekendje kamperen in Drenthe. Het antwoord was ja.

Camping

Het is toch wel een paar uurtjes rijden naar Drenthe, dus we kwamen vroeg in de middag aan op de camping. Het was op zich een redelijke camping, maar de staanplaatsen waren klein en dicht op elkaar. Gelukkig bleef de plaats aan een kant van ons plekje vrij. Aan de andere kant hadden we een vreemde, ietwat bemoeizuchtige vrouw die daar in haar eentje zat. Maar goed, we zouden toch niet veel op de camping zijn. Meteen nadat onze tenten stonden, waren we ervandoor om een begin te maken met de BIL-len. We moesten er nog 15 en de bonus, maar omdat ik er zelf niet veel vertrouwen in had dat we die bonus zouden gaan vinden, rekende ik die steeds niet mee.

De eerste BILlen

We begonnen met de BIL die het verste van de camping af was en dat was ook meteen in lengte de langste die we nog moesten. Hij heette het Meeuwenveen en het was een mooi gebied om door te lopen. Hierna volgde het Zwarte Gat, in lengte slechts de helft van het Meeuwenveen, maar het voelde voor ons veel langer aan, omdat we door een koeienweide liepen en het gevoelsmatig gewoon allemaal veel ingewikkelder was en langer duurde. De cache lag uiteindelijk ook nog zowat op de plek waar ik Reno geparkeerd had. En dat voelt dan altijd een beetje alsof je de route voor niets gelopen hebt. Verder overigens een leuk rondje hoor.

Vlakbij het Zwarte Gat lag ook nog de BIL-oppikker Zandweg. Het zandpad zelf zag er niet echt geschikt uit om overheen te rijden, dus Reno achtergelaten aan het begin en te voet verder gegaan.

“Sure we can”

Voor de zekerheid (en omdat ik het gewoon niet kan laten) had ik ook nog alle trads in een straal van 5 km rondom de camping ingeladen. Eentje daarvan lag op de route en die heette Duvels-ver. De hint was sure we can. Anke riep meteen: “brievenbus!” Antwoord ik ook nog heel droog: “Zou kunnen.” En dat voor iemand die 6 jaar bij TNT Post heeft gewerkt… Want het is hun reclame-slogan. En natuurlijk had Anke gelijk, de voortuincache hing keurig onder de brievenbus, die gestickerd was met een GC-sticker. De rest van het weekend werd er nog heel vaak “Sure we can” geroepen.

Verder met de BIL-len. Onder de rook van…Hoogeveen stelde niet zo heel veel voor. Een offset-multi op en neer over een stukje fietspad. Wel een paddo in de buurt (die later van ons zou worden). Ook vermeldde Malyenki dat er hier ontzettend hard gereden zou worden, maar op dit tijdstip was de weg bijna uitgestorven.

Geocaching, zo kom je nog eens ergens

Eigenlijk begonnen we wel honger te krijgen, maar we moesten nog een BIL doen, omdat we bang waren dat we het anders niet in drie dagen af zouden krijgen. Deze BIL lag in een bos met een klein natuurtheatertje, dat we erg schattig vonden. Dit was weer zo’n typisch voorbeeld van een plek waar je zonder geocaching nooit zou komen, dus werd de bekende slogan weer uitgesproken.

Het was al vrij laat en het werd tijd om een supermarkt op te zoeken, om inkopen te doen voor ons avondeten. Maar er bleek nog een traditional-cache op een kilometer van de supermarkt te liggen en vuile puntjesjagers als we zijn (of gewoonweg zwaar geobsedeerd door geocaching) moesten we die ook nog even gaan scoren. Hij lag bij een molen die helemaal ingebouwd was tussen de huizen. De cache was heel snel gevonden, dus het was zo’n beetje drive-in.

Nog meer BILlen

Hierna een lekkere eetpauze op de camping. ’s Middags had ik al gezien dat er een BIL-cache hemelsbreed op slechts 300 meter van de tent af lag. Dat was wel grappig, want ik had de camping letterlijk uitgekozen door de bovenste van de hits aan te klikken die in beeld verschenen nadat ik op Google “Hoogeveen” en “camping” had ingetikt. En deze camping lag echt precies tussen een paar BIL-len in.

Die BIL op loopafstand moest er dus nog aan die avond. Anke had al gedreigd dat die 300 meter best 8 km kon zijn (zoals bij het Duinhoevepad in Zeeland), maar de omweg bleef beperkt tot ongeveer 500 meter ofzo. De cache was ook snel gespot. Enige nadeel was dat we bestookt werden door de muggen, dit weekend door ons aangeduid als “kleine vampiertjes”. Ondertussen was ik erachter gekomen dat er nog een cache op loopafstand van de camping lag, een offset-multi die Kreeft heette en deel uitmaakt van een twaalfdelige-serie over de sterrenbeelden. Het hele weekend heb ik me afgevraagd of het dezelfde serie was als waar we ooit (in 2007) in Flevoland de Vissen van hebben gedaan. Ik heb het opgezocht en het is echt zo: het is dezelfde serie. Dus zeg nooit nooit over het afmaken van series aan de andere kant van het land, want dit is toch best grappig.

Avondrondje

De eerste vraag van deze cache was op te lossen door op de kaart van Eragon te kijken, je moest een straatnaam stapeltellen. Hierdoor konden we een stuk afsnijden. Moesten we alleen weer terug over hetzelfde fietspad, als waar we net vanaf gekomen waren. Na een kilometer moesten we een object met 5-cijfers tegen komen. Als echte paddo-jagers en “ervaren waymarkers” wisten we al wel dat dat om een paddo moest gaan. We hadden gelijk en ook deze paddo is nu van ons. Gelukkig lag de cache op de terugweg naar de camping, in een zijbospad van het fietspad. We hebben er nog wel een hele tijd naar moeten zoeken, want Eragon had een slechte ontvangst en draaide rondjes. Uiteindelijk met de kaartloop-methode (heel erg inzoomen en dan op de kaart gaan lopen) gevonden. Wij blij, want we hadden al bijna opgegeven. Nu konden we tevreden terug naar de camping.

Wat ik hier op 8 juli 2021 nog aan toe te voegen heb:

Uiteindelijk is het ons gelukt om dit weekend de hele BIL-serie af te ronden, inclusief de bonus. Daar waren we best wel een beetje trots op.

Legenda:

 1. BIL 18: Meeuwenveen
 2. BIL 13: Het Zwarte Gat
 3. BIL 38: Zandweg
  Maker: Malyenki
  Type: 2x multi, 1x traditional
  Heideroosjes: Maartje en Anke
  Gevonden op: 8 juli 2011
  Plaats: Hoogeveen
 4. Duvels-ver
  Maker: Team Lace
  Type: Traditional
  Heideroosjes: Maartje en Anke
  Gevonden op: 8 juli 2011
  Plaats: Hoogeveen
 5. BIL 10: Onder de rook van…
 6. BIL 20: Löchies op de Falieberg
  Maker: Malyenki
  Type: 2x multi
  Heideroosjes: Maartje en Anke
  Gevonden op: 8 juli 2011
  Plaats: Hoogeveen
 7. Korenmolen “De Zwaluw”
  Maker: Team Kleine
  Type: Traditional
  Heideroosjes: Maartje en Anke
  Gevonden op: 8 juli 2011
  Plaats: Hoogeveen
 8. BIL 29: Fietspad
  Maker: Malyenki
  Type: Traditional
  Heideroosjes: Maartje en Anke
  Gevonden op: 8 juli 2011
  Plaats: Hoogeveen
 9. Kreeft – Cancer
  Maker: TECO
  Type: Multi
  Heideroosjes: Maartje en Anke
  Gevonden op: 8 juli 2011
  Plaats: Hoogeveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s