Categorieën
#lezen #schrijven Boeken Day Zero Project 2.0.

Day Zero Project 2.0.: Schrijven, lezen en kijken

Uitleg over de DZP-doelen in de categorie “Schrijven, lezen en kijken”

Op 5 juli 2021 start ik met mijn tweede Day Zero Project (DZP 2.0.). Het doel van een DZP is om zoveel mogelijk af te kunnen vinken van een lijst met 101 doelen in 1000 dagen. Daarmee eindigt mijn tweede DZP op 31 maart 2024, dat is mijn verjaardag. 

Vandaag de uitleg over de doelen in de categorie Schrijven, lezen en kijken:

17. Een boek schrijven

Mijn afstudeerscriptie ging over het schrijven van een boek. En ik wil dat boek (of een ander) dus daadwerkelijk gaan schrijven. Ik zet hier expres niet uitgeven bij, want dat is een doel op zich, zeker als ik het in eigen beheer zou doen. Natuurlijk weet ik ook niet of het uberhaupt goed genoeg is om uitgegeven te worden. Dus eerst maar eens boek schrijven.


18. Elke maand een update over het Day Zero Project op mijn blog

Bij mijn vorige Day Zero Project was ik hier heel laks in. Ik schreef wel als ik een doel had vervuld, maar niet zo vaak over het verloop van het DZP in het algemeen. Dat wil ik nu wel gaan doen. Benieuwd of ik het vol ga houden.


19. Aan een schrijfwedstrijd meedoen

Dit doel stond ook al op mijn eerste DZP-lijst, maar toen is het er nooit van gekomen, omdat ik het veel te druk had met mijn studie. Daar moest ik al zoveel voor schrijven, dat er van creatief schrijven niet veel meer terecht kwam, behalve dan voor het vak creatief schrijven tijdens mijn minor Schrijven in Opdracht. Schrijfwedstrijden zijn echter heel goed voor je schrijfontwikkeling, dus daarom dit doel op herhaling. Nu ik afgestudeerd ben heb ik in ieder geval meer tijd om creatief te schrijven. Nu nog de motivatie.


20. In de eerste maand (juli 2021) een brief schrijven aan mijn toekomstige zelf (via FutureMe)

Dit doel heb ik gewoon al vervuld! Bij mijn eerste DZP heb ik dit ook gedaan, toen nog echt uitgeprint en in een dichtgeplakte envelop gestopt, het bestand van mijn laptop gewist en pas echt opengemaakt aan het einde van mijn DZP. Ik vond dat dus erg interessant om te lezen en daarom moest dit doel er zeker weer in. Dit keer heb ik het wat moderner aangepakt: de brief is geschreven (nou ja, getypt) op de website FutureMe en als het goed is belandt hij op de laatste dag van DZP2.0. in mijn mailbox. Spannend!


21. Proberen om meer volgers te krijgen op mijn blog

Ja, dat is een ding. Ik schrijf niet over populaire dingen zoals mode of make-up. En ik heb geen kinderen, dus ben ook geen mommyblogger. En met een alternatieve niche als geocaching trek je gewoon niet zoveel lezers. Iets meer volgers/lezers/bezoekers zou toch wel leuk zijn, dus toch maar eens alle tactieken toe gaan passen die ik gelezen heb in o.a. mijn studieboeken.


22. Een maandelijkse boekentip op mijn blog

Hier ben ik ook al mee begonnen, er staan al drie boekentips online. Het doel is dus vooral om dit maandelijks vol te houden. Gebrek aan tips heb ik niet, want ik lees heel veel.


23. Drie bibliotheken bezoeken van het lijstje de mooiste bibliotheken van Nederland

Er bestaan verschillende lijstjes van de Mooiste Bibliotheken van Nederland, ik heb een lijst gemaakt naar aanleiding van de genoemde bibliotheken op de volgende websites: Erfgoed Bekeken, MustReads en Vogue

Hier staan de volgende bibliotheken op:

 • Eemhuis, Amersfoort
 • OBA, Amsterdam
 • Cuypersbibliotheek (Rijksmuseum), Amsterdam
 • Handelingenkamer, Den Haag
 • Bibliotheek Rotterdam
 • Bibliotheek TU Delft
 • Bibliotheek Neude, Utrecht
 • Boekenberg, Spijkenisse
 • Korenbeurs, Schiedam
 • LocHal, Tilburg
 • Bibliotheek Universiteit Utrecht
 • Jutter, Vlieland
 • Centre Ceramique, Maastricht
 • Openbare bibliotheek, Almere
 • Openbare bibliotheek Broederenkerk, Zutphen
 • Openbare bibliotheek, Arnhem
 • Bibliotheek School 7, Den Helder
 • Erasmus Universiteitsbibliotheek, Rotterdam

In drie van deze bibliotheken ben ik al eens geweest. De LocHal in Tilburg is natuurlijk de hoofdvestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant, de bibliotheekdienst waar ik zelf lid van ben. Meestal reserveer ik boeken die ik ophaal bij de vestiging in mijn woonplaats Oisterwijk, maar ik kom ook wel eens in de LocHal, bijvoorbeeld als er activiteiten van de bibliotheek zijn, want hey, het is één van de mooiste gebouwen ter wereld. Door corona is het nu al een hele tijd geleden dat ik er geweest ben, dus hoog tijd om weer eens een bezoekje aan de LocHal te brengen.

In de OBA, de openbare bibliotheek van Amsterdam ben ik ook al meerdere keren geweest; ik ben er zelfs gastlener. Ze hebben meer boeken dan de Bibliotheek Midden-Brabant en tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Amsterdam heb ik er een aantal keer studieboeken geleend. Helaas is het te ver weg om echt regelmatig boeken te lenen, dus dat zal nu ik afgestudeerd ben wel niet meer voorkomen.

Ook in de Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum ben ik al eens geweest. Nou ja, ik mocht er niet echt in, maar je kon wel van bovenaf in de bibliotheek kijken en die is inderdaad erg mooi, zij het erg klassiek.

Van de overige bibliotheken op het lijstje lijkt vooral de Boekenberg mij erg tof om te zien, maar ik ben nog nooit van mijn leven in Spijkenisse geweest.

En jammer dat de bibliotheek in het CODA in Apeldoorn niet op dit lijstje staat, want daar ben ik al wel eens geweest.


24. Elke maand een kaartje versturen via ontvangeenkaartje.nl

Ontvangeenkaartje.nl is een website (er is ook een bijbehorende app) die is opgericht (door mensen uit Oisterwijk zelfs, maar daar kwam ik pas later achter) tijdens de eerste lockdown. Je kunt er adressen opvragen van mensen die je dan een kaartje stuurt. Voor ieder kaartje dat je verstuurt, krijg je ook weer een kaartje terug. Op je profiel kun je enkele voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld dat je graag kaarten met giraffen ontvangt. Dan kan de verzender daar eventueel rekening mee houden. Het is eigenlijk de Nederlandse versie van postcrossing, alleen is postcrossing wereldwijd en beperkt dit zich binnen Nederland. Ik heb ook een tijdje aan postcrossing gedaan, maar internationale postzegels zijn superduur, het duurde eeuwigheid voor de kaarten aankwamen en best vaak kwamen ze ook nooit aan. Bij postcrossing schrijf je natuurlijk in het Engels en ik vind Nederlands toch fijner. Daarnaast zijn de binnenlandse postzegels iets goedkoper dan de internationale zegels en komt 99% van de kaarten keurig binnen 48 uur aan. De reacties zijn ook wat uitgebreider dan die van de wereldmensen die vaak niet verder kwamen dan “thank you”.


25. Elke maand een brief of kaart versturen aan mijn penvriendin

Ik schrijf al sinds mei 2014 met mijn penvriendin S. Tijdens mijn studie had ik vaak geen tijd en vergat ik haar wel eens te schrijven. Terwijl zeker een kaartje sturen niet zo’n moeite is. Als ik het maandelijks voor ontvangeenkaartje kan, kan ik het ook maandelijks voor S. De langere brieven bewaar ik dan wel voor speciale gelegenheden.


26. Alle Harry Potter boeken herlezen en vervolgens de films nog eens kijken

Ik heb alle Harry Potter boeken meerdere keren gelezen en de meeste films ook vaker dan 1x gezien. Maar het is nu alweer wat jaren geleden, dus het lijkt mij leuk om de serie weer eens te herlezen en dan steeds na het lezen van het boek de bijbehorende film te kijken.


27. Alle Disneyfilms in volgorde van de classiclijst kijken en er een recensie over schrijven op mijn blog. (Ik mag er wel maximaal 10 uitsluiten die mij echt saai lijken.)

Ik vind Disneyfilms leuk (ik ben sowieso van de teken/animatiefilms), maar heb wel zo mijn favorieten. Zo zijn er dus films die ik al heel vaak heb gezien en films die ik nog nooit heb gezien. Daarom lijkt het mij leuk – nu Disney+ bestaat – om alle films in volgorde van verschijning te bekijken om zo de ontwikkeling van de tekenstijl te volgen en dan steeds een korte recensie te schrijven wat ik er van vond. Het gaat mij dus om de klassiekers en ik laat de Pixar-films even achterwege, want anders wordt het wel heel veel om te bekijken.


28. Elk kwartaal een kaartenbingo organiseren op instagram

Nog niet zo lang geleden heb ik de kaartenbingo’s ontdekt; ze worden vrij veelvuldig georganiseerd via instagram. De organisator kiest een thema en dan stuur je vijf kaarten naar de mensen uit je groepje met op elke kaart een letter van het 5-letterige themawoord. Heb je alle letters van het themawoord compleet, dan heb je bingo en win je nog een extra kaart of een envelop met goodies in het thema. Ondertussen heb ik mijn eerste eigen kaartenbingo georganiseerd en dat smaakt naar meer, dus ik ga het vaker doen.


29. Serieus meedoen aan NaNoWriMo in november

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month en het doel is om gedurende de maand november minstens 50.000 woorden voor een roman te schrijven. Ik heb al wel eens eerder een poging gedaan, maar daar kwam niets van terecht. Dit jaar wil ik het wel serieus aan gaan pakken, want anders komt dat boek nooit af en dit is een ideale stok achter de deur.


30. De Hobbit en Lotr-films nog eens bekijken

De Hobbitfilms heb ik na de bioscoop nooit meer gezien. De Lord of the Rings-film heb ik wel vaak gezien, maar nu al jarenlang niet meer. Tijd om ze allemaal nog eens te bekijken, maar dat gaat wel in delen, want ik vind ze wel allemaal erg lang duren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s