Categorieën
#geocaching Throwback Thursday

Geocachingverhalen uit het verleden: Avontuurlijk Beekdal

Geocachingwandeling rondom Kasteel Heeswijk.

Elke donderdag – Throwback Thursday – verschijnt hier een verslag online uit het roemruchte geocachingverleden van de Heideroosjes.

Vandaag gaan we terug naar 19 augustus 2015

Ik deed een wandelmulti rondom Kasteel Heeswijk met op de route een paar traditionals.

Het verhaal:

Avontuurlijk Beekdal stond al heel lang op mijn watchlist en Heeswijk is hemelsbreed zelfs maar 20 kilometer van Oisterwijk af. Toch kwam het er nooit van, omdat het startpunt slecht te bereiken is met het openbaar vervoer. Vandaag kon ik de auto van mijn ouders lenen.

Avontuurlijk Beekdal is een wandeling van zo’n 12 kilometer rondom Kasteel Heeswijk. De wandeling start in het dorpje Middelrode, dat eigenlijk een decadent dorp is, want vroeger bouwden welgestelde mensen hier een buitenhuis, omdat ze dan dicht bij de geneugten van de stad Den Bosch waren, maar toch buiten woonden. Al vrij in het begin passeerde ik een toren van een ruïne en ik vond het raar dat de route daar niet heen liep. Ik moest door het beekdal gaan lopen. Er zouden Schotse Hooglanders zijn (door mij haarbal-koeien genoemd), maar die zag ik pas veel later en alleen vanuit de verte, helaas.

Het beekdal

Hier maakte ik ook een fout, ik had het pad gemist en zocht de tag op een verkeerde plek. Kon hem dus niet vinden en maakte een aanname en liep helemaal verkeerd. Later vond ik het goede pad en kon ik weer verder. Ik moest over een pad met hoge brandnetels en andere hoge planten. Natuurlijk kreeg ik hier een acute hooikoorts-aanval en met tranen in mijn ogen en een loopneus kwam ik uit het pad.

Bomenlaan naar ingang Kasteel Heeswijk

Nu was ik vlakbij Kasteel Heeswijk. Helaas werd ik op de bomenlaan naar de eerste bonus ingehaald door twee oudere echtparen en die gingen uitgebreid zitten lunchen, zo’n beetje op bonus-traditional nummer 1. Ik besloot niet op hun te gaan zitten wachten, want dat zou me veel te veel tijd kosten. Ik hoopte de cache nog te kunnen bereiken vanaf de andere kant van het pad, maar dat bleek niet te kunnen omdat er een rivier tussen lag, de AA. De AA zag er best goed bevaarbaar uit, misschien nog wel leuk voor een kanotocht (als dat is toegestaan).

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk is nog een echt kasteel, met torens en zuilengangen en een slotgracht. Ik had er eigenlijk ook wel binnen willen kijken, maar dat werd tijdtechnisch te lastig. Gelukkig liep de route er wel helemaal om heen. Prachtige bomenlanen hier. Daarna kwam ik langs het openlucht-theater Kersouwe. Daar was blijkbaar een matinee-voorstelling voor kinderen, want het was superdruk met mensen op het pad daar naartoe. Vlakbij lag de tweede bonus en daar was het dan weer heel rustig.

Een stuk verderop was een versperring op het pad, omdat een boer het nodig vond om zijn schapen daar te laten grazen. Vind ik prima, maar laat de wandelaars er dan gewoon tussendoor lopen. Schapen zijn nou niet bepaald gevaarlijk, op de waddeneilanden bijvoorbeeld, mag je er rustig tussendoor fietsen. Nu moest ik een heel eind omlopen en een getal gokken, dat ik moest vinden op een tag tussen de schapen. Gelukkig was dit getal goed te gokken en nu kwam ik op een dijk langs de paarden.

Seldensate

Bij een vervallen brug vond ik de derde bonus. Na weer een stuk door de grassen langs de beek, ging de route alsnog langs de ruïne-toren van het begin. Dit bleken dus de ruïnes van kasteel Seldensate te zijn. Seldensate is nu een soort van park. Hier lag de vierde bonus en uiteindelijk ook de eindcache. Ondanks dat deze cache maar liefst 21 waypoints heeft, heb ik er goed van genoten. Alles goed te vinden en gewoon lekker wandelen langs allemaal dingen die mij interesseren.

Nu wilde ik het nog wel echt afmaken door ook de eerste bonus te vinden. Dus met de auto naar het kasteel gereden en vanaf de parkeerplaats terug gelopen naar de eerste bonus. Die was het minste van alles, met een kapot doosje en daardoor natte logrol.

Ik wandelde terug naar de auto; het was een mooie cachemiddag geweest.

Wat ik hier op 19 augustus 2021 nog aan toe te voegen heb:

Ik ben dus nog steeds niet binnen geweest in Kasteel Heeswijk. En het is nog wel één van de vier Brabantse topmonumenten. Daarnaast mag ik er gratis binnen, omdat ik lid ben van Brabants Landschap. Daarom staat Kasteel Heeswijk van binnen bekijken op mijn Day Zero Project-lijst.

Deze cacheroute is nog steeds online en zeker een aanrader: cachecode GC467BW.

Legenda:

 1. Avontuurlijk Beekdal Bonus #2
 2. Avontuurlijk Beekdal Bonus #3
 3. Avontuurlijk Beekdal Bonus #4
 4. Avontuurlijk Beekdal
 5. Avontuurlijk Beekdal Bonus #1
  Maker: Kerkmans
  Type: Multi + bonus-mysteries
  Heideroosjes: Maartje
  Gevonden op: 19 augustus 2015
  Plaats: Heeswijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s